Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Huoli, stressi ja univaikeudet

Huoli ja stressi ovat yhä yleisempiä meidän ihmisten keskuudessa, ja ne johtavat usein vaikeuksiin rentoutua ja nukkua. Tässä annamme sinulle useita vinkkejä, kuinka voit yrittää torjua tätä mallia päästäksesi takaisin tasapainoon.

  • Miksi me stressaannumme?
  • Fyysiset vinkit stressiin, huoleen & unihäiriöihin
  • Muita apuvälineitä

Stressi voi usein johtaa vaikeuksiin rentoutua ja nukkua.

Miksi me stressaannumme?

Kehon stressireaktio johtuu hormoneista, kuten adrenaliinista, joka muun muassa lisää sykettä, keskittymistä ja valppautta. Tämän reaktion juuret johtaa ja ihmiskunnan alkuajoille, jolloin meidän piti metsästää elättääksemme itsemme. Adrenaliinin lisäksi stressi vapauttaa myös hormoneja noradrenaliinia ja kortisolia.

Stressi voi olla hankalaa ja rasittavaa, kun emme hallitse sitä, mutta pieninä annoksina se voi itse asiassa olla hyvästä suoriutumisessa arjen askareista. - Tällöin puhutaan positiivisesta stressistä. Sopivat annokset stressiä voivat esimerkiksi auttaa sinua suorittamaan työtehtäviä nopeammin, koska positiivinen stressi lisää keskittymistä. Se voi myös auttaa meitä treenissä, lisäämällä tilapäisesti valppautta. Luultavasti myös tämä johtuu ajasta, jolloin ihmiset elivät savannilla, jossa tilapäinen stressi saattoi merkitä petoeläimen hyökkäystä. Ero nykypäivään on, että meillä on enemmän jatkuvaa, pitkäaikaista painetta ja stressiä esimerkiksi työstä, harrastuksista ja perhe-elämästä.

Tuotevinkit

 
Wellatomin Premium
 
L-Teaniini + GABA
 
L-teaniini 400
 
GABA 250
 
QURE CBD Linimentti
 
Ruusujuuriuute
 
Magnesium+L-teaniini
 
Vege Ashwagandha
 
KSM 66 Ashwagandha
 
Unimaski
 
L-teaniini 200
 
Ashwaganda Uute
 
Kamomilla
 
Instant Lions Mane
 
Aroma Diffuuseri Astro
 
Kamomilla
 
Rauhallinen Uni
 
Melissa Dream
 
Rest & Relax Air Spray

Jos stressi on liian suurta tai pitkäaikaista - tällöin aivot havaitsevat tilanteen olevan liian vaikea selviytyäkseen, keho voi myös reagoida "tekeytymällä kuolleeksi". Loppuunpalamisessa voi esiintyä erilaisia oireita, kuten väsymystä, huimausta, lihasten heikkoutta, sydämen tykytyksiä ja ei ole myöskään harvinaista, että tuntuu siltä, että meinaat pyörtyä. Voit kokea myös olevasi niin stressaantunut, että saatat haluta eristäytyä kollegoiltasi, ystäviltäsi ja perheeltäsi. Sen lisäksi saatat huomata, että tulet helpommin väsyneeksi, ja koet lisäksi masennusta ja surua "pienemmistäkin asioista".

Vinkkejä stressiin, huoleen & unihäiriöihin

Välttääksesi stressin ottamasta valtaa ja samalla parantaaksesi unen laatua, on hyvä, jos tunnistat varhaiset uupumuksen signaalit ja samalla yrität tunnistaa ne seikat arjessasi, jotka aiheuttavat sinulle stressiä. - Seuraavat vinkit ovat tehokkaita stressin alkuvaiheissa ja ne voivat auttaa estämään ongelmien pahenemista.

  • Keskeytä stressaava työpäiväsi treenillä, kävelyllä tai muutaman minuutin venyttelyllä. Liikunta voi olla todella hyvä tapa jättää kaikki hankaluudet hetkeksi taakse. Monille liikunta toimii myös hyvänä taukona työn tai opiskelun ja vapaa-ajan välillä. Liikunta edistää myös aineiden, kuten endorfiinin vapautumista, mikä saa meidät tuntemaan olomme hyväksi.
  • Positiivisten ajatusten avulla voit vähentää stressitasoasi. Ne voivat tuntua naurettavilta, mutta yrittäessäsi ajatella stressaavia sanoja kuten "täytyy", ja muuttamalla saman lauseen positiivisempaan, lempeämpään sävyyn, voit toisinaan vähentää sillä stressitasoasi.
  • Tee rentoutusharjoituksia. On olemassa lukuisia hengitysharjoituksia, tietoisuusharjoituksia ja keskittymisharjoituksia, joten kokeile, mikä tuntuu hyvältä. Nämä eivät yleensä vaadi mitään välineitä, sinun tarvitsee vain istua syrjään hetkeksi ja antaa itsellesi mahdollisuuden rauhalliseen hengittämiseen. Rentoutusharjoitusten tekeminen ennen nukkumaanmenoa voi olla todella hyvä asia niille, joilla on vaikeuksia nukahtaa.
  • Arvioi, mistä stressi johtuu. Onko se tilapäistä, esimerkiksi stressaavan työprojektin vuoksi, vai tuntuuko stressi lopullisen pysyvältä? Saatat joutua tekemään muutoksia elämäntyyliisi ja etenkin siihen, kuinka priorisoit aikasi. Älä pelkää pyytää apua erilaisten tehtävien hoitamiseen ja valitse huolellisesti, mihin haluat käyttää aikasi ja energiasi.

Muita apuvälineitä

Jos sinulla on edelleen vaikeuksia nukahtaa, saatat tarvita lisäapua. Hyvä esimerkki ovat unimaskit, jotka estävät valoa, mikä voi olla ihanaa, jos on vaikea saada huonetta tarpeeksi pimeäksi. Nämä toimivat myös hyvin, jos sinulla on kumppani, joka mielellään viettää aikaa sängyssä tietokoneen tai älytabletin kanssa. Painopeitto on myös pidetty apuväline rentoutumiseen ja parempaan uneen.

Korvatulpat voivat myös olla vaihtoehto, jos nukut melko kevyesti ja häiriinnyt naapureiden tai ulkona olevan liikenteen äänistä. Jotkut saattavat löytää itselleen sopivamman vaihtoehdon langattomista kuulokkeista, joilla voit kuunnella rauhoittavaa musiikkia tai vaikkapa luonnon ääniä. Monet juovat hyvän ja lämpimän yrttiteen ennen nukkumaanmenoa. Kamomillatee on yleisesti käytetty nukkumaanmenoteenä. Kasviperäiset lisäravinteet ovat myös hyviä lisävaihtoehtoja, joita voidaan käyttää lievään masennukseen ja lievään ahdistukseen, ja unihäiriöihin.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei