Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Mitä on NAD Plus, ja mitä se tekee kehossa?

Iän myötä NAD+-tasomme laskevat. Juuri nyt tehdään paljon tutkimusta siitä, mitkä edut voisivat liittyä tasojen ylläpitämiseen vanhetessammekin. Tässä artikkelissa syvennymme kiinnostavaan koentsyymiin ja annamme yleiskatsauksen siitä, mitä NAD+ on ja missä kehon toiminnoissa NAD+ on mukana.

  • Mikä on NAD+?
  • Mitä tiedämme NAD+:sta?
  • NAD+:n lähteet
  • Onko NAD+ mielenkiintoinen kaikille?
  • Onko nikotiiniamidiribosidi turvallista nauttia?

Kaksi ravintolisäsäiliötä, NAD+NAD+ on koentsyymi, joka vaikuttaa lukuisiin solutason prosesseihin.

Mikä on NAD+?

NAD+, tai nikotiiniamidiadeniinidinukleotidi, joka on sen täydellinen nimi, on herättänyt monien terveysintoilijoiden huomion viime vuosina. NAD+:lla on useita toimintoja kehossa, kuten solujen suojaaminen ja korjaaminen, ja erityisesti sen vaikutus soluihimme on herättänyt monien kiinnostuksen. Lisäksi NAD+ on tärkeä kehon energiantuotannon kannalta.

Tosiasia on, että meillä kaikilla on jo NAD+ kehossamme. NAD+ on koentsyymi, eli molekyylin tyyppi, joka toimii entsyymin apuna. Entsyymit ovat välttämättömiä monille kehon biokemiallisille reaktioille, ja koentsyymit sitoutuvat entsyymeihin auttaen kiihdyttämään tai mahdollistamaan kemiallisia reaktioita, jotka muuten eivät tapahtuisi tai tapahtuisivat huomattavasti hitaammin.

Mitä tiedämme NAD+:sta?

Sen löytämisen jälkeen vuonna 1906 on pyritty selvittämään NAD+:n toimintoja ja roolia kehossa, ja tänään tiedämme joitakin NAD+:n toimintoja. Viime vuosina NAD+ on lisäksi mainittu yhteydessä suuriin sanoihin kuten 'anti-age', 'age-reversing' ja 'longevity'.

Vaikka onkin totta, että NAD+ vaikuttaa suoraan ja epäsuorasti useisiin solutason prosesseihin, kuten DNA-korjaukseen, solujen ikääntymiseen ja immuunisolujen toimintaan (1), ei voida päätellä, että korkeammat NAD+-tasot kehossa voisivat 'parantaa' ikääntymisen. Alalla tehdään paljon tutkimusta ymmärtääkseen NAD+:n mahdolliset edut, mutta tarvitaan paljon enemmän tutkimusta, jotta voidaan tehdä kattavia johtopäätöksiä.

Kun me ja solumme vanhenemme, on monia tekijöitä, jotka vaikuttavat, ja on tärkeää muistaa, että NAD+-tasot ovat vain yksi tekijä - on monia muita asioita, jotka vaikuttavat solujemme terveyteen.

NAD+:n lähteet

On monia tapoja saada lisää NAD+ kehoon, ja myös menetelmiä säilyttää mahdollisimman paljon jo olemassa olevaa määrää. Kuten mainittu, NAD+-tasomme laskevat iän myötä, joten lasku on luonnollista.

Monien muiden asioiden tapaan kehossamme, NAD+-tasoon voi vaikuttaa esimerkiksi fyysinen aktiivisuus, ravinto, stressi ja uni. Tiedämme kaikki, että riittävä uni, terveellinen ruokavalio, stressin vähentäminen ja säännöllinen liikunta ovat hyväksi yleisterveydelle, ja terveellisen elämäntavan avulla voi myös auttaa säilyttämään NAD+-tasoaan.

Voit myös täydentää terveellistä elämäntapaasi ravintolisällä, joka tukee NAD+-tasoja kehossa. NR:llä eli nikotiiniamidiribosidilla rikastetut ravintolisät ovat B3-vitamiinin muoto ja toimivat NAD+:n esiastena. Tämä tarkoittaa, että NR luo edellytykset tuottaa enemmän NAD+ kehossa. Mutta miksi ottaa NR-lisä eikä NAD+-lisää? Kehon on huomattavasti vaikeampi omaksua puhdasta NAD+ ja siksi saat enemmän hyötyä ravintolisästäsi, jos käytät NR-lisää. Ravintolisämme Healthwell NAD+ ja Healthwell NAD+ Resveratrol Plus sisältävät NR:ää, joka on keholle helpompi omaksua.

NAD+ - lisäravinteet

 
NAD+ ja Resveratroli
 
NAD+
 
NAD+
 
NAD+ Resveratroli

Onko NAD+ kaikille sopiva lisäravinne? NAD+ - yksi nuoruuden lähteistä?

Useimmat nuoret ihmiset eivät tarvitse miettiä NAD+:aa, koska heillä todennäköisesti on jo hyvä määrä sitä kehossaan. Hieman iäkkäämmät ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita tukemaan NAD+-tasoonsa, voivat tehdä niin yrittämällä elää terveellistä elämää liikunnan, riittävän unen ja hyvän ruokavalion avulla ja mahdollisesti ottamalla ravintolisän. NAD+-tasojen ylläpitämisestä aiheutuvat ensimmäiset mahdolliset hyödyt voivat näkyä ihossa ja hiuksissa, koska ihon ja hiusten solut uudistuvat 1-3 kuukauden kuluessa. Muut kehon solut uudistuvat huomattavasti hitaammin.

Onko nikotiiniamidiribosidi turvallista nauttia?

Vuonna 2019 EFSA Nutrition, Uutuuselintarvikkeet ja Allergeenipaneelia pyydettiin arvioimaan nikotiiniamidiribosidikloridin, NR:n, turvallisuutta 'Uutuuselintarvikkeena'. He totesivat tuloksena, että jopa 300 mg päivässä on turvallista terveille aikuisille ja 230 mg päivässä on turvallista raskaana oleville ja imettäville naisille.(2)

Jos käytät lääkkeitä, sinulla on sydänongelmia, korkea verenpaine tai kärsit muusta lääketieteellisestä tilasta, sinun tulisi olla yhteydessä lääkäriin ennen kuin kokeilet uutta ravintolisää.

Viitteet

  1. Anthony J. Covarrubias, Rosalba Perrone, Alessia Grozio, Eric Verdin, 2021. NAD+-aineenvaihdunta ja sen roolit soluprosesseissa ikääntymisen aikana.(Haettu 2023-11-17)
  2. EFSA NDA Paneeli (EFSA Nutrition, Novel foods and Food allergens Panel), Turck D., Castenmiller J., de Henauw S., Hirsch-Ernst KI., Kearney J., Maciuk A., Mangelsdorf I., McArdle HJ., Naska A., Pelaez C., Pentieva K., Siani A., Thies F., Tsabouri S., Vinceti M., Cubadda F., Engel K-H., Frenzel T., Heinonen M., Marchelli R., Neuhäuser-Berthold M., Pöting A., Poulsen M., Sanz Y., Schlatter JR., van Loveren H., de Sesmaisons-Lecarré A., Germini A., Knutsen HK., 2019. Nikotiiniamidiribosidikloridin turvallisuus uutuuselintarvikkeena EU:n asetuksen (EU) 2015/2283 mukaan ja nikotiiniamidin biologinen saatavuus tästä lähteestä, osana direktiiviä 2002/46/EY. (Haettu 2023-11-24)
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei