Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Ghee - kultainen ja trendaava supervoi

Ghee, kirkastettu voi, on saanut paljon huomiota terveysintoilijoiden keskuudessa viime vuosina, ja sitä kutsutaan usein "nestemäiseksi kullaksi". Tosiasia on, että gheetä on käytetty intialaisessa ayurveda-lääketieteessä jo satojen vuosien ajan - sekä sen hyvän maun että sen väitettyjen terveydellisten ominaisuuksien vuoksi. Lue lisää gheestä ja opi tekemään omaa gheetä kotona!

Nestemäinen ghee siivilöidään kangaspalan läpi lasipurkkiin leikkuulaudalla.Gheetä on helppo valmistaa kotona vain yhdestä ainesosasta - suolaisesta voista.

Mitä on trendaava ghee?

Ghee, jota kutsutaan myös kirkastetuksi tai sulatetuksi voiksi, on käytetty vuosisatojen ajan intialaisessa ja ayurvedalaisessa ruoanlaitossa. Se on voita, jota on kuumennettu ja josta on poistettu vesi sekä maitoproteiinit, mikä tekee siitä kestävämpää kuin tavallinen voi. Tämä prosessi antaa voille rikkaan, pähkinäisen ja hieman karamellisoituneen maun hitaasti kuumennettaessa, jolloin maitosokeri hajoaa ja maku syvenee. Maku on täyteläisempi kuin tavallisessa voissa ja siinä on kevyt makeus, mikä tekee siitä täydellisen sekä ruoanlaittoon että leivontaan.

Ghee on myös luonnostaan laktoositon ja kaseiiniton, joten se on hyvä vaihtoehto ihmisille, joilla on laktoosi-intoleranssi tai maitoproteiiniallergia. Lisäksi ghee sisältää runsaasti terveellisiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja, kuten A vitamiinia, D vitamiinia, E vitamiinia ja K vitamiinia.

Gheen terveysedut

Ghee on saanut yhä enemmän suosiota, ei vain hyvän ja täyteläisen makunsa vuoksi, vaan myös monien väitettyjen terveyshyötyjensä ansiosta:

Voi edistää suoliston terveyttä: Ghee sisältää voihappoa, lyhytketjuista rasvahappoa, josta on tullut paljon puhuttu erityisesti vatsa- ja suolistoasioissa. Tutkimukset osoittavat muun muassa, että voihapolla on potentiaalia torjua tulehduksia suolistossa ja se voi lisäksi vaikuttaa positiivisesti aivojen ja suoliston väliseen viestintään (1).

Tarjoaa aivoille tärkeitä rasvahappoja: Gheen terveelliset rasvat voivat myös olla hyödyllisiä aivoillemme. Nykyään tutkimus keskittyy erityisesti voihapon mahdollisiin hermosuojaviin ominaisuuksiin, erityisesti keskushermostossa. Eläinkokeissa on havaittu, että voihappo voi tunkeutua aivoihin, auttaa aivojen signaalin kulussa ja vähentää tulehdusta (2, 3).

Korkea palamislämpötila: Ghee kestää korkeita lämpötiloja paremmin kuin voi ja oliiviöljy, mikä tekee siitä täydellisen paistamiseen ja kuullottamiseen. Ghee kestää jopa 250 asteen lämpötiloja, kun taas voin palamislämpötila on 177 astetta ja kylmäpuristetun oliiviöljyn 191 astetta. Kun öljy kuumennetaan palamislämpötilansa yläpuolelle, syntyy myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat olla haitallisia terveydellemme, ja siksi ghee on erinomainen valinta ruoanlaittoon korkeissa lämpötiloissa.

Onko ghee terveellisempää kuin voi?

Toisin kuin voi, ghee ei sisällä maitoproteiineja tai laktoosia ja siinä on lisäksi enemmän terveellisiä rasvoja, mikä voi olla hyväksi sekä ruoansulatukselle että terveydelle.

Miten käyttää gheetä ruoanlaitossa?

Ghee on monipuolinen rasva, jota voi käyttää monenlaisissa ruoissa:

  • Paistaminen ja kuullottaminen - Korkean palamislämpötilansa ansiosta ghee sopii erinomaisesti kasvisten, lihan ja kalan paistamiseen.
  • Leivonta - Käytä gheetä voin tai öljyn sijaan leivonnaisissa saadaksesi rikkaamman maun.
  • Kahvissa tai teessä - "Bulletproof coffee" gheellä antaa kermaisen koostumuksen ja pitkäkestoista energiaa.
  • Leivällä tai puurossa - Lisää gheenokare voileivän tai kaurapuuron päälle saadaksesi lisää makua ja ravinteita.

Näin teet omaa gheetä kotona

Itse tehdyn gheen valmistaminen on yksinkertaista ja vaatii vain yhden aineksen: suolaamattoman voin. Näin se tehdään:

  1. Lämmitä voi - Laita 500 g suolaamatonta voita kattilaan keskilämmölle.
  2. Sulata ja keitä - Kun voi on sulanut, vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen ilman että voi ruskistuu, noin 30-40 minuuttia, kunnes voi alkaa vaahdota.
  3. Poista vaahto - Kuori pois pinnalle nouseva valkoinen vaahto.
  4. Siivilöi jäännökset - Kun voi on kullanruskeaa ja tuoksuu pähkinäiseltä, siivilöi se hienojakoisen siivilän, juustokankaan tai kahvinsuodattimen läpi poistaaksesi ruskea sakka.
  5. Säilö tiiviissä purkissa - Kaada ghee puhtaaseen ja tiiviiseen kannelliseen lasipurkkiin, ja anna jäähtyä.

Kuinka kauan ghee säilyy?

Gheellä on pitkä säilyvyys ja se voi säilyä huoneenlämmössä useita kuukausia, jos se säilytetään oikein. Jääkaapissa se voi säilyä yli vuoden.

Osta Gheetä:

 
Ghee
 
Ghee Luonnollinen
 
Ghee Luomu
 
Luomu Ghee
 
Luomu Ghee

Viitteet:

  1. Katarzyna Borycka-Kiciak, Tomasz Banasiewicz, Grazyna Rydzewska. 2017. Butyric acid ? a well-known molecule revisited. (Haettu 2025-02-11)
  2. Zhang J, Song L, Wang Y, Liu C, Zhang L, Zhu S, Liu S, Duan L. 2019. Beneficial effect of butyrate-producing Lachnospiraceae on stress-induced visceral hypersensitivity in rats. (Haettu 2025-02-12)
  3. Silva YP, Bernardi A ja Frozza RL. 2020. The Role of Short-Chain Fatty Acids From Gut Microbiota in Gut-Brain Communication. (Haettu 2025-02-12)
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei