Kaikki PQQ:sta - vitamiinin kaltaisesta yhdisteestä
PQQ (pyrrolokinoliinikvoniini) on pieni, vitamiinin kaltainen molekyyli, jota saamme ruoasta. Se tukee mitokondrioiden eli solujen "voimalaitosten" toimintaa, mikä vaikuttaa kehon energiantuotantoon – elintärkeään prosessiin monien kehon tärkeimpien toimintojen kannalta. PQQ:n suosio kasvaa nopeasti niin tutkijoiden kuin terveysintoilijoidenkin keskuudessa. Mutta kuinka tärkeää PQQ oikeasti on, kenelle siitä voi olla hyötyä, ja mitä PQQ-ravintolisät voivat tarjota?
PQQ on vitamiinin kaltainen molekyyli, joka tukee solujen mitokondrioita.
Mitä PQQ on?
PQQ eli pyrrolokinoliinikvoniini on vitamiinia muistuttava yhdiste, joka kiinnostaa yhä enemmän terveys- ja hyvinvointipiireissä. PQQ tunnetaan ennen kaikkea antioksidanttina ja mitokondrioiden toimintaa tukevana aineena.
Mitokondrioissa tuotetaan solujen tarvitsemaa energiaa ATP:n muodossa. Tämä energia on elintärkeää aivojen signaalien välityksestä lihasten supistumiseen, immuunijärjestelmän toimintaan, kudosten korjaamiseen ja haitallisten aineiden poistoon. PQQ:n rooli tässä energiantuotannossa tekee siitä mielenkiintoisen erityisesti ikääntymisen hidastamiseen ja solujen pitkäikäisyyden tukemiseen liittyvässä tutkimuksessa.
Mitä tiedämme PQQ:sta?
PQQ löydettiin suhteellisen hiljattain, vasta vuonna 1979. Se on hyvin pieni molekyyli, joka muistuttaa rakenteeltaan vitamiineja, ja siksi sitä kutsutaan usein vitamiinin kaltaiseksi yhdisteeksi. Sitä esiintyy luonnostaan monissa elintarvikkeissa, joten saamme sitä päivittäin ruoasta.
PQQ toimii redoksikofaktorina, eli se auttaa solujen tärkeitä kemiallisia reaktioita. Samalla se toimii antioksidanttina, joka suojaa soluja hapetusstressiltä. Erityisen kiinnostavaa on sen kyky tukea mitokondrioiden muodostumista ja toimintaa, mikä voi parantaa solujen energiantuotantoa ja kestävyyttä (1).
Mitä on mitokondriaalinen uusiutuminen?
Mitokondrioiden uusiutuminen, eli mitokondriaalinen geeniekspressio, tarkoittaa uusien mitokondrioiden muodostumista soluihin esimerkiksi liikunnan tai stressin aiheuttaman energiantarpeen seurauksena. Kun soluilla on enemmän mitokondrioita, ne pystyvät tuottamaan enemmän energiaa ja toimimaan tehokkaammin.
Koska mitokondrioita on kaikissa soluissa, erityisesti energiankulutukseltaan vaativissa elimissä kuten aivoissa, sydämessä ja lihaksissa, parempi mitokondrioiden toiminta voi näkyä monin eri tavoin, esimerkiksi parempana muistina, keskittymiskykynä ja fyysisenä jaksamisena.
Kuinka tärkeää PQQ on?
Tämänhetkisen tiedon mukaan PQQ:lla on merkittävä rooli elimistössä, mutta sitä ei pidetä elintärkeänä aineena. PQQ tukee tärkeällä tavalla solujen mitokondrioiden toimintaa, mutta sekä solujen energiantuotantoon että yleiseen soluterveyteen vaikuttavat monet tekijät yhdessä, eivät pelkästään PQQ:n pitoisuudet kehossa.
PQQ ei siis kuulu välttämättömien ravintoaineiden kuten tiettyjen vitamiinien, kivennäisaineiden tai aminohappojen joukkoon. Nämä välttämättömät aineet ovat ratkaisevia muun muassa energiantuotannossa, immuunipuolustuksessa, aivotoiminnassa ja kudosten korjaamisessa.
Joidenkin tutkimusten mukaan PQQ saattaa kuitenkin tulevaisuudessa saada tärkeämmän aseman. On esimerkiksi havaittu, että PQQ:n puute ruokavaliossa voi aiheuttaa oireita, jotka muistuttavat klassista vitamiinivajetta. Mielenkiintoista kyllä, nämä oireet näyttävät palautuvan normaaliksi, kun PQQ:ta saadaan riittävä määrä ravintolisänä (4).
Mistä PQQ:ta saa?
PQQ:ta esiintyy luonnostaan sekä kasvi- että eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten kananmunissa, maidossa, kiivissä, paprikassa ja persiljassa. Lisäksi sitä saa fermentoiduista tuotteista, kuten tofusta ja misosta. (5)
Erityisen PQQ-pitoisena ruokana pidetään nattoa, japanilaista fermentoiduista soijapavuista valmistettua ruokaa. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) koosteen mukaan natto sisältää yli kaksinkertaisen määrän vapaata PQQ:ta verrattuna moniin muihin elintarvikkeisiin. Naton PQQ-pitoisuus on mitattu olevan 61 nanogrammaa grammaa kohden, kun taas muissa ruoissa pitoisuudet vaihtelevat 1–30 nanogramman välillä (5).
Nykyään markkinoilla on saatavilla useita PQQ-ravintolisiä. Ne voivat olla hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat saada suurempia määriä PQQ:ta kuin mitä tavallinen ruokavalio tarjoaa, tai niille, jotka haluavat helposti saavuttaa tutkimuksissa käytettyjä, tehokkaiksi havaittuja annoksia.
PQQ:ta on luontaisesti useissa elintarvikkeissa, kuten kiivissä.
PQQ tutkimuksissa
Tutkimukset osoittavat, että PQQ voi edistää kognitiivisia toimintoja ja samalla lisätä uusien mitokondrioiden muodostumista aivosoluissa sekä parantaa niiden energiatehokkuutta (2). Lisäksi tutkimustulokset viittaavat siihen, että PQQ:lla voi olla kyky edistää hermokasvua, tukea normaalia unta, vähentää väsymystä ja stressiä (1) sekä ylläpitää muistia ja keskittymiskykyä (1,2).
Joidenkin tutkimusten mukaan PQQ osallistuu myös prosesseihin, joissa NADH muunnetaan NAD:ksi eli molekyyliksi, joka on keskeinen osa solujen energiantuotantoa. Antioksidanttina PQQ vaikuttaa myös erityisen tehokkaalta; sen on havaittu neutraloivan peroksidivapaita radikaaleja jopa tehokkaammin kuin E-vitamiini (3).
Tuotevinkit
PQQ-ravintolisät
PQQ tunnetaan sen tärkeästä roolista mitokondrioiden toiminnassa sekä sen antioksidanttisista ominaisuuksista. Näiden ominaisuuksien ansiosta siitä on tullut yhä suositumpi ravintolisä erityisesti anti-age-kategorian piirissä. PQQ-ravintolisät kiinnostavat erityisesti niitä, jotka haluavat lisätä PQQ:n saantiaan tasolle, jota on käytännössä vaikea saavuttaa pelkän ruokavalion avulla.
PQQ-ravintolisä on kätevä tapa varmistaa sen riittävä saanti, sillä tutkimuksissa myönteisiä vaikutuksia on havaittu noin 20 milligramman päiväannoksella (6). Tällaisen määrän saavuttaminen pelkän ruokavalion kautta on käytännössä hyvin vaikeaa. Esimerkiksi yksi annos nattoa, joka on yksi PQQ-pitoisimmista elintarvikkeista, sisältää vain noin 3 mikrogrammaa PQQ:ta. Tämä tarkoittaa, että tarvitttaisiin jopa tuhansia annoksia nattoa päivässä, jotta päästäisiin tutkimuksissa tehokkaaksi todettuun PQQ-tasoon.
Kokeile Healthwell PQQ -ravintolisää, joka sisältää 20 mg PQQ:ta päivässä, eli juuri sen määrän, joka tutkimuksissa on yhdistetty myönteisiin vaikutuksiin.
PQQ, NAD ja Q10
Muita yhdisteitä, jotka ovat herättäneet paljon kiinnostusta solujen toiminnan kannalta, ovat NAD ja Q10. Samoin kuin PQQ, nämä aineet osallistuvat energian aineenvaihduntaan, jolla on keskeinen merkitys monissa kehon tärkeissä toiminnoissa.
Joidenkin tutkimusten mukaan PQQ vaikuttaa osallistuvan prosesseihin, joissa NADH muuttuu NAD:ksi, eli prosesseihin, jotka ovat keskeisiä solujen energiantuotannossa (3). Lisäksi on viitteitä siitä, että PQQ:n vaikutukset voivat voimistua, kun sitä käytetään yhdessä Q10:n kanssa (2).
Vinkki! Yhdistä Healthwell PQQ Healthwell NAD:n ja Healthwell Q10:n kanssa.
Haluatko oppia lisää NAD:sta ja Q10:stä?
Lue Kaikki Q10:stä.
Lue Mitä on NAD+, ja mitä se tekee kehossa?
Viitteet:
- Winyoo Chowanadisai, Kathryn A Bauerly, Eskouhie Tchaparian, Alice Wong, Gino A Cortopassi, Robert B Rucker. Pyrroloquinoline Quinone Stimulates Mitochondrial Biogenesis through cAMP Response Element-binding Protein Phosphorylation and Increased PGC-1? Expression*. 2009. (Viitattu 2025-04-25)
- Nakano M, et al. Effect of pyrroloquinoline quinone (PQQ) on mental status of middleaged and elderly persons. Food Style. 2009;13(7):50-3. (Viitattu 2025-04-25)
- Karen Jonscher, Winyoo Chowanadisai, Robert B Rucker. Pyrroloquinoline-Quinone Is More Than an Antioxidant: A Vitamin-like Accessory Factor Important in Health and Disease Prevention. 2021. (Viitattu 2025-05-02)
- Karen R Jonscher, Winyoo Chowanadisai, Robert B Rucker,*Pyrroloquinoline-Quinone Is More Than an Antioxidant: A Vitamin-like Accessory Factor Important in Health and Disease Prevention. 2021. (Viitattu 2025-04-25)
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Dominique Turck, Jean-Louis Bresson, Barbara Burlingame, Tara Dean, Susan Fairweather-Tait, Marina Heinonen, Karen Ildico Hirsch-Ernst, Inge Mangelsdorf, Harry J McArdle, Androniki Naska, Monika Neuhäuser-Berthold, Gra?yna Nowicka, Kristina Pentieva, Yolanda Sanz, Alfonso Siani, Anders Sjödin, Martin Stern, Daniel Tomé, Marco Vinceti, Peter Willatts, Karl-Heinz Engel, Rosangela Marchelli, Annette Pöting, Morten Poulsen, Josef Rudolf Schlatter, Agnès de Sesmaisons, Henk Van Loveren. Safety of pyrroloquinoline quinone disodium salt as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97. 2017. (Viitattu 2025-04-27)
- Nakano, Masahiko & Yamamoto, Tetsuro & Okamura, Hisayoshi & Tsuda, Akira & Kowatari, Yasuyuki. Effects of Oral Supplementation with Pyrroloquinoline Quinone on Stress, Fatigue, and Sleep. Funct. Foods Health Dis. 2. 307-324. 2012. (Viitattu 2025-04-29)