Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kollageenista

Kollageeni on elimistössä luonnostaan esiintyvä proteiini. Sitä on sidekudoksissa, kuten nivelissä, rustossa, ihossa ja hiuksissa. Viime vuosina kollageenilisien suosio on kasvanut huomattavasti, ja kollageenilisiä käytetään etenkin ihon ja hiusten hyvinvoinnin tueksi.

Kollageenilla tehoboostia kauniiseen ja sileään ihoon, vahvoihin hiuksiin ja kynsiin.

Kollageeni vahvistaa ihoa, hiuksia ja kynsiä.

MitÄ on kollageeni?

Kollageeni on veden lisäksi elimistön vallitseva aine, jota löytyy muun muassa ihosta, jänteistä ja luustosta. Kollageeni on proteiini, joka koostuu useista eri aminohapoista. Kehomme sisältää useita eri kollageenityyppejä, joiden aminohappojen määrät ja koostumus vaihtelevat. Tunnetuimpia kollageenityyppejä ovat tyypit 1, 2 ja 3. Kollageenityypit 1 ja 3 ovat yleisiä ihossa, lihaksissa ja luissa, kun taas kollageenityyppi 2:ta esiintyy suurina määrinä nivelissä ja rustoissa. Eri kollageenityyppejä esiintyy eri määrissä kehon eri osissa. Kollageenityyppi 1 on kuitenkin hallitsevin ja muodostaa noin 90 % kaikesta kehon kollageenista. Eri kollageenityyppien eniten sisältämät aminohapot ovat glysiini, proliini ja hydroksiproliini.

Kollageenin toiminta

Noin kolmasosa kehossamme olevasta proteiinista on kuituproteiini kollageenia, jota esiintyy kaikissa sidekudoksissa. Nivelissä oleva kollageeni antaa taivutus- ja vetolujuutta luustolle ja muodostaa sidekudosten rakennetta, tukien ja suojaten kehoa ulkoista kuormitusta ja rasitusta vastaan. Keho tuottaa itse kollageenia saatavilla olevien aminohappojen avulla ja kollageeni tukee solujen rakennetta jatkuvasti. Samanaikaisesti tapahtuu kuitenkin vastavoimana myös jatkuvaa proteiinien hajoamista.

Noin 70 % ihosta on kollageenia. Pieninä lapsina meillä on loputon määrä kollageenia, ja siksi voimme irvistellä saamatta aikaan pienintäkään ryppyä tai juonnetta. Oman kollageenin tuotanto kuitenkin vähenee iän myötä, samalla kun hajoaminen jatkuu samalla nopeudella, mikä johtaa ohuempaan ihoon ja selvemmin näkyviin juonteisiin ja ryppyihin.

Eri kollageenityypit

Kollageenityyppi 1 - esiintyy runsaasti ihossa, hiuksissa ja kynsissä sekä luissa. Sitä löytyy myös hampaista, jänteistä, nivelsiteistä, solunvälinesteestä ja sisäelimistä. Tämä kollageenityyppi kattaa jopa 90 % kaikesta kehon kollageenista. Kollageeni auttaa muun muassa pitämään ihon kosteutettuna ja joustavana, mikä puolestaan tekee hienoista juonteista ja rypyistä vähemmän näkyviä. Kollageeni vahvistaa myös heikkoja tai vaurioituneita kynsiä ja auttaa vähentämään hiustenlähtöä, tehden hiuksista paksummat ja terveemmät. Kollageenityyppi 1 on yleinen ainesosa ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia tukevissa ravintolisissä.

Kollageenityyppi 2 - esiintyy pääasiassa nivelissä ja rustoissa ja se onkin nivelruston hallitseva proteiini. Tämän johdosta kollageenityyppi 2 on suosittu ainesosa nimenomaan nivelten terveyttä tukevissa ravintolisissä.

Kollageenityyppi 3 - esiintyy ihossa kuten kollageenityyppi 1:tä, mutta sitä löytyy myös lihaksista ja verisuonista.

Kollageenityyppi 4 - esiintyy pääasiassa tyvikalvossa, joka ovat eräänlainen sidekudos.

Kollageenityyppi 5 - muistuttaa kollageenityyppi 1:tä ja sitä esiintyy pääasiassa soluissa, sikiökudoksissa sekä solunvälinesteessä.

Kollageenityyppi 6 - esiintyy pääasiassa solunvälinesteessä.

Kollageeni hyvinvoivien nivelten tueksi.

Huolehdi niveltesi kunnosta kollageenin avulla.

Tekijät, jotka vaikuttavat kollageenin tuotantoon

Kollageenin tuotanto alkaa vähentyä jo 25-vuotiaana, mikä johtaa ihon ohentumiseen ja ryppyihin sekä ihon löystymiseen. Heikentynyt kollageenin tuotanto vaikuttaa myös hiusten vahvuuteen sekä jänteiden ja nivelsiteiden elastisuuteen ja nivelten joustavuuteen. Tämä on osa kehon luonnollista ikääntymisprosessia, mutta kollageenipitoisten elintarvikkeiden nauttiminen voi auttaa ihoa ja niveliä pysymään nuorekkaina pidempään.

Tekijät, jotka heikentävät kollageenin tuotantoa:

 • UV-säteily, tupakointi, ilmansaasteet, myrkyt ja stressi lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa, mikä taas voi edistää kehon olemassa olevan kollageenin hajoamista.
 • Kollageenin tuotantoon vaikuttaa vaihdevuosien aikana ja ikääntymisen myötä alentunut hormonituotanto.
 • Joihinkin sairauksiin liittyvät hoidot voivat vaikeuttaa vitamiinien ja mineraalien imeytymistä kehoon, mikä voi vaikuttaa kollageenin tuotantoon. Myös vatsaongelmat voivat vaikuttaa ravinteiden imeytymiseen, mikä puolestaan voi vaikuttaa negatiivisesti kollageenin tuotantoon.

MistÄ kollageenia lÖytyy luonnostaan?

Kuten useimpia muita proteiineja, myös kollageenia löytyy runsaasti etenkin lihasta ja kalasta. Sitä löytyy myös suurina määrinä sisäelimistä, rustosta, luista ja nahasta. Toinen luonnollinen kollageenin lähde on mehiläiskuningatarhyytelö, jonka korkea ravintopitoisuus on tehnyt siitä yhä suositumman lisäravinteen. Mehiläiskuningatarhyytelö sisältää paitsi luonnollista kollageenia, myös runsaasti vitamiineja, aminohappoja, entsyymejä ja mineraaleja. Mehiläiskuningatarhyytelöä on saatavilla eri muodoissa, ja sitä on helpointa nauttia ravintolisänä.

On myös olemassa muita ruoka-aineita, jotka edistävät kollageenin tuotantoa. Näitä ovat esimerkiksi punaiset hedelmät ja vihannekset, jotka ovat hyviä lykopeenin lähteitä. Lykopeeni on antioksidantti, jolla on tärkeä rooli kollageenin tuotannossa. C-vitamiini on myös tärkeää normaalin kollageenin tuotannon kannalta ja sitä löytyy runsaasti etenkin sitrushedelmistä, mangosta ja ananaksesta. Myös rikkiä sisältävät elintarvikkeet, kuten kaikenlaiset sipulit, lehtivihannekset, palkokasvit ja pavut edistävät kollageenin tuotantoa.

Joitakin ruoka-aineita, jotka tehostavat kollageenin tuotantoa:

 • Luuliemi
 • Kana
 • Kala ja äyriäiset
 • Kananmuna
 • Sitrushedelmät
 • Marjat
 • Trooppiset hedelmät
 • Valkosipuli
 • Lehtivihannekset
 • Pavut
 • Cashewpähkinät
 • Tomaatti
 • Paprika

Kollageeni ravintolisÄnÄ

Nykyajan moderni ruokavalio ei useinkaan sisällä tarpeeksi kollageenia. Ruokavaliomme sisältää kyllä paljon lihaa, eli eläimen lihaskudosta, mutta ennen vanhaan syötiin kaikkia eläinten osia, kuten sisäelimiä, rustoja ja nahkaa sekä keitettiin luulientä, joten ruokavalio sisälsi luonnostaan enemmän kollageenia. Toinen syy kollageenin riittämättömyyteen on se, että yhä useammat ihmiset valitsevat kasvissyönnin tai vegaaniuden, jolloin runsaasti kollageenia sisältävät ruoka-aineet poissuljetaan ruokavaliosta. Kollageenin tuotannon optimoimiseksi kannattaakin ottaa kollageenilisää.

Kollageenia löytyy ravintolisänä sekä osana monivitamiinivalmisteita että erillisinä lisäravinteina ja sitä on saatavilla niin nestemäisenä, jauheena kuin kapseleinakin. Ravintolisissä käytetään yleeensä kala- tai nautaperäistä kollageenia, mutta saatavilla on myös vegaaneille sopivaa, kasviperäisistä aminohapoista valmistettua kollageenia. Kollageenilisät ovat suosittuja sekä niiden keskuudessa, jotka haluavat pitää huolta ihostaan ja hiuksistaan, että niiden, jotka haluavat ylläpitää nivelten liikkuvuutta. Kollageeni voi tukea nivelten hyvinvointia sekä niillä, jotka treenaavat paljon ja rasittavat niveliään liikunnalla tai fyysisellä työllä, että nillä, jotka kokevat niveltensä kunnon heikentyneen muiden syiden takia.

Kollageeni vahvistaa ihoa, hiuksia, kynsiä ja niveliä.

Vahvista ihoa, hiuksia, kynsiä ja niveliä kollageenin avulla.

Suosikki tuotteemme

 
Kollageeni Plus
 
Collagen Skin & Nails
 
Collagen Beauty Shot
 
Keto MCT Kollageeni
 
Kollageenijauhe
 
Kollageeniseerumi
 
Kollageenijauhe
 
Core Kollageeni Pro
 
Kollageeni Jauhe

VERTAILUTAULUKKO

Core Kollageeni ProKollageenijauhe NautaKollageenijauheKollageeni Plus
MuotoJauheJauheJauheKapselit
Koko340 g200 g204 g90 kpl
Annoksia30204090
Kollageenia/annos7 500 mg10 000 mg5 000 mg500 mg/kaps
AlkuperäNautaNautaMerenelävät (kala)Merenelävät (kala)
KollageenityyppiTyyppi 1 & 2Tyyppi 1 & 2Tyyppi 1Tyyppi 1
MaustettuKylläEiEiEi
PeptidejäKylläKylläKylläKyllä
Lisättyä C-vitamiinia250 mgEi80 mg12 mg
MuutaLisättyä MSM:ää ja kondroitiinisulfaattiaSisältää sitrusbioflavonoideja

Kollageeni ja C-vitamiini

C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostusta ja tärkeänä antioksidanttina se auttaa myös suojaamaan kehon soluja hapettumisstressiltä. Keho ei voi tuottaa C-vitamiinia itse, joten sitä on saatava ravinnosta. Onkin yleistä, että kollageenilisiin lisätään myös C-vitamiinia, sillä yhdessä ne toimivat muun muassa ihon, ruston, hampaiden ja luuston hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Mitä on hydrolysoitu kollageeni?

Hydrolysoitu, eli peptidikollageeni, tarkoittaa sitä, että kollageeni on jo pilkottu peptideiksi, jotta se imeytyisi elimistöön mahdollisimman hyvin. Se tarkoittaa, että kehon ei tarvitse pilkkoa sitä pienempiin osiin ennen imeytymistä. Tämän ansiosta hydrolysoidulla kollageenilla on hyvä biosaatavuus. Hydrolysoitua kollageenia käytetään yleisesti kollageenilisäravinteissa.

Kuinka paljon kollageenia tulisi ottaa päivittäin?

Eri lisäravinteilla on erilaiset suositukset, ja sinun tulee noudattaa aina kunkin pussin, purkin tai pullon kyljestä löytyviä ohjeita. Liuotettavan jauheen suositus on yleensä noin 5-10 grammaa kollageenia päivässä. On tärkeää, että kollageeni on korkealaatuista (hydrolysoitua) ja mieluiten ilman tarpeettomia lisäaineita. Koska C-vitamiini on tärkeää kollageenisynteesille, voit valita kollageenilisän, joka sisältää lisättyä C-vitamiinia. Voit valita, haluatko kollageenilisän kapseleina, jauheena vai nestemäisessä muodossa. Kapseleita on kätevä ottaa, kun taas jauhetta on helppo sekoittaa ruoan ja juoman sekaan.

Kuinka kauan kollageenia tulisi käyttää?

Voit käyttää kollageenia päivittäin, ympäri vuoden. Huomataksesi vaikutuksen, kannattaa kollageenia käyttää vähintään 3 kuukauden ajan.

Tiesitkö, että

 • Kollageeni on ihon, hiusten, kynsien, luuston ja ruston rakennusaine.
 • Jopa 30 % kehon proteiineista on kollageenia.
 • Rypyt, selluliitti sekä lihas- ja nivelkipu voivat viitata kollageenin puutteeseen.
 • Säännöllinen liikunta voi auttaa ylläpitämään kollageenitasoja.
 • Kehon kollageenituotanto alkaa heikentyä noin 25-vuotiaana.
 • Kollageenia on turvallista käyttää pitkäaikaisesti, eikä sillä ole toistaiseksi tunnettuja sivuvaikutuksia.

Suosikki tuotteemme

 
Collagen Beauty Shot
 
Kollageenijauhe
 
Collagen Skin & Nails
 
Collagen Eye Cream
 
MSM-jauhe
 
OptiMSM + C
 
Kollageeni Plus
 
Core Kollageeni Pro
 
Kollageeni Voide
 
Kollageeni Jauhe

Huom! Löydä kaikki Kollageenit Täältä

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei