Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Lisäravinteet vaihdevuosiin

Kuumat aallot, mielialan vaihtelut ja univaikeudet ovat yleisiä vaivoja, jotka koettelevat monia naisia vaihdevuosien aikana. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ravintolisistä, jotka voivat auttaa lievittämään vaihdevuosioireita.

  • Lyhyesti vaihdevuosista
  • Ravintolisät vaihdevuosien aikana
  • Mitä kehossa tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Lyhyesti vaihdevuosista

Naisten vaihdevuosikausi alkaa yleensä noin 45-55 vuoden iässä. Munasarjojen toiminta heikkenee, mikä tarkoittaa myös kuukautisten vähentymistä ja munasarjojen estrogeenituotannon hiipumista. Vähentynyt estrogeenitaso aiheuttaa oireita monille naisille, kuten hikoilua, univaikeuksia, mielialan vaihtelua ja limakalvojen kuivuutta. Jotkut naiset kokevat vaihdevuosioireita voimakkaasti ja syövät siksi ravintolisiä, jotka on erityisesti suunniteltu naisille, kun taas toiset eivät saa lainkaan oireita.

Ravintolisät vaihdevuosien aikana

Jos kärsit rajuista oireista vaihdevuosien aikana, voit hyötyä erilaisista ravintolisistä ja terveystuotteista. Luettelemme tässä muutamia suosituimpia lisäravinteita vaihdevuosiin ja selitämme, miten ne auttavat kehoasi.

Fytoestrogeenit

Näitä saadaan kasveista ja ne muistuttavat paljon elimistössämme olevaa estrogeenia. Elimistössä on kahta eri estrogeenireseptorityyppiä: elimistön oma estrogeeni, joka sitoutuu yhteen reseptorityyppiin (alfa), sekä fytoestrogeenit, jotka sitoutuvat toiseen reseptorityyppiin (beta). Tällä fytoestrogeenien sitoutumisella on antiestrogeeninen vaikutus, jonka on osoitettu vaikuttavan positiivisesti vaihdevuosioireisiin. Fytoestrogeenejä saa muun muassa soijasta, tofusta, pähkinöistä, mungpavuista, seesaminsiemenistä, ruisleivästä ja omenoista.

Monet naiset ovat huolissaan fytoestrogeenien suuren kulutuksen mahdollisista haitoista, mutta normaalilla ruokavaliolla saadut tasot (jopa jos syöt paljon soijaa) ovat niin pieniä, että ei ole syytä huoleen.

Soijapavut kuorineen ja ilman kuoria kulhoissa.
Soijapavut ovat fytoestrogeenien lähde.

Helokkiöljy

Keltainen yrttikasvi, jonka siemenistä puristetaan helokkiöljyä, eli GLA:ta. Helokkiöljy sisältää runsaasti gamalinoleenihappoa (GLA), joka kuuluu omega-6-rasvahappoihin. GLA toimii esiasteena hormonimaiselle aineelle, prostaglandiinille. Prostaglandiinit ovat tärkeitä kehon normaalille toiminnalle, kuten kuukautisille, sikiön kehitykselle, verenpaineen säätelylle ja tulehduksille. Tieteellisissä tutkimuksissa (1) on havaittu, että helokkiöljyllä voi olla positiivisia vaikutuksia vaihdevuosivaivoihin, koska se näyttää auttavan vähentämään kuumien aaltojen aiheuttamia ongelmia. Miten tämä sitten tapahtuu, ei tiedetä tarkkaan, mutta monet naiset kokevat helokkiöljyn käytön helpottavan vaihdevuosioireita.

Tuotevinkit

 
GLA Helokkiöljy
 
Helokkiöljykapselit
 
Mehiläiskuningatargeeli
 
GLA Helokkiöljy luomu
 
Munkinpippuri Jauhe
 
Femarelle Rejuvenate
 
Femarelle Unstoppable
 
Tyrnimarjauute
 
Elexir Pharma WoHo!
 
Vaihdevuosiin

Lääkeneidonvihma

Kasvi, jota on perinteisesti käytetty helpottamaan lieviä vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, hikoilua ja unihäiriöitä, ja se on hyväksytty luontaistuote. Suomessa on useita lääkeneidonvihmaa sisältäviä luontaistuotteita, jotka on hyväksytty käyttöön vaihdevuosioireiden hoidossa. Lääkeneidonvihma sisältää kasviestrogeeneja, joilla näyttää olevan heikko vaikutus estrogeeniin elimistössä. Joidenkin tutkijoiden mukaan kasviestrogeenit saattavat lisätä serotoniini- ja dopamiinitasoja aivoissa, mikä tekee lääkeneidonvihmasta tehokkaan lieventämään hikoilua ja kuumia aaltoja.

Mehiläiskuningatargeeli

Mehiläiskuningatargeeli on todellinen ravintopommi, joka on täynnä hyödyllisiä ravintoaineita. Se sisältää luonnollista kollageenia, entsyymejä, aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja. Monet naiset kokevat myös hormonitasapainon muuttuvan mehiläiskuningatargeelin nauttimisen myötä, auttaen siten vaihdevuosioireissa.  

Munkinpippuri

Munkinpippuria saadaan Vitex Agnus -puusta, jota kasvaa pääasiassa Välimeren alueella. Sitä on perinteisesti käytetty sekä ihmisillä että eläimillä, koska sen on havaittu voivan hillitä seksuaalista halukkuutta ja edistävän tasaisempaa mielialaa. Siksi jotkut naiset kokevat, että munkinpippuri auttaa erityisesti vaikeissa mielialan vaihteluissa vaihdevuosiin ja PMS:ään liittyen. Jotkut maat käyttävät jo munkinpippuria luonnollisena lääkkeenä PMS:ää vastaan, ja siksi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) tutkiikin nyt munkinpippuria erittäin huolellisesti määrittääkseen sen vaikutuksia.

Tyrni

Tyrnimarjat ovat erittäin ravinteikkaita. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja rasvahappoja, muun muassa A-vitamiinia, C-vitamiinia ja E-vitamiinia. Marjoista ainutlaatuisia ja erityisen kiinnostavia vaihdevuosi-ikäisille naisille tekee niiden rikas sisältö omega-7-rasvahappoa. Tämä rasvahappo auttaa säätelemään limakalvojen kosteustasapainoa, mikä voi olla hyödyllistä niille, jotka kärsivät kuivista limakalvoista vaihdevuosien seurauksena. Tyrniä on saatavilla sekä jauheena että ravintolisänä, mutta näitä kirpeitä marjoja voi myös kerätä ja syödä sellaisenaan.Tyrnimarjoja puukulhossa.
Tyrnimarjat ovat ravinteikkaita.

Mitä elimistössä tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Viimeiset kuukautiset tulevat keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta tässä esiintyy paljon vaihtelua; toisilla viimeiset kuukautiset tulevat jo 45 vuoden iässä, kun taas toisilla kestää 57 ikävuoteen asti, ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Joissakin tapauksissa vaihdevuodet alkavat huomattavasti tavallista aikaisemmin, mitä kutsutaan munasarjojen toiminnan ennenaikaiseksi hiipumiseksi. Vaihdevuosien aikana epäsäännöllinen verenvuoto on tavallista, ja se voi kestää viimeisten kuukautisten alkamiseen asti.

Vaihdevuodet ovat vuosia kestävä prosessi ja ne alkavat muutama vuosi ennen viimeisiä kuukautisia. Tämän ajanjakson aikana kehossa tapahtuu monia muutoksia, joista merkittävin on kehon estrogeenitason lasku. Juuri estrogeenin väheneminen on monien naisten kokemien oireiden syy.

Kuinka estrogeeni vaikuttaa vaihdevuosiin

Estrogeeni on hormoni, jolla on monia toimintoja kehossa: se vaikuttaa kohtuun, emättimeen, rintoihin sekä luustoon ja aivoihin. Kun kehon estrogeenitasot laskevat, muuttuvat myös ne kudokset, joihin se vaikuttaa.

Estrogeeni vaikuttaa esimerkiksi kohdun limakalvoon lisäämällä sen paksuutta ja verenkiertoa. Kun estrogeenitasot laskevat, myös vatsan limakalvot voivat kuivua aiheuttaen erilaisia vaivoja. Estrogeeni vaikuttaa myös luustoon ja sen väheneminen vaihdevuosien aikana tarkoittaa, että luuntiheys alenee 1% joka vuosi.

Estrogeeni vaikuttaa myös mielialaan. Estrogeeni saa meidät tuntemaan itsemme onnellisiksi ja pitää suuret mielialanvaihtelut kurissa. Vähentyneet estrogeenitasot voivat siksi saada olon tuntumaan masentuneelta vaihdevuosien aikana ja aiheuttaa mielialaongelmia.


Viite

[1] The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. F Farzaneh, S Fatehi, MR Sohrabi, K Alizadeh. 2013.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei