Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

D-vitamiinin hyödyt

Monipuolinen "auringon vitamiini"

Lähes 300 vuotta sen jälkeen kun D-vitamiini tunnustettiin tarpeelliseksi riisitautia vastaan - on D-vitamiini lopulta saanut tunnustusta välttämättömänä ainesosana optimaaliselle terveydelle. Tosiasia on, että D-vitamiinin puutos on itse asiassa yksi yleisimmistä puutoksista maailmanlaajuisesti. Maassa kuten Suomessa, missä aurinko loistaa poissaolollaan, on D-vitamiinin riittävä saanti erittäin tärkeää lisäravinteiden muodossa.   

Tässä artikkelissa saat vastauksen seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on D-vitamiinin merkitys?
  • Miten saat D-vitamiinia?
  • Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitset?

Tuotevinkit

 
D3- Vitamiini 5000 IE
 
D3-vitamiini 1000 IE
 
D3 Imeskelytabletit
 
D3+K2-Vitamiini Vegaani
 
D3 3000 IE Vegaani
 
D3-vitamiini 3000 IU
 
D3-vitamiini 5000 IE

Enemmän kuin terveet luut

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tehty huomattava määrä tutkimuksia D-vitamiinista ja sen roolista terveydellemme. Vaikka tutkimus on keskittynyt pääasiassa sen merkitykseen luustollemme, on muita merkityksiä ajan myötä selkeytynyt. Myöhemmissä tutkimuksissa on havaittu, että lisääntynyt altistuminen auringonvalolle, D-vitamiinin saannin ja veren D-vitamiinitason lisääntyminen vähentää riskiä sairastua erilaisiin infektiosairauksiin, vähintään 20 eri syöpätyyppiin, sekä bakteeri- että virustartuntoihin sekä tyypin 1 ja tyypin 2 diabetekseen.

Välttämätön kaikille soluille

D-vitamiinilla on keskeinen rooli kalsiumin säätelyssä kaikissa soluissa. Solun kalsiumpitoisuuden on oltava tarpeeksi korkea, jotta solu toimii normaalisti.

Vahvat ja terveet luut

Sekä kalsium että D-vitamiini ovat välttämättömiä normaalin luuston muodostamiseksi. D-vitamiinin puutos voi mm. aiheuttaa riisitautia, jossa oireina on pehmeät ja epämuodostuneet luut. Naispuolisissa sotilaissa tehdyissä tutkimuksissa D-vitamiinin on osoitettu myös vähentävän stressimurtumien riskiä.

D-vitamiinilla näyttää myös olevan rooli lihasvoimassa. D-vitamiinilisien antaminen D-vitamiinivajeesta kärsiville henkilöille on osoitettu lisäävän lihasvoimaa sekä iäkkäillä että nuoremmilla yksilöillä.

Metaboliset sairaudet

Tyypin 2 diabetesta sairastavien ihmisten määrä kasvaa jatkuvasti sekä lapsilla että aikuisilla. Suurimpia riskitekijöitä ovat huono ruokavalio ja ylipaino, mutta myös D-vitamiinilla näyttäisi olevan roolinsa. Tosiasia on, että D-vitamiini edistää insuliiniherkkyyttä ja insuliinin eritystä sekä eläimillä että ihmisillä. Pitkäaikaistutkimuksissa myös D-vitamiinitaso on osoitettu olevan ennustaja tyypin 2 diabetekselle ja sen kehittymiselle.

Pysy terveenä

Ehkä hieman yllättävä etu hyvästä D-vitamiinitasosta on riskin pienentäminen sekä bakteeri- että virusinfektioille. Tämä tapahtuu osittain siksi, että D-vitamiini stimuloi valkosoluja tuottamaan erilaisia antimikrobisia aineita.

Sen lisäksi D-vitamiini vähentää influenssariskiä. Yksi teoria, joka saa yhä enemmän tukea, on se, että auringonvalon puutteen ja siten D-vitamiinivajeen puutteen vuoksi influenssatapausten määrä kasvaa jyrkästi talvikaudella.

D-vitamiinin puutteesta kärsivät voivat myös kärsiä masennusoireista. Ja tällä voi olla yhteys kaamosmasennukseen. Jos olet altis alakuloon pimeinä vuodenaikoina, suosittelemme sinua nauttimaan D- vitamiinilisää, mikä voi auttaa sinua kaamoksen yli.

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitset?

Saat D-vitamiinia joko ruoasta tai auringonvalosta. Nykyinen suositus on 5 mikrogrammaa päivässä. Joskus D-vitamiinimäärä ilmoitetaan myös kansainvälisissä yksiköissä (IU), jotka ovat mittayksikkö biologiselle aktiivisuudelle. D-vitamiinin suhteen 1 mikrogramma D-vitamiinia vastaa 40 IU:ta.

Tuotevinkit

 
D3- Vitamiini 5000 IE
 
D3-vitamiini 1000 IE
 
D3 Imeskelytabletit
 
D3+K2-Vitamiini Vegaani
 
D3 3000 IE Vegaani
 
D3-vitamiini 3000 IU
 
D3-vitamiini 5000 IE

Lähteet

D-vitamiinia löytyy etenkin rasvaisesta kalasta kuten lohesta, maidosta, margariinista, lihasta ja munista.

Yhteenveto

  • Useissa tutkimuksissa D-vitamiinin on osoitettu olevan merkityksellinen terveydellemme monin eri tavoin.
  • D-vitamiini säätä elimistön toimintaa, vaikuttaa luustoon ja vähentää riskiä sairastua bakteeri- ja virustartuntoihin
  • Hyviä D-vitamiinin lähteitä, auringon lisäksi, ovat rasvainen kala, maito, liha ja munat
  • Sinun pitäisi saada vähintään 5 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei