Ravinto raskauden aikana
Raskauden aikana voi herätä lukuisia kysymyksiä ravintottottumuksista- mitä raskaana olevan tulee syödä, kuinka paljon ja mitkä ravintolisät voivat olla tarpeellisia? Olemme koonneet tähän ohjeita ja vinkkejä raskausajan ravitsemukseen.
Saa oikeat ravintoaineet raskauden aikana.
Ravintoa raskaana oleville
Tärkeintä on syödä hyvää, ravitsevaa ruokaa, joka sisältää vitamiineja, mineraaleja ja muita aineita, joita keho tarvitsee uuden ihmisen muodostamisessa äidin vatsassa. Raskaus tarkoittaa myös lisääntynyttä ravinnontarvetta noin 200-400 kaloria päivässä riippuen siitä, missä raskauskolmanneksessa olet ja millainen ruokavaliosi oli ennen. Tämä on tietenkin myös sidoksissa siihen, kuinka paljon liikut, mutta koska monet naiset vähentävät harjoittelunsa intensiteettiä raskauden aikana, kaloritarve ei nouse niin paljon. Raskauden aikana ei ole suositeltavaa laihduttaa, eikä ole myöskään suositeltavaa syödä rajoittamattomasti epäterveellistä ruokaa, sillä ravinto mitä syöt, vaikuttaa vauvan kehitykseen vatsassa.
Ravintolisiä raskaana oleville
On aina hyvä neuvotella kätilön kanssa ruokavalioista ja siitä, mitkä aineet mahdollisesti pitäisi säilyttää ravintolisien kautta. Tänne olemme koonneet yleisluontoisia ohjeita aineista, joita monilla naisilla on tarvetta raskauden aikana.
Foolihappo
Naisia, jotka suunnittelevat tulevansa raskaaksi tai ovat raskaana, suositellaan ottamaan 400 mg foolihappoa päivittäin, sillä foolihappo on tärkeä sikiön kehitykselle. Foolihappo ja folaatti ovat erilaisia muotoja samasta B-vitamiinista ja ne ovat välttämättömiä soluaineenvaihdunnalle ja punasolujen muodostumiselle. Folaattia löytyy luonnostaan ruokavaliossa esimerkiksi linsseistä, pavuista, palkokasveista, mutta monet naiset saavat liian vähän näitä tärkeitä aineita verrattuna siihen, kuinka paljon foolihappoa tarvitaan juuri raskauden aikana. Foolihappo on keinotekoisesti tuotettu muoto folaatista, ja se on keholle helpompi käyttää. Vakavat folaatin puutteet johtavat anemiaan ja saattavat johtaa siihen, että sikiö ei kehity normaalisti raskauden aikana ja sillä voi olla selkäytimen kehityshäiriöitä.
Rauta
Rauta on tärkeää punasolujen muodostumiselle, ja sen puutos voi johtaa anemiaan sekä äidille että sikiölle. Äitiysneuvola tekee säännöllisesti hemoglobiinitutkimuksia anemian ehkäisemiseksi ja suosittelee, millaista rautalisää voi olla tarpeen, jos hemoglobiiniarvo on liian alhainen. Kaikki naiset eivät tarvitse rautalisää, ja liian korkeat rauta-arvot voivat olla myrkyllisiä, joten sinun tulee aina konsultoida kätilön tai lääkärin kanssa, ennen kuin aloitat ylimääräisen raudan saannin. Rautasuosituksia naisille ovat seuraavat:
Tytöt 14-17 vuotta | Lisääntymiskykyiset naiset | Muut aikuiset | |
Tarvittava raudan määrä | 15 milligrammaa | 15 milligrammaa | 9 milligrammaa |
Kalsium
Toinen tärkeä mineraali, jota on tärkeää saada tarpeeksi, on kalsium, joka muun muassa auttaa lapsen hampaiden ja luuston kehityksessä. Kalsiumia löytyy luontaisesti maitotuotteista ja munista, mutta sitä voi myös ottaa täydennykseski ravintolisänä.
Monityydyttämätön rasva
Monityydyttömät omega-3 rasvahapot (pääasiassa EPA ja DHA) ovat tarpeellisia sikiön normaaliin kehitykseen ja terveyden ylläpitämiseen. DHA on erityisen tärkeää kehittyvän sikiön aivojen ja hermoston kehitykselle. Monityydyttämättömiä rasvahappoja löytyy muun muassa rasvaisesta kalasta, rypsiöljystä ja saksanpähkinöistä. Kuten vitamiinien ja mineraalien kanssa, omega-3 pitää saada ravinnosta tai lisäravinteista, koska keho ei pysty itse tuottamaan sitä.
Kalat ja äyriäiset ovat runsaasti omega-3, D-vitamiini, jodi ja seleeni, joita keho tarvitsee lisää raskauden aikana, joten on hyvä syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa. Jos et ole yksi niistä, jotka eivät syö kalaa niin usein, voit sen sijaan valita omega-3 lisäravinteen. Tästä voit lukea lisää monityydyttämätön rasva omega-3. On erilaisia suosituksia siitä, mitkä kalat ovat hyviä syötäväksi raskauden aikana, joten kysy kätilöltäsi ollaksesi varma.
Lohi on hyvä omega-3 -lähde.
D-vitamiini
D-vitamiini auttaa kehoa imemään kalsiumia - siksi on erityisen tärkeää saada D-vitamiinia ravinnosta tai ravintolisänä. D-vitamiinia sisältävät esimerkiksi kala, muna ja maito. Aurinko on kuitenkin suurin lähde D-vitamiinille, koska auringon säteet saavat vitamiinin muodostumaan luonnollisesti ihossa. Liikaa aurinkoa ei ole kuitenkaan hyvä pitkällä aikavälillä, koska se lisää palovammojen riskiä, joten on tärkeää ottaa aurinkoa kohtuudella myös raskauden aikana.
Jodi
Toinen tärkeä mineraali on jodi, jota lisätään suolaamme johtuen jodiköyhästä maaperästämme. Jodi on tärkeä sekä sinun että lapsesi kilpirauhasen toiminnalle. Valitse siis kotitaloussuola, johon on lisätty jodia.