Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Kaikki B1-vitamiinista (tiamiinista)

B1-vitamiini, eli tiamiini, on vesiliukoinen vitamiini, joka kuuluu B-vitamiinien ryhmään. Se osallistuu kehon energiantuotantoon, joten sen tarve kasvaa muun muassa liikunnan, raskauden tai runsaan ravinnonsaannin yhteydessä. Tiamiinista on olemassa myös rasvaliukoinen muoto nimeltä benfotiamiini. Benfotiamiinilla on monia mielenkiintoisia ominaisuuksia, ja sen mahdollisia vaikutuksia esimerkiksi aivotoiminnan tukemisessa tutkitaan aktiivisesti. Lue lisää tästä tärkeästä B-vitamiinista!

Puualusta, jolla on ruoka-aineita, jotka ovat rikkaita tiamiinivitamiinissa.Tiamiinia saa muun muassa aamupalasuosikeista, kuten leivästä, kananmunista ja aamiaismuroista.

Mitä tiamiini on?

Tiamiini eli B1-vitamiini on tärkeä vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan kaikkien kehon solujen toimintaan. Se on ensimmäinen löydetty B-vitamiini, mistä juontuu sen nimitys B1. Keho ei kykene itse tuottamaan tai varastoimaan tiamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Tiamiinipuutos on kuitenkin harvinainen Suomessa, sillä sitä saa yleisimmistä elintarvikkeistamme.

Mihin tiamiinia tarvitaan?

Tiamiini osallistuu useisiin elimistön toimintoihin. Se tukee ruoansulatusta, hermoston ja aivojen normaalia toimintaa sekä sydämen terveyttä. Lisäksi tiamiini on välttämätön energiantuotannolle, sillä solut käyttävät sitä hiilihydraattien pilkkomiseen glukoosiksi, jota hyödynnetään energiana.

Mitä benfotiamiini on?

Benfotiamiini on tiamiinin aktiivinen, rasvaliukoinen muoto, jolla on parempi imeytyvyys elimistössä. Toisin kuin tiamiini, benfotiamiinia voidaan varastoida elimistöön, esimerkiksi maksaan, ja käyttää tarpeen mukaan. Luontaisia benfotiamiinin lähteitä ovat sipulikasvit kuten valkosipuli, sipuli ja purjo.

Mihin benfotiamiinia tarvitaan?

Benfotiamiinin sanotaan tukevan aivojen kognitiivisia toimintoja ja hidastavan ikääntymisen vaikutuksia. Sillä on erilaisia ominaisuuksia kuin tavallisella tiamiinilla, ja sitä on tutkittu muun muassa muistin ja aivoterveyden näkökulmasta.

Tutkimuksissa on havaittu, että benfotiamiini voi lisätä soluissa olevan aineen pitoisuuksia, mikä auttaa vähentämään kudosvaurioita, erityisesti diabeteksen yhteydessä (1). Tämä aine vähentää niin kutsuttujen edistyneiden glykaatiotuotteiden (AGE-yhdisteiden) muodostumista. AGE:t ovat molekyylejä, joita syntyy, kun proteiinit tai rasvat reagoivat sokerijäämien kanssa, erityisesti ruoanlaitossa korkeissa lämpötiloissa, kuten paistettaessa tai grillattaessa. Nämä yhdisteet voivat vaurioittaa kudoksia ja elimiä, ja ne on yhdistetty esimerkiksi diabeteksen kehittymiseen. AGE-yhdisteiden kertyminen voi myös yhdessä hapetusstressin kanssa edistää solujen ikääntymistä. Vaikka keho tuottaa AGE-yhdisteitä luonnollisesti, suurin osa niistä saadaan ravinnosta, erityisesti runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävästä ruoasta.

Lisäksi benfotiamiinin on havaittu tukevan energiansaantia aivoissa ja suojaavan soluja hapetusstressiltä, mikä voi auttaa säilyttämään kognitiivisen toiminnan ikääntyessä. Benfotiamiini on siis lupaava yhdiste, mutta sen vaikutuksista tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Miten saada tiamiinia ja benfotiamiinia?

Tiamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota saadaan ravinnosta tai tarvittaessa ravintolisistä, kuten B-vitamiinikomplekseista. Koska keho ei varastoi tiamiinia, on tärkeää nauttia monipuolista ja ravinteikasta ruokaa säännöllisesti. Tiamiinin tarve voi lisääntyä esimerkiksi liikunnan, runsaan syömisen tai hiilihydraattipitoisen ruokavalion aikana.

Benfotiamiinia, joka on rasvaliukoinen vitamiini, saa luontaisesti sipulikasveista. Sitä on saatavilla myös ravintolisänä, jota voidaan käyttää päivittäin tarpeen mukaan.

Vinkki! Kokeile Healthwell Benfotiamiini 150 -ravintolisää, joka sisältää 150 mg benfotiamiinia per kapseli!

Mitkä elintarvikkeet sisältävät B1-vitamiinia?

B1-vitamiinia eli tiamiinia on erityisesti suosituissa aamiaisruoissa, kuten leivässä ja aamiaismuroissa, mutta sitä saa myös sianlihasta ja sisäelimistä. Tiamiinia tuhoutuu jonkin verran ruoan kuumennuksen aikana, mutta ei siinä määrin, että sillä olisi merkittäviä terveysvaikutuksia. Ravintosisällön säilyttämiseksi kannattaa kuitenkin huomioida kypsennystapa, esimerkiksi wokkaus, höyryttäminen tai kevyt paistaminen auttavat säilyttämään tiamiinin paremmin. Sen sijaan tiamiini kestää hyvin pakastamista, joten esimerkiksi leivän pakastaminen tiamiinin säilyvyyden parantamiseksi on täysin turvallista ja toimiva tapa.

Tiamiinivajeen oireet

Tiamiinivajetta voi esiintyä henkilöillä, jotka käyttävät runsaasti alkoholia tai syövät hyvin yksipuolista ruokaa. Puutoksen oireita voivat olla väsymys, ärtyneisyys, alakuloisuus, ummetus, ruoansulatusvaivat ja keskittymisvaikeudet. Jos kärsit näistä oireista, on aina tärkeää hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.

Tiamiinin ja benfotiamiinin mahdolliset sivuvaikutukset

Tiamiinilla tai benfotiamiinilla ei ole tunnettuja haittavaikutuksia. Vesiliukoinen tiamiini ei varastoidu elimistöön, vaan ylimäärä poistuu virtsan mukana. Benfotiamiini sen sijaan varastoituu kehoon, joten sitä tulisi käyttää vain suositellun annostuksen mukaisesti.

Aikuisten suositeltu päivittäinen saanti tiamiinia on hieman yli yksi milligramma. Raskaana oleville ja imettäville suositellaan hieman suurempaa määrää. Myös paljon liikkuvat tai runsaasti energiaa kuluttavat henkilöt saattavat tarvita enemmän tiamiinia.

Tuotevinkit

 
Benfotiamiini 150
 
B1 Vitamiinin 100
 
B-monivitamiini 50
 
B-monivitamiini 100
 
B1-vitamiini

LÄHTEET:

  1. Pitchai Balakumar, Ankur Rohilla, Pawan Krishan, Ponnu Solairaj, Arunachalam Thangathirupathi. 2010.The multifaceted therapeutic potential of benfotiamine. (Viitattu 2025-04-30)
  2. V Raj, S Ojha, F C Howarth, P D Belur, S B Subramanya. 2018.Therapeutic potential of benfotiamine and its molecular targets. (Viitattu 2025-04-30)
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei