Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Emäksinen ruokavalio - voi paremmin

Tässä artikkelissa tarkastelemme terveellisiä ruokatottumuksiamme, ja lähemmin mitä emäksisen ruokavalion noudattaminen tarkoittaa ja miten se voi vaikuttaa kehoomme.

 • Mitä tarkoittaa emäksinen ruokavalio?
 • Elintarvikkeet emäksisessä ruokavaliossa
 • Lautasmalli emäksisen ruokavalion mukaan
 • Ravintolisät emäksisessä ruokavaliossa
 • Näin onnistut syömään emäksisesti + reseptit

Emäksinen ruokavalio. pH-arvo.Emäksisessä ruokavaliossa ruoka jaetaan kolmeen eri ryhmään pH-arvon perusteella: emäksinen, neutraali tai happoinen.

Mitä tarkoitetaan emäksisellä ruokavaliolla?

Emäksinen ruokavalio, jota kutsutaan joskus pH-menetelmäksi tai alkaliseksi ruokavalioksi, tarkoittaa syömisen tapaa, jonka avulla kehon happamuus vähenee. Jos kehomme pH-arvoa horjutetaan liikaa, se vaikuttaa terveyteemme. Ruoka jaetaan siksi kolmeen eri ryhmään pH-arvonsa perusteella: emäksinen, neutraali tai hapokas. Jotta emäksinen ruokavalio onnistuisi, suurimman osan ruokavaliosta tulisi olla emäksistä tai neutraalia ja vain pienen osan hapokasta. Puolestapuhujat uskovat tämän tuovan mukanaan lukuisia terveyshyötyjä, kuten ruoansulatuksen helpottumista, immuunijärjestelmän vahvistumista, alempa verensokeritasoa ja parempaa mahdollisuutta laihduttamiseen.

Vinkkejä tuotteista

 
Ruusunmarjajauhe, Luomu
 
Kalsium 800
 
Nokkos Jauhe
 
Sinimailas Siemenet
 
pH-arvon Indikaattori
 
Pinaattijauhe
 
Vihreä tee Aloe Vera
 
Super Greens

Ruoka emäksisessä ruokavaliossa

Jos haluat noudattaa emäksistä ruokavaliota, sinun tulisi vähentää happamiin elintarvikkeisiin kuuluvien tuotteiden kulutusta. Happamiin elintarvikkeisiin kuuluu muun muassa: sokeri, valkoinen jauho, kahvi, alkoholi ja pasta. Myös maitotuotteet, kuten juusto, muna, maito ja kerma, sekä liha, sienet ja soija kuuluvat happamiin elintarvikkeisiin. Happamien sijaan syö paljon vihanneksia ja juureksia, joissa on runsaasti ravinteita. Quinoa, bataatti ja tietyt palkokasvit kuuluvat emäksiseen kategoriaan, samoin levät, mantelimaito ja sitrushedelmät. Perusajatus on, että voit syödä kaikkea, mutta oikeissa määrissä. Yleinen ohje on vähintään 70 % emäksistä ruokaa ja enintään 30 % happoa tuottavia elintarvikkeita.

Vinkki! Aloita päiväsi lasillisella sitruunavettä hyvän perustan luomiseksi!

Vinkkejä tuotteista

 
Magnesium 800
 
Chlorella Luomu
 
pH-Tasapaino
 
Kalsium & Magnesium
 
Mulperinmarjat
 
Pinaattijauhe

Lautasen malli perustuvana emäksiselle ruokavaliolle:

 • 70–80 % vihanneksia ja juureksia - valitse runsaasti värejä luonnollisen vaihtelun vuoksi
 • Hyvä rasva - lisää yksi kolme ruokalusikallista rasvaa, pala avokadoa tai yksi kananmuna
 • Valitse joko proteiini tai energiapitoiset hiilihydraatit
 • Kala on hapan, mutta joskus se on suositeltava hyödyllisten rasvojen vuoksi

Vinkki! Vihreät mehut sisältävät paljon ravintoaineita ja antioksidantteja! Resepti: Vihreä detoxmehu.

Vihreät mehut ovat hyvä tapa saada riittävästi ravintoaineita.

Ravintolisät emäksisessä ruokavaliossa

Emäksellinen ruokavalio on korkea ravintoainepitoisuus ja on rikas antioksidantteja ja mineraaleja. Ottaaksesi vielä enemmän hyötyä, valitut ravintolisät voivat olla hyvä lisä.

Ravintolisä pH-Bas Healthwellilta on kehitetty edistämään pH-tasapainoa kehossa. Se sisältää magnesiumsitraattia ja kalsiumsitraattia, jotka molemmat ovat emäksisiä mineraaleja ja vaikuttavat pohjaa luovasti kehossa. Sitruunajauhe antaa hyvän maun ja toimii myös emäksisesti.

Kalsium, tai kalsiumkarbonaatti, käytetään luonnossa happamoitumista vastaan järvissä ja vesistöissä. Lisäämällä kalsiumkarbonaattia veden PH-arvo ja alkaliteetti nousevat. Kalsiumlisä voi olla hyvä tuki emäkselliselle ruokavaliolle. Kalsium otetaan mielellään yhdessä magnesiumin kanssa.

Chlorella on suosittu lisä ravitsevaan ruokavalioon. Se on makeassa vedessä kasvava levä, joka sisältää paljon proteiinia, klorofylliä ja antioksidantteja. Siksi chlorellaa käytetään usein erilaisten detox-kuurien yhteydessä ja se toimii erinomaisena lisänä emäksisessä ruokavaliossa.

Emäksistä vettä

Emäksinen, tai alkalinen, vesi on vettä, jolla on korkea pH-arvo, koska se sisältää emäksisiä mineraaleja. Sitä on sekä luonnollista että kemiallisesti valmistettua, esimerkiksi lähdevedessä on usein paljon mineraaleja, mikä tekee siitä luonnostaan emäksistä. Emäksinen vesi maistuu hieman erilaiselta kuin muu vesi, melkein metalliselta, mutta sitä voi tarvittaessa maustaa hedelmillä tai marjoilla.

Vinkkejä tuotteista

 
Kalsium & Magnesium
 
Hampunsiemenet
 
Nokkonen
 
Nokkonen
 
Kalsium + Magnesium

Kuinka onnistut syömään emäksisempää ruokaa

Kun siirryt syömään enemmän emäksisiä ruokia, on hyvä aloittaa hitaasti. Älä muuta koko ruokavaliotasi kerralla, vaan vaihda asteittain niitä elintarvikkeita, joita haluat vähentää, luoden siten uusia, kestäviä tapoja. Esimerkiksi riisi voidaan korvata hyvin quinoalla, jos syöt paljon soijaa, voit sen sijaan lisätä tiettyjen palkokasvien saantia ja jos syöt paljon hedelmiä, voi olla hyvä idea korvata osa niistä vihanneksilla. Keskity siihen, mitä voit syödä sen sijaan, että mitä et saa syödä - silloin se on hauskempaa!

Vinkki! Alla löydät yksinkertaisen ja herkullisen reseptin, jolla on helpompi aloittaa.

Kurpitsatäytteinen kesäkurpitsapasta

4 annosta.

Ainesosat
2 isoa kesäkurpitsaa
2 dl kurpitsansiemeniä
8 aurinkokuivattua tomaattia
2 tomaattia
1 porkkana
1 kourallinen tuoretta basilikaa
1 rkl sitruunamehua
½ rkl tamaria
1 tl kuivattua oreganoa
½ tl agavesiirappia
Hipaus cayennepippuria
Mustapippuria

Tee näin: 

 1. Tee spagetit kesäkurpitsasta käyttäen spirulizeria tai kuori pastanauhat perunankuorijalla.

 2. Kuori ja leikkaa porkkana pienemmiksi paloiksi. Sekoita yleiskoneessa. Lisää loput ainekset ja sekoita uudelleen. Mausta mustapippurilla ja mahdollisesti hieman kuivatulla chilillä lisäpotkun saamiseksi.

 3. Tarjoile kurpitsajauhelihaa kesäkurpitsaspagetin päällä.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei