Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Siksi mustikat ovat niin terveellisiä

Mustikat ovat suomalainen suosikki, joka ei sovellu pelkästään piirakoihin ja muffinsseihin, vaan pärjää itsekseen loistavalla ravintorikkaudella. Mustikkajauhe ja kuivatut mustikat tarjoavat tiivistetyn muodon kaikista edustamistaan ravinteista. Hyvä sinulle, joka haluat boostata antioksidanttitasojasi.

  • Miksi mustikat ovat niin terveellisiä?
  • Mustikoiden terveyshyödyt

Mustikoita pienessä korissa.

Miksi mustikat ovat niin terveellisiä?

Metsämme ovat täynnä mustikkapensaita, joissa nämä siniset suosikkimarjat kukoistavat heinä- ja elokuussa. Tyypillinen makeus ja voimakkaasti värjäävä pigmentti sopivat hyvin sekä makeisiin leivonnaisiin että terveysravinteeksi. Tosiasia on, että mustikat ovat yllättävän ravintorikkaita, pienestä koostaan huolimatta.

Ensinnäkin, niistä löytyy laaja kirjo vitamiineja ja kivennäisaineita, mukaan lukien C-, E- ja B6-vitamiineja sekä mineraaleja kuten rautaa ja magnesiumia. Mukana on myös useita karotenoideja, joista yksi on beetakaroteeni, joka varastoituu iholle ja muuntuu tarvittaessa A-vitamiiniksi.

Olet varmasti kuullut, että mustikoissa on poikkeuksellisen korkea antioksidanttien määrä ja niistä löytyy useita erilaisia. Harvinaisempiin kuuluvat antosyaanit, flavonoidit ja polyfenolit. Antosyaanit antavat punaisen, violetin ja sinisen värin hedelmille ja marjoille, mikä paljastaa, että voimakkaan värinen mustikka on saanut erittäin suuren osuuden. Antioksidantit auttavat suojaamaan solujamme erinäisiltä haitallisilta aineilta, jotka ovat jatkuvasti läsnä kehossamme. Vahingollinen vaikutus kehossamme nopeutuu pitkittyneen stressin, huonojen elintapojen, kuten tupakoinnin, auringonoton, sekä karsinogeenisen käristetyn ruoan vuoksi.

Polyfenoleilla on antioksidanttisten ominaisuuksiensa lisäksi myös antibakteerisia ominaisuuksia, mikä osoittaa, että ne voivat taistella haitallisia suolistobakteereja vastaan ja siten vähentää tulehdusten riskiä.

Mustikoiden terveyshyödyt

Jotta voisit hyödyntää mustikoiden ominaisuuksia läpi vuoden, voit ostaa pakastettuja tai kuivattuja mustikoita tai vielä tiiviimpää jauhemuotoa. Mustikkajauhe on jauhettua kuivattua mustikkaa, josta neste on haihdutettu siten, että ravinteet ja makuaineet ovat voineet tiivistyä. Voit käyttää sitä mausteena smoothieissa tai ripotella sen piimän tai puuron päälle. Yksinkertainen tapa lisätä luonnollisesti ravinteita yleiseen terveyteen ja sinulle, joka haluat erityisiä vaikutuksia.

Näkökyvylle mustikat katsotaan todelliseksi terveysruoaksi. Vaikka ne eivät olekaan ihmelääke, niissä on antioksidantteja, jotka mahdollisesti voivat torjua ikään liittyviä näköongelmia. Karotenoidi luteiinia löytyy runsaasti mustikoista ja sitä käytetään usein näkemiseen tarkoitetuissa tuotteissa. Uskotaan, että luteiini voi vaikuttaa kaihin ja makulan toiminnan muutoksiin.

Mustikkalisäravinteet

 
Mustikka Uute
 
Mustikkajuoma

Vatsaongelmiin mustikat voivat toimia tasapainottavana tekijänä, osittain niiden sisältämien polyfenolien ansiosta. Jos kärsit löysästä vatsasta, voit kokeilla sekoittaa hieman mustikkajauhetta lasilliseen vettä ja juoda sen, tai syödä kuivattuja mustikoita. Jos taas sinulla on ongelmia ummetuksen tai ilmavaivojen kanssa, kannattaa kokeilla tuoreita marjoja suoraan metsästä.

Kokeile täydentää tavallista ruokavaliotasi mustikkajauheella jonkin aikaa ja katso, toisiko se sinulle joitakin mainittuja vaikutuksia. Joka tapauksessa, saat ainakin käyttöösi uusia ja hyödyllisiä ravinteita.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei