Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Kreatiini - Ei vain treenaamiseen!

Useimmat meistä ovat varmasti kuulleet kreatiinista, tärkeästä lisäravinteesta, joka auttaa meitä rakentamaan lihaksia ja kehittymään vahvoiksi ja kestäviksi treenin yhteydessä. Kreatiini on kuitenkin muutakin kuin vain tehokas lihasten kasvatuksen lisäravinne. Se osallistuu useisiin aivojen toimintoihin, ja päivittäinen kreatiinin lisääminen ruokavalioon voikin tukea aivojen terveyttä ja keskushermoston normaalia toimintaa. Kreatiini ei siis ole vain lihaksillesi, vaan myös mielellesi!

Kreatiinijauhetta sekoitetaan lasilliseen vettäSekoita kreatiini veteen ja juo sitä päivittäin sen terveyshyötyjen saamiseksi!

Mitä on kreatiini?

Kreatiini on tunnettu ravintolisä urheilumaailmassa ja sillä on ennen kaikkea osoitettu olevan positiivisia vaikutuksia suorituskykyyn. Kreatiini koostuu kolmesta aminohaposta - glysiinistä, arginiinista ja metioniinista. Se on luonnollinen aine, jota esiintyy elimistössä, erityisesti lihaksissa ja aivoissa, joissa sillä on tärkeä rooli ATP:n kautta tapahtuvassa energiantuotannossa. Kehomme solut käyttävät ATP:ta (adenosiinitrifosfaattia) polttoaineena energian tuottamiseen. Kun ATP on kulutettu loppuun, se muuntuu ADP:ksi (adenosiinidifosfaatiksi) ja sitten taas takaisin ATP:ksi, mikä johtaa kulutetun ja uusiutuvan energian virtaukseen. Jotta ATP:n ja ADP:n välinen muutos voisi tapahtua, tarvitaan vapaata fosfaattilähdettä. Kreatiinifosfaatti on tässä suuressa roolissa, jotta reaktio sujuisi nopeammin ja energiankulutus olisi tehokkaampaa.

Miten ATP ja ADP toimivat?

ATP ja ADP ovat siis kehossa tapahtuva reaktio, joka luo ja antaa energiaa solutasolla. Kun syömme hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa, niistä saadaan ATP:tä. Kun solut kuluttavat ATP:tä, se hajoaa ADP:ksi ja vapaaksi fosfaattilähteeksi, eli kreatiinifosfaatiksi. Kreatiinia varastoituu lihaksiin ja aivoihin kreatiinifosfaatin muodossa. Kreatiini auttaa muodostamaan ATP:tä uudelleen lahjoittamalla fosfaattia ADP:lle, kun ATP hajoaa ADP:ksi aivosolujen toiminnan yhteydessä. Esimerkiksi stressin aikana tai tilanteissa, joissa vaaditaan suurta keskittymistä, ATP kuluu nopeasti ja kreatiini lisää sitten fosfaattiryhmän, jotta ATP:tä voi muodostua nopeasti uudelleen ADP:stä, ja niin edelleen. 

Kreatiini aivoille ja keskushermostolle

Kreatiini ei ainoastaan nopeuta ATP:n ja ADP:n välistä reaktiota, mikä vaikuttaa lihasten rakentumiseen ja kestävyyteen, vaan se myös auttaa lisäämään aivojen ja kognitiivisten järjestelmien energiatasoja. Kreatiini siis tarjoaa energiaa solutasolla. Kreatiinin uskotaan parantavan energiansaantia ja ATP:n ja ADP:n välistä reaktiota aivoissa kreatiinilisän avulla, mikä voi auttaa nostamaan mielialaa sekä antaamaan hyvän olon ja terävyyden tunnetta.

Tutkimukset ovat siis alkaneet valaista kreatiinin kykyä vahvistaa kognitiivisia toimintojamme. (1) Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin määrittämään tarkasti, miten kreatiini toimii aivoissa ja mikä annostus on optimaalinen. Tutkimusten jatkuessa kreatiinin tulevaisuus näyttää lupaavalta myös treenin ulkopuolisilla alueilla.

Kuva keskushermostostaKreatiini on hyväksi paitsi lihaksille, myös kognitiivisille kyvyille ja keskushermostolle.

Mentaalinen väsymys ja stressi

Elämme maailmassa, joka vaatii usein nopeita päätöksiä ja mielen selkeyttä, myös paineen alla. Kreatiinilisien on osoitettu auttavan juuri tässä. Tutkimukset viittaavat siihen, että se voi parantaa kykyämme ajatella nopeasti ja pitää päämme terävänä, erityisesti stressaavissa olosuhteissa. (2) Aivomme työskentelevät kovasti, ja kuten lihaksemme, nekin voivat väsyä. Kreatiini auttaa pitämään aivosolujemme energiatason ylhäällä, mikä tekee siitä loistavan liittolaisen taistelussa henkistä uupumusta vastaan. Kreatiinin päivittäinen nauttiminen voi vaikuttaa siihen, kuinka teräväksi ja keskittyneeksi tunnet itsesi päivän aikana.

Kreatiini ja masennus

Masennus on monimutkainen sairaus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ja johtuu pääasiassa hormonien serotoniinin ja dopamiinin epätasapainosta. On mielenkiintoista, että alustavat tutkimukset ovat alkaneet tutkia kreatiinin mahdollista roolia masennuksen hoidossa. Tutkimus on vasta alkuvaiheessa, mutta varhaiset tulokset viittaavat siihen, että kreatiinilla voi olla positiivinen vaikutus mielialaan, koska se vaikuttaa aivojen energian aineenvaihdunnassa.(3)

Yhteenveto

Kreatiini osoittautuu siis olevan paljon muutakin kuin vain lihasten rakentamisen apuväline. Sen aivoihin ja hermostoon kohdistuvien vaikutusten ansiosta se voi olla tärkeä osa terveysrutiiniasi. Muista kuitenkin, että terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa, ja kreatiini on vain yksi niistä osista, joka voi auttaa pitämään palapelin koossa. Kun seuraavan kerran siis ajattelet kreatiinia, ajattele sitä lihaksia pidemmälle - myös mielesi kiittää sinua!

Viitteet:

1. Robert H Andres, Angélique D Ducray, Uwe Schlattner, Theo Wallimann, Hans Rudolf Widmer. 2008. Functions and effects of creatine in the central nervous system. (Haettu 2023-11-24)

2,3. Konstantinos I. Avgerinos, Nikolaos Spyrou, Konstantinos I. Bougioukas, Dimitrios Kapogiannis. 2018. Effects of creatine supplementation on cognitive function of healthy individuals: A systematic review of randomized controlled trials. (Haettu 2023-11-24)

Meidän kreatiinilisämme:

 
Kreatiini
 
Core Creatine
 
Core Creatine Pro
 
Creatine Pro Kaps.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei