Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Mitä on hormonaalinen epätasapaino?

Hormonaalinen epätasapaino naisilla on valitettavan yleistä ja voi aiheuttaa sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita, kuten mielialan vaihtelua, unihäiriöitä, painonnousua ja aknea. Opi lisää hormonaalisesta terveydestä ja saat vinkkejä mitä tehdä, jos epäilet hormonitasojesi olevan epätasapainossa.

  • Mitä hormonit ovat ja miten ne vaikuttavat meihin?
  • Mitä on hormonaalinen epätasapaino?
  • Hormonaalisen epätasapainon oireet
  • Miten hormonaalista epätasapainoa voi ehkäistä?
  • Ravintolisät hormonaaliseen epätasapainoon

Mitä hormonit ovat ja miten ne vaikuttavat meihin?

Hormonit ovat molekyylejä, joita voidaan kuvailla kemiallisiksi viestinviejiksi solusta tai elimestä toiseen. Ne kulkeutuvat verenkierrossa niihin kohdesoluihin, joissa ne vaikuttavat, ja säätelevät monia kehomme toimintoja - kaikkea aina murrosiästä kuukautiskiertoon, raskauksiin, vaihdevuosiin, aineenvaihduntaan, mielialaan ja uneen. Toisin sanoen, hormonit vaikuttavat koko elimistöömme ja olotilaamme. Ihmisellä on monimutkainen hormonijärjestelmä, jossa useat eri hormonit vaikuttavat eri tavoin. Naisen hedelmällisyyteen ja lisääntymiskykyyn liittyvät hormonit ovat pääasiassa estrogeeni ja progesteroni.

Estrogeeni on naishormoni, jolla on suuri merkitys hedelmällisyydelle ja lisääntymisjärjestelmän toiminnoille. Estrogeeni ohjaa muun muassa naisten sukuelinten kehitystä, murrosikää sekä rasvan jakautumista rintoihin, lanteisiin ja reisiin. Se on tärkeä myös muiden kehon toimintojen kannalta, kuten luuntiheyden, sydän- ja verisuonijärjestelmän, kehon suolojen tasapainon sekä monien aivojen toimintojen osalta.

Progesteroni, tai keltarauhashormoni, kuten sitä myös kutsutaan, on tärkeä hormoni hedelmällisyydelle ja ovulaatiolle. Progesteronia tuotetaan munasarjoissa heti ovulaation jälkeen ja se muun muassa paksuntaa kohdun limakalvoa ja tekee sen vastaanottavaiseksi munasolulle. Siinä missä estrogeenilla on "kohottava" vaikutus, progesteronilla on sen sijaan rauhoittava ja tasapainottava vaikutus. Esimerkiksi progesteroni estää estrogeenin nousun kuukautisia edeltävällä viikolla ja lievittää siten PMS-oireita.

Mitä on hormonaalinen epätasapaino?

Hormonaalinen epätasapaino ilmenee, kun kehon normaalissa hormonien tuotannossa, säätelyssä tai toiminnassa tapahtuu häiriö. Epätasapaino vaikuttaa prosesseihin koko kehossa, mikä puolestaan voi johtaa monenlaisiin fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin. Naisilla hormonaalisen epätasapainon kannalta merkityksellistä on pääasiassa estrogeenin ja progesteronin välinen tasapaino. Estrogeenin ja progesteronin tasot nousevat ja laskevat eri vaiheissa kuukautiskiertoa, mikä on luonnollista, koska ne hoitavat eri tehtäviä ja näyttelevät eri rooleja naisen lisääntymiskierrossa. Ongelmia ilmenee, kun nämä hormonit joutuvat epätasapainoon ja aiheuttavat oireita.

Monet naiset kokevat erityisen paljon oireita yhdestä kahteen viikkoa ennen kuukautisia, jota kutsutaan PMS:ksi eli premenstruaalioireyhtymäksi. Jopa 30 % kaikista naisista kokee PMS-oireita kuukautiskierron aikana (1). Joillakin oireet ovat lieviä, kun taas toiset kärsivät vakavammista oireista. Noin 5 % kärsii niin vakavista psyykkisistä oireista, että ne voivat häiritä normaalia jokapäiväistä elämää. Tätä kutsutaan PMDD:ksi (premenstruaalinen dysforinen häiriö) (2). Lue lisää PMS:stä ja oireiden lievityksestä.

Vaihdevuosien aikana on myös hyvin yleistä kokea erilaisia hormonaalisen epätasapainon oireita, mikä ei ole yllättävää, sillä naisen hormonit muuttuvat merkittävästi tänä ajanjaksona. Vaihdevuosien aikana estrogeenitasot laskevat jyrkästi, mikä puolestaan voi johtaa monenlaisiin oireisiin, kuten mielialan vaihteluihin, kuumiin aaltoihin ja kuiviin limakalvoihin.

Vinkki! Lue lisää vaihdevuosista ja vaihdevuosioireista täältä.

Vaikka oireilu onkin yleistä ennen kuukautisia tai vaihdevuosien aikana, on tärkeää muistaa, että hormonit voivat heitellä milloin tahansa elämän aikana. Elintavat, kuten mitä syömme ja kuinka paljon liikumme, voivat vaikuttaa hormonitasapainoon. Myös stressi ja stressinhallinta voivat vaikuttaa hormonitoimintaan.

Illustraatio siitä, miten estrogeenitasot muuttuvat naisen elämän aikana. Estrogeenitasot muuttuvat elämän aikana, mikä vaikuttaa olotilaamme eri tavoin.

Hormonaalisen epätasapainon oireet

Hormonien epätasapaino voi aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja. Yleisiä fyysisiä oireita ovat muun muassa akne (niin sanottu aikuisiän akne), painonnousu ja hiustenlähtö. Psyykkisiä oireita voivat olla mielialan vaihtelut, masentuneisuus jaärtyneisyys. Saatat myös tuntea itsesi tavallista väsyneemmäksi tai kokea vaikeuksia nukahtaa illalla tai jopa unihäiriöitä. Oireiden ilmeneminen ja niiden vakavuus riippuvat muun muassa siitä, mitä hormonia sinulla on liikaa tai liian vähän, sekä kuinka suuri hormonien epätasapaino oikein on. Jos haluat selvittää omat hormonitasosi, netistä löytyy erilaisia verikokeita, joita voi tilata kotiin. Jos oireesi ovat vakavia, on aina parasta ottaa yhteyttä terveydenhoitoon perusteellisempaa tutkimusta varten.

Hormonaalinen epätasapaino voi johtaa:

- Mielialan vaihteluihin
- Masennukseen
- Väsymykseen
- Univaikeuksiin
- Iho-ongelmiin, esim. akneen
- Hiustenlähtöön
- Painonnousuun

Kuinka voit torjua hormonaalista epätasapainoa?

Hormonitasapainon palauttamiseksi oikeille raiteilleen ja hormonien epätasapainon estämiseksi on hyvä käydä läpi omat elämäntavat, jossa muun muassa ruokavalio, liikuntatottumukset, stressinhallinta ja nukkuminen ovat kaikki yhtä tärkeässä osassa. Tässä annamme vinkkejä hormonitasojen tasapainottamiseen luonnollisin keinoin.

Ruokavalio ja hormonitasapaino

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on avain hyvän terveyden ylläpitämiseen koko elämän ajan. Se, mitä päätämme suuhumme laittaa, vaikuttaa myös hormonitasoihimme. Antamalla elimistölle sen tarvitsemat ravintoaineet, se pystyy helpommin myös tuottamaan tarvitsemiaan hormoneja. Hormonitasapainon edistämiseksi suositellaan tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, vähärasvaista proteiinia, terveellisiä rasvoja ja täysjyvätuotteita. Ruoat, joiden nauttimista suurina määrinä tulisi välttää, ovat prosessoidut pikaruoat, sokeri, puhdistetut hiilihydraatit ja tyydyttyneet rasvat.

Stressinhallinta ja hormonitasapaino

Stressi voi olla positiivista lyhyellä aikavälillä, koska se motivoi meitä toimimaan. Pitkittyessään stressi voi kuitenkin johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Pitkäaikaisessa stressissä stressihormoni kortisolin tasot kohoavat, mikä vaikuttaa myös muihin kehon hormoneihin (3). Kaikki me stressaamme joskus, mutta se, miten käsittelemme stressiä, on avainasemassa. Yksinkertaisia keinoja stressinhallintaan ovat rentoutus- tai hengitysharjoitukset. Täältä voit lukea lisää syvän rentoutumisen terveyshyödyistä, ja täältä voit lukea lisää hengityksen vaikutuksesta terveyteen.

Fyysinen aktiivisuus, jooga ja hormonitasapaino

Liikunta auttaa alentamaan stressitasoamme, millä voi puolestaan olla positiivinen vaikutus hormonitasapainoon. Yritä siksi pysyä aktiivisena ja tee treenisuunnitelma, joka toimii sinulle ja tuntuu hyvältä kehollesi. Jooga on liikuntamuoto, jonka on osoitettu olevan erityisen hyvä niille, joilla on hormonaalisia ongelmia, sillä sen on osoitettu auttavan vähentämään kroonisen stressin vaikutuksia. Jooga voi myös auttaa vapauttamaan hyvän olon hormoneja serotoniinia ja oksitosiinia sekä unihormoni melatoniinia elimistössä (4).

Uni ja hormonitasapaino

Vuorokausirytmi säätelee suurelta osin hormonejamme, ja hormonitasapaino voi häiriintyä, jos uniajat ovat hyvin epäsäännölliset tai kärsimme unen puutteesta. Yritä mennä nukkumaan samaan aikaan joka ilta ja saada vähintään 7-8 tuntia unta toimiaksesi optimaalisesti.

On tärkeää muistaa, että olemme kaikki erilaisia, ja on hyvin yksilöllistä, miten hormonaalinen epätasapaino saattaa vaikuttaa meihin ja mikä siihen voi auttaa. Ota aina yhteyttä terveydenhuoltoon, jos kärsit vakavista ongelmista, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämääsi.

Ravintolisät hormonaaliseen epätasapainoon

Monipuolinen ruokavalio on välttämätöntä, jotta hormonijärjestelmämme voi hyvin, mutta niille, jotka haluavat varmistaa saavansa kaikki tärkeät ravintoaineet, ravintolisä voi olla hyvä vaihtoehto. Yksi hormonijärjestelmän tärkeimmistä vitamiineista on B6-vitamiini, joka auttaa säätelemään kehon hormonitoimintaa sekä vähentämään väsymystä ja uupumusta. B6-vitamiini sisältyy siksi usein erilaisiin tätä tarkoitusta varten kehitettyihin lisäaineisiin. Lisäksi magnesium, sinkki, seleeni ja rauta ovat hormonien toiminnalle tärkeitä.

Tuotevinkit

 
B6-Vitamiini 100
 
Rauta 20
 
Seleeni 200
 
Femme Balanssi
 
Sinkki 25 Plus
 
Intiimiöljy Prebiotic
 
Femarelle Recharge
 
Femme Paus
 
Kolmoismagnesium
 
Femme Fertil+ Vege
 
Elexir Pharma WoHo!
 
Vege Intiimisaippua

Viitteet:

1 & 2. RFSU. 2024. PMS och PMDS. (Haettu 2024-02-23)
3. Hjärt-Lungfonden. Stress rubbar hormonbalansen. (Haettu 2024-02-23)
4. Shobhit Madan, Jasraj Sembhi, Navpreet Khurana, Kanika Makkar, Priya Byati. 2022. Yoga for Preventive Health: A Holistic Approach. (Haettu 2024-02-29)

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei