Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Kaikki (hyvistä) rasvoista

Aiemmin rasvalla oli aiheeton huono maine, koska sen ajateltiin olevan syynä ei toivottuun painonnousuun. Nykyään tiedämme paremmin, ja tosiasia on, että rasvalla on monia tärkeitä ominaisuuksia, joita meidän tarvitsee hyödyntää.

Rasvahappoja sisältäviä elintarvikkeita.Rasvahappoja sisältäviä elintarvikkeita

Täydennä terveellisillä rasvahapoilla

 
Omega-3 Kalaöljy
 
Islantilainen Omega-3
 
Pellavansiemenöljy
 
Omega-3 Plus
 
Krilliöljy Omega-3
 
Hampunsiemenöljy
 
 
Avokadoöljy Luomu
 
Omega 3-6-7-9 Öljy

Mitä rasva tekee kehossa?

Maailmanosassamme on vaikea saada rasvapulaa, koska suurin osa päivittäisestä ruokavaliostamme sisältää rasvaa. Rasva koostuu erilaisista rasvamolekyylien ketjuista, jotka saavat erilaisia ominaisuuksia sen mukaan, mitä molekyylejä ketju sisältää ja miten ne ovat yhteen kytkettyjä. Yleisesti voidaan sanoa, että rasva toimii kehon energialähteenä, jossa yksi gramma rasvaa tuottaa yhdeksän kilokaloria. Se rasva, jota ei välittömästi käytetä energiana, varastoidaan rasvakudokseemme, jossa se toimii energiavarantona, kun energiavarastomme loppuvat. Siksi liian suuri rasvan saanti, jota ei kuluteta, johtaa painonnousuun pitkällä aikavälillä.

Rasvavarannot kuluvat pääasiassa matalan intensiteetin aktiviteeteissa ja kun keho ei saa riittävästi hiilihydraatteja, jotka ovat kehon suosikkiravintoaine intensiivisemmissä aktiviteeteissa.

Nainen, jolla on hiukset sidottu ylös, kävelee polulla.

Rasvavarannot kuluvat pääasiassa matalan intensiteetin aktiviteeteissa.

Rasva on myös tärkein kylläisyyden lähde ruokavaliossamme, ja olet varmasti huomannut, että kestät paremmin päivällisellä, joka sisältää paljon rasvaa, kuin päivällisellä, jossa ei ole rasvaa, vaikka annos on ollut suuri. Tämä voi johtaa siihen, että olet itse asiassa tyytyväisempi ateriaasi ja jätät välipalojen syömisen väliin.

Rasvaa käytetään energiana, mutta se toimii myös suojana sisäelimillemme ja lämpöeristeenä. Lisäksi rasva osallistuu tiettyjen hormonien tuotantoon, ja kehomme tarvitsee sitä hajottamaan ja hyödyntämään ravinnosta saadut rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A-vitamiini, D-vitamiini, E-vitamiini ja K-vitamiini. Rasvalla on myös makua parantavia ominaisuuksia, mikä selittää, miksi kermaan valmistettu kastike tai voissa paistettu kala maistuu paremmalta kuin niitä rasvattomampi versio.

Erilaiset rasvatyypit

Kun puhumme rasvasta, jaamme sen usein tyydyttyneeseen ja tyydyttymättömään rasvaan, mikä perustuu rasvan erilaisiin ominaisuuksiin. Nämä rasvatyypit voidaan jakaa edelleen. Käymme läpi erilaiset rasvatyypit ja luettelemme, mitkä elintarvikkeet sisältävät mitäkin rasvatyyppiä.

Erilaiset rasvatyypit:

  • Tyydyttynyt rasva on esimerkiksi voi- ja maitotuotteista peräisin oleva rasva, ja se vaikuttaa kehomme kolesterolitason määrään.
  • Tyydyttymätön rasva löytyy yksittäisen tyydyttymättömän rasvan ja monityydyttymättömän rasvan muodoissa, ja siihen lasketaan mukaan muun muassa omega-3.
  • Transrasva esiintyy luonnostaan maitotuotteissa, mutta sitä voidaan tuottaa myös kemiallisesti, jolloin sitä lisätään esimerkiksi leivonnaisiin.

Mikä on tyydyttynyt rasva?

Tyydyttynyt rasva on yleensä kiinteää huoneenlämmössä, esimerkiksi rasva voista ja maitotuotteista, margariinista ja lihasta. Sen kovuus johtuu siitä, että se koostuu hiiliatomeista, joilla ei ole kaksoissidoksia. Nämä ovat hyvin suoria muodoltaan ja voivat siksi pakkaantua tiukasti toisiaan vasten, minkä vuoksi rasva muuttuu kovemmaksi.

Tyydytettyä rasvaa suositellaan vähäisimmässä määrässä. Liian suuri tyydyttyneen rasvan saanti voi aiheuttaa riskejä verisuonillemme ja voi myös johtaa ylipainon kertymiseen. Tyydyttynyt rasva lisää myös kolesterolimäärää veressä. Kolesteroli on tosin tärkeää useissa kehomme toiminnoissa, esimerkiksi sappisuolojen ja D-vitamiinin tuotannossa iholla auringonvalon vaikutuksesta, mutta liian suuri määrä niin kutsuttua haitallista LDL-kolesterolia voi olla haitallista. On siis tärkeää pitää tasapaino LDL-kolesterolin ja hyödyllisen HDL-kolesterolin välillä.

Sinun tulisi myös miettiä, mistä saat tyydyttyneen rasvan. Lähteet, kuten liha, voi ja puhtaat maitotuotteet, ovat yleisesti ottaen terveellisempiä kuin prosessoitu liha, kuten salami ja makkara, tai runsaasti lisäaineita sisältävät kastikkeet. Siksi on tärkeää ajatella rasvalähteiden korkeaa laatua.

Mikä on tyydyttymätön rasva?

Tämä rasva jaetaan yksittäisen tyydyttymättömän ja monityydyttymättömän rasvan ryhmiin. Näin kutsuvasti siksi, koska ne perustuvat niiden kemialliseen rakenteeseen ja molekyylien välisiin sidoksiin. Monityydyttymättömässä rasvassa on kaksi tai useampi kaksoissidos niiden hiiliatomien välillä, jotka muodostavat rasvahapon. Yksittäisessä tyydyttymättömässä rasvassa on vain yksi kaksoissidos. Nämä sidokset antavat hiiliatomeille hieman kaarevan rakenteen, joten ne eivät pysty pakkaantumaan yhtä tiukasti kuin suorat hiiliatomit tyydyttyneessä rasvassa. Tämän takia tyydyttymätön rasva on johdonmukaisesti pehmeämpää.

Vinkkejä tuotteisiin

 
Sitruuna Neitsytoliiviöljy
 
MCT-öljy Luomu
 
Keto MCT Kollageeni
 
MCT Öljy
 
Neitsytkookosöljy
 
Kookosöljy Neutraali
 
Avokadoöljy
 
Avokadoöljy Luomu
 
Extra Virgin Oliiviöljy
 
Sesamöljy
 
MCT C8-öljy Luomu
 
C8 MCT-Öljy
 
C8 MCT-Jauhe
 
Saksanpähkinät Luomu
 
Urtekramin seesaminsiemenet
 
Hasselpähkinävoi

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei