Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Mausteiden terveysvaikutukset

Useimmilla meistä on ruokakomero täynnä mausteita ruoan maun parantamiseksi. Mutta mitä monet eivät tiedä on, että näillä mausteilla voi myös olla positiivinen vaikutus kehoon monin eri tavoin. Alla luetellaan 10 yleisintä maustetta ja niiden terveysvaikutukset kehossa.

Sekoitettuja mausteita morttelissa.

Tässä artikkelissa käymme läpi seuraavat mausteet:

Tuotesuositukset:

 
Valkosipuliuute
 
Inkivääri Jauhe
 
Kaneli Jauhe
 
Nest. Kurkuma
 
Inkivääri Premium
 
PURE Piparminttuöljy
 
Inkivääri
 
Basilikaöljy Luomu
 
PURE Rosmariiniöljy
 
PURE Neilikkaöljy
 
Kurkuma Premium
 
Ceylon Kaneli, Luomu
 
Chili-kastike
 
Chilijauhe

Kaneli

Tällä Kaneli- supermausteella on useita positiivisia vaikutuksia kehossa. Sen lisäksi, että se on täynnä antioksidantteja, tämä mauste tappaa myös bakteereita ja sieniä kehosta. Kaneli parantaa suolistosi terveyttä ja tukee parempaa ruoansulatusta, helpottaa närästyksen, ripulin oireita. Kaneli saattaa jopa auttaa ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa. Parempien vatsatoimintojen lisäksi kaneli on myös hyvä verensokerille ja aivojen stimulaatiolle. Tämän hyvän tuoksun hengittäminen lisää keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja muistia. Joten ripottelemalla hieman kanelia aamupuuroon tai ruoanlaittoon, et ainoastaan paranna makua, vaan teet myös hyvää sekä kehollesi että mielellesi.

Muista! Vaikka kanelilla on monia hyviä ominaisuuksia, sitä ei pitäisi kuluttaa liikaa. Elintarvikeviraston mukaan aikuinen ei saisi saada yli 1,5 teelusikallista päivässä.

Chili

Chili ei anna ruoalle ainoastaan tulista makua - se voi myös lievittää flunssaoireitasi. Chili on tulehdusta lievittävä ja bakteereja tappava, joten se on täydellistä tulisen chiliruoan valmistamiseen, kun alat tuntea olosi kipeäksi. Chili on myös rikas A-, B- ja C-vitamiineista sekä magnesiumista, raudasta ja kaliumista. Chili sisältää paljon terveyttä edistäviä antioksidantteja. Chilin polttavuus myös lisää verenkiertoa, rasvanpolttoa ja antaa sinulle lisää endorfiinipiikin, samalla kun aktiiviset ainesosat voivat lievittää kipua estämällä kipusignaaleja.

Inkivääri

Inkivääri on mauste, joka sisältää eniten antioksidantteja grammaa kohti, joten ei ole yllättävää, että se on tullut niin suosituksi kun teet mausteisia terveysshotteja. Nykypäivän tutkijat ovat erittäin kiinnostuneita mausteen tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista sekä kyvystä vähentää kipua ja turvotusta. Inkivääri voi olla avuksi halutessasi lievittää vatsavaivoja, matkapahoinvointia, päänsärkyä tai niveloireita. Inkiväärillä on myös positiivinen vaikutus aineenvaihduntaan, ja se voi auttaa sinua, jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai korkeista kolesteroliarvoista.

Vinkki! Voit lisätä inkivääriä aamu-shottiin, ruokaan tai nauttia inkivääristä inkivääriteenä.

Inkiväärishotti.

Basilika

Basilika ei ole vain herkullinen ainesosa pestoon, tämä mausteella on myös antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Basilika rauhoittaa vatsan hermostoa ja sillä on positiivinen vaikutus ruoansulatukseen, koska se taistelee muun muassa närästystä, kaasuja ja pahanhajuista hengitystä vastaan. Lisäksi mauste parantaa muistia ja henkistä suorituskykyä sekä torjuu stressiä. Joten tee rohkeasti pastaa pestolla tai tomaatti-mozzarellasalaattia basilikan kera stressaavan päivän jälkeen.

Valkosipuli

Tämä maun vahvistaja, valkosipuli antaa ruollesi paitsi hyvää ja tunnistettavaa makua, sillä on myös monia terveysvaikutuksia. Valkosipuli vahvistaa immuunijärjestelmää ja estää bakteeri-infektioita, mikä on syy sen suosioon flunssa-kausina. Valkosipulin sanotaan myös alentavan verenpainetta ja laajentavan verisuonia. Välimeren maissa, joissa valkosipulin käyttö on hyvin korkeaa, sydän- ja verisuonitautien esiintyvyys on alhainen.

Tiesitkö, että! Valkosipulin väitetään myös pitävän punkit loitolla, joten syö paljon valkosipulia kesällä, jos sinulla on ongelmia punkkien kanssa.

Valkosipulia kulhossa.

Piparminttu

Piparminttu sisältää korkeita pitoisuuksia mentolia, jolla on useita hyvää tekeviä ominaisuuksia elimistössä. Piparminttu sisältää mentolia, joka on kramppeja lievittävää ja stimuloi sappinesteen ja muiden ruoansulatusnesteiden eritystä, mikä vuorostaan edistää rauhallisempaa vatsaa, - suolistoa ja parempaa ruoansulatusta. Mentoli on myös antiseptinen ja ehkäisee tulehduksia, minkä vuoksi piparminttu on täydellinen vilustumisaikoina, sen lisäksi se viilentää mahdollisen kuumeen aikana.

Vinkki! Voit myös käyttää esimerkiksi eteeristä piparminttuöljyä väsymyksen tai lievän päänsäryn ehkäisemiseen.

Rosmariini

Rosmariini on vanha lääkeyrtti, jota on käytetty jo antiikin aikana. Tämä yrtti edistää verenkiertoa ja vahvistaa hiussuonia, mikä edistää veren saantia aivoille. Rosmariini sisältää myös antioksidantteja ja mineraaleja, jotka auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmääsi. Jos sinulla on ummetusta, kokeile rosmariiniteetä, sillä tämä mauste on hyvä ruoansulatuksessa. Rosmariini on myös saponiinien lähde, jolla on elimistöä detoksifioiva vaikutus.

Kurkuma

Kurkuma sisältää kurkumiinia, joka ei vain anna kurkumalle sen uskomattoman keltaista väriä, vaan se on myös osoittautunut voimakkaaksi antioksidantiksi. Siksi kurkuma on viime aikoina tullut erittäin suosituksi, sillä sen uskotaan torjuvan tulehduksia ja siksi sillä voisi olla positiivinen vaikutus nivelreumaan, nivelrikkoon ja yleisiin nivelvaivoihin. Kurkuma tehostaa myös immuunijärjestelmää, lievittää iho-ongelmia ja vatsavaivoja.

Vinkki! Kurkuma ei tuota paljoa makua, joten voit huoletta sekoittaa sitä smoothieesi, ripotella jogurtin tai puuron päälle nauttiaksesi sen hyödyllisistä ominaisuuksista. Tai voit tehdä siitä suosittua Kultaista Maitoa, jota kutsutaan myös Golden Milkiksi. Tämä mausteinen ja kultainen juoma nautitaan kuumana ja se on täydellinen terveysboosteri, kun flunssa-aika alkaa lähestyä.

Kultamura kaadettu kahteen lasiin.

Mausteneilikka

Mausteneilikkaa voit käyttää muuhunkin kuin pelkkänä kauniina koristeena appelsiinissa jouluna, sillä mausteella on monia terveysvaikutuksia, jotka tekevät siitä itsestään selvän valinnan maustekaappiisi. Mausteneilikka on limanirrottaja ja sitä käytetään siksi usein hengitystieinfektioissa tai flunssa-aikoina, jos kärsii nuhasta ja yskästä. Jos vatsasi on levoton, voit jauhaa hieman mausteneilikkaa jugurttiin rauhoittaaksesi sitä, mutta myös jos kärsit ilmavaivoista, pahoinvoinnista ja mahahappojen ylituotannosta. On myös sanottu, että mauste voi vähentää ahdistusta ja hermostuneisuutta - täydellinen, jos olet hermostunut esityksestä tai vastaavasta.

Vinkki! Mausteneilikan sanotaan lievittävän hammassärkyä, joten jos sinulla on kipuileva hammas, pureskele hieman mausteneilikkaa.

Sinappi

Sinapinsiemeniä on käytetty lääkekasvina keskiajalta lähtien Suomessa yskän, hengitystievaivojen ja astman lievittämiseen. Sinapilla on myös osoitettu antibakteerista vaikutusta kehossa, ja sitä voidaan käyttää lämmittävänä ja limaa irrottavana kompressina rintakehällä, kun kurkussa on rähinää. Sinappi sisältää suuria määriä seleeniä, magnesiumia, fosforia, mangaania, sinkkiä, B3-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, joten yritä ehdottomasti saada sinappia mukaan ruoan maustamiseen muulloinkin kuin vain joulupöydässä.

Resepti

Miksi et ottaisi osaa näiden mausteiden ominaisuuksiin samanaikaisesti tekemällä hyvän mausteseoksen, jolla voit maustaa pataa, vihanneksia tai lihaa.

On monia erilaisia tapoja hyödyntää näiden mausteiden positiivista vaikutusta kehoon. Ne voivat olla tuoreina tai kuivattuina mausteina, joita käytetään leivonnaisissa ja ruoanlaitossa, tabletteina tai eteerisinä öljyinä. Eteerisiä öljyjä voit käyttää omassa ihonhoidossasi tai aromilampussa, jolloin voit hengittää sekä sen miellyttävän tuoksun että saada samalla hoitavanvaikutuksen kehoon.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei