Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Voimaannu ja tule virkeämmäksi

Useimmat tuntevat joskus, että energia ei ole huipussaan, ja tunne voi olla lyhyt- tai pitkäkestoinen. Tässä artikkelissa saat vinkkejä siitä, miten tulet pirteämmäksi sekä hetkellisesti että pitkällä aikavälillä.

Useimmat tuntevat itsensä joskus väsyneeksi ja voimattomaksi, ja heillä on vaikeuksia keskittyä työhön tai kouluun. Se, että olet joitan päiviä väsyneempi kuin tavallisesti, on täysin luonnollista ja saattaa johtua siitä, että olet nukkunut huonosti tai levottomasti. Jos olet tavallista väsyneempi pidemmän ajan, se johtuu todennäköisesti jostain muusta kuin huonosta unesta. Pitkät stressijaksot voivat olla erittäin rasittavia ja tehdä meistä väsyneitä, mutta väsymystä aiheuttaa myös ruokailun laiminlyöminen, liika istuminen tai liian passiivinen vapaa-aika. Tässä artikkelissa saat vinkkejä aiheista ja aktiviteeteista, jotka voivat auttaa sinua saamaan energiasi ja pirteytesi takaisin.

Tyttö venyttelee käsiäänHyvän yön uni tekee sinusta sekä pirteämmän että antaa sinulle enemmän energiaa jaksaa koko päivän.

Ravinteikas ruokavalio

Ruokavalio vaikuttaa suuresti siihen, miten voimme, ja ruokailun laiminlyöminen näkyy usein esimerkiksi väsymyksenä ja voimattomuutena. Syömämme ruoan on tarkoitus antaa meille energiaa, jotta voimme työskennellä ja pysyä aktiivisina, mutta tällöin on tärkeää, ettei esimerkiksi syö liikaa nopeita hiilihydraatteja. Ne antavat toki nopean energiapiikin, mutta se ei kestä kovin pitkään. Lisäksi voit tuntea itsesi vielä väsyneemmäksi, kun verensokeritasot laskevat jälleen, mikä pahimmillaan johtaa siihen, että syöt vielä entistä enemmän nopeitaa hiilihydraatteja (kuten karkkia, valkoisa pastaa tai keksejä). Tämä luo pahan kierteen, joka tekee energiahuipun ylläpitämisestä koko työpäivän ajan hankalaa.

Ei ainoastaan sokeri voi saada energiatasoja heilahtelemaan. Vitamiini- ja mineraalirikkaiden vihannesten puute voi olla yhtä tuhoisa pitkällä aikavälillä. Siksi on hyvä idea yhdistää hitaat hiilihydraatit kevyisiin vihanneksiin ja mieluiten välttää suuria lihapaloja keskipäivällä. Lihan hajoaminen kehossa kestää kauan - valitse sen sijaan mieluummin kala, kana tai kalkkuna.

Ateria, jossa on kvinoaa, vihanneksia, kanaa ja avokadoa.Tee hyvä salaatti täynnä vitamiineja.

Voit myös harkita, että korvaisit joitain aterioistasi kasvisvaihtoehdoilla. Jotkut kokevat olevansa väsyneempiä, kun syövät paljon hiilihydraatteja, ja jos olet yksi heistä, voit valita, että jätät pois hiilihydraatit perunan, pastan ja riisin muodossa ja syöt sen sijaan vihanneksia ja proteiinia. Paras tapa on kokeilla eri vaihtoehtoja ja löytää juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Iso juhla-ateria, jossa on paljon lihaa, rasvaisia kastikkeita ja suuria määriä perunaa lounaaksi, ei kuitenkaan usein ole hyvä idea, jos haluat välttää niin sanotun ruokakooman.

Välttääksesi liian väsymyksen päivän aikana, on hyvä syödä välipala, esimerkiksi hedelmiä, rahkaa, raejuustoa tai chia-puuroa. Täyttämällä energiavarastot aterioiden välillä vähennät riskiä tulla makeanhimoiseksi ja napata suklaapatukan kotimatkalla tyydyttämään himo ja nälkä. Välipala on hyvä tapa pitää verensokeritasot tasaisina ja vakaina koko päivän.

Nopeat ja ravitsevat välipalat:

 • Hedelmät ja pähkinät
 • Rahka tai raejuusto
 • Chia-puuro marjoilla
 • Proteiinipatukka
 • Proteiinijuoma

Omega-3-rasvahappoja

 
Omega-3 Kalaöljy
 
Chia-siemenet Luomu
 
Omega-3 Plus
 
Pellavansiemenöljy
 
Antarctic Krilliöljy
 
Islantilainen Omega-3
 
Krilliöljy Omega-3
 
Omega-3 purutabletit Lapsille


Vitamiinit, jotka piristävät

Hyvän, terveellisen ruokavalion noudattamisen ilman suuria annoksia ja vaikeasti sulavia elintarvikkeita lisäksi on myös tärkeää saada kaikki tarvittavat ravintoaineet, vitamiinit ja mineraalit. Jotta aivojen toiminta olisi normaalia, on tärkeää syödä riittävästi omega-3-rasvahappoja, joita löytyy esimerkiksi rasvaisista kaloista, chia-siemenistä ja pellavansiemenistä.

Vitamiineista erityisesti D-vitamiini ja eri B-vitamiinit ovat kiinnostavia. Iho tuottaa luonnollisesti D-vitamiinia auringonvalon avulla, mutta syksyllä ja talvella sitä voi olla vaikea saada riittävästi pohjoisella pallonpuoliskolla. Jos et syö kalaa tarpeeksi usein, saatat tarvita tätä vitamiinia lisäravinteena, koska sen puute voi johtaa muun muassa väsymykseen. B-vitamiinit ovat tärkeitä energia-aineenvaihdunnallemme, hormonitasapainollemme sekä ihon, hiusten ja kynsien laadulle. B-vitamiineja löytyy monenlaisista elintarvikkeista, kuten tummanvihreistä lehtivihanneksista, munista ja lihasta. Yksi tunnetuimmista on B12-vitamiini, jota erityisesti vegetaristit ja vegaanit voivat olla vailla.

Monivitamiinilisä voi olla hyödyllinen, jos sinulla on puutteita useissa tärkeissä vitamiineissa ja mineraaleissa. Monivitamiineja on nykyään saatavilla sekä sukupuolen että ruokavaliotottumusten mukaan, koska suositeltu päivittäinen saanti vaihtelee miehillä ja naisilla. Myös vegaanit ja vegetaristit eivät ruokavalionsa kautta saa tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja, jotka usein tulevat eläinperäisistä tuotteista, ja siksi kasviperäinen monivitamiinilisä voi olla hyvä. Lue lisää monivitamiineista.

Vitamiinit

 
D3- Vitamiini 5000 IE
 
D3 3000 IE Vegaani
 
C-vitamiini 1000 Plus
 
B-monivitamiini 100
 
B6-Vitamiini 100
 
L-teaniini 400
 
Multivitamiini Miehille
 
C-Vitamiini pH-neutraali
 
Vitamiini A 10000 IE
 
C-vitamiini 1000 pH-Neutraali
 
C + D3 Lasten Vitamiini
 
Multivitamiini Naiset 55+
 
Monivitamiinit Raskauteen

Mineraaleja sisältävät elintarvikkeet

Mineraalien osalta on tärkeää saada tarpeeksi kaikkia, mutta magnesium, sinkki, seleeni ja kromi ovat osoittautuneet erityisen tärkeiksi väsymyksen torjumisessa. Magnesiumia löytyy muun muassa tummanvihreistä lehtivihanneksista, manteleista ja kikherneistä, sinkkiä ostereista, kurpitsansiemenistä ja lihasta. Seleeni on antioksidantti ja sitä löytyy äyriäisistä ja parapähkinöistä, kromia löytyy myös äyriäisistä sekä täysjyväviljoista, munista ja kanasta.

Jos syöt terveellistä, monipuolista ruokaa, on epätodennäköistä, että kehittäisit puutoksen jostakin ravintoaineesta, mutta esimerkiksi hyvin stressaavina aikoina ruoka saattaa jäädä sivuun, jotta tilaa jäisi esimerkiksi työlle tai vapaa-ajan aktiviteeteille. Stressaavina aikoina on kuitenkin entistä tärkeämpää syödä hyvää ja terveellistä ruokaa, ja todellisuudessa terveellisen ruoan valmistaminen, josta koko perhe pitää, ei tarvitse olla tylsää, hankalaa tai aikaa vievää. Salaatti on parasta pikaruokaa! Lisää jännittävä hedelmä sekä hyviä papuja tai ehkä hieman kvinoaa tehdäksesi siitä ravitsevamman.

On tietenkin olemassa myös joitakin aineita, jotka ovat piristäviä, joista kofeiini on ehkä tunnetuin esimerkki. Kupillinen kahvia voi hetkellisesti piristää, mutta se todennäköisesti ei auta lievittämään taustalla olevaa väsymystä. Guarana sisältää myös kofeiinia ja on yleinen ainesosa energijuomissa. Muita yleisiä aineita väsymystä vastaan ovat ruusujuuri ja ginseng. Monet kokevat, että ruusujuuri auttaa heitä tuntemaan olon terävämmäksi ja vähemmän väsyneeksi. Ginsengiä on käytetty hyvin pitkään ja se on yksi suosituimmista aineista väsymystä vastaan. Ruusujuuri on ns. adaptogeeni, mikä tarkoittaa, että keho ei totu annokseen. Tämä tarkoittaa, että samaa annosta voi ottaa pitkään ja silti saada saman vaikutuksen.

Mineraalit - ja muut hyödylliset aineet

 
Kalsium & Magnesium
 
Magnesium 800
 
Seleeni 200
 
Sinkki 25 Plus
 
Kolmoismagnesium
 
Kromi 250 Plus
 
Nestetasapaino
 
MultiMineraalit
 
Monivitamiinit
 
Research Ruusujuuri
 
Super Greens
 
Detox Greens
 
Matcha Kaps.
 
Vihreä Irtotee
 
Ruusujuuriuute

Asenne elämään & elämäntyyli

Arkipäivämme sisältää monia energiaa varastavia asioita ja useat elämäntapatekijät voivat vaikuttaa siihen, että tunnemme itsemme väsyneiksi. Stressi on yksi näistä tekijöistä ja erityisen stressaavina aikoina on luonnollista tuntea itsensä väsyneeksi. Stressin vähentäminen voi siis olla yksi tapa piristyä.

5 vinkkiä pirteämpään arkeen:

 • Nuku hyvät yöunet
 • Harrasta säännöllistä liikuntaa
 • Syö värikästä ja ravinteikasta ruokaa
 • Kävele raikkaassa ulkoilmassa
 • Juo riittävästi vettä
 • Unenpuute on tietenkin yksi syy väsymyksen tunteeseeni, ehkäpä se on kaikkein ilmeisin syy. Hyvien yöunien varmistaminen joka yö on siksi ensimmäinen askel pirteämpään olotilaan. Television ja tietokoneen sammuttaminen ja puhelimen laittaminen syrjään ennen nukkumaanmenoa voi auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan, mikä puolestaan voi helpottaa nukahtamista. Meditaation kokeileminen voi myös olla hyvä idea, jotta todella voit rentoutua ja oppia rentoutumaan. Useimmat tarvitsevat 6-8 tuntia unta joka yö, ja riittävän unen saamisen pitäisi olla korkealla prioriteettilistalla.
 • Varmista, että liikut säännöllisesti. Liikunta aktivoi lihaksia, joita et käytä työssäsi, ja lisäksi liikunta vapauttaa endorfiineja - aineita, jotka tekevät meistä onnellisia. Sykkeen nostaminen ja kunnon hikoilu saavat usein meidät tuntemaan itsemme pirteämmiksi ja energisiksi harjoittelun jälkeen. Ehkä lyhyt treenitauko lounaalla saa sinut jaksamaan iltapäivän hieman helpommin?
 • Käy kävelyllä kun saat mahdollisuuden. Sen sijaan, että istuisit taukotilassa, voit mennä ulos ja tehdä lyhyen kävelyn kahvitauolla. Mene ulos raikkaaseen ilmaan ja tunne, kuinka energia palaa. Tai miksi et ottaisi lounaasta neljännestunnin kävelylle? Sinun ei tarvitse kävellä kauan, 10-15 minuuttia riittää.
 • Jos väsyt töissä, voit nostaa työpöydän korkeutta ja seisoa työskennellessäsi hetken. Tällainen asennon vaihto voi saada sinut heräämään ja tuntemaan itsesi pirteämmäksi. Seisomatyöllä on myös ergonomisia etuja, joten jos sinulla on säädettävä työpöytä, hyödynnä sitä.
 • Varmista, että juot tarpeeksi vettä päivän aikana. Voit puristaa hieman sitruunaa veteen, koska sitruuna todella piristää. Kylmän veden nauttiminen tuntuu usein piristävältä, ja riittävä veden juominen on myös tärkeää terveydelle.

Jotta voisit piristyä, on tärkeää selvittää, mikä sinua oikeastaan väsyttää. Onko se stressi, unenpuute tai ravintoarvoltaan köyhä ruoka? Syyn selvittyä voit sitten ratkaista ongelman ja toivottavasti väsymys katoaa samalla. Kaikilla on erityisen väsyneitä päiviä, ja silloin on hyvä olla muutama konsti käytettävissä, kuten kahvi, lyhyet kävelyt, sitruunavesi tai ehkäpä lempimusiikkisi?

HUOM! Jos olet erittäin väsynyt tai olet tuntenut itsesi väsyneeksi pitkän ajan, sinun tulee kääntyä lääkärin puoleen varmistaaksesi, että väsymyksen taustalla ei ole mikään sairaus.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei