Suuropas: valitse oikea joogamatto
Joogamattoja on erilaisia materiaaleja ja kokoja, ja niiden hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta yli tuhanteen. Tässä oppaassa käymme läpi, mikä erottaa eri joogamatot toisistaan ja miten voit valita juuri sinulle sopivan maton.
- Miten valita joogamatto?
- Joogamatto aloittelijoille
- Valitse matto joogamuodon mukaan
- Mikä matto sopii hot joogaan?
- Joogamatto kuntosalille
- Joogamaton koko
- Kuinka paksu joogamaton tulisi olla?
- Joogamaton pito ja rakenne
- Matkajoogamatto
- Joogamattojen materiaalit
Joogamattoja on saatavana eri muodoissa ja materiaaleissa, ja ne voivat vaikuttaa joogakokemukseen.
Miten valita joogamatto?
Jooga on monipuolinen harjoitusmuoto, joka yhdistää fyysiset liikkeet, hengitysharjoitukset ja rentoutumisen sekä eri meditaatiotekniikat luodakseen kehon ja mielen tasapainon. Joogatyylejä on lukuisia, ja jokaisella on omat erityispiirteensä. Samoin joogamattojen ominaisuudet vaihtelevat, ja maton valintaan vaikuttaa paitsi henkilökohtainen maku, myös monet muut tekijät. Autamme sinua löytämään juuri sinulle sopivan joogamaton!
Joogamatto aloittelijoille
Jos et ole koskaan aiemmin joogannut, kannattaa valita hieman paksumpi matto. Paksumpi matto antaa hyvän tuen polville ja ranteille, tuntuu pehmeämmältä lattialla ja tarjoaa mukavan alustan rentoutumiseen. Ohuempi matto antaa vähemmän pehmustusta, mutta kokeneemmille joogeille lattian ja maton välinen kontakti sekä hyvä pito ovat usein tärkeämpiä, sillä lihasvoima ja tekniikka tukevat liikkeitä.
Joogamatot kuntosalille
Valitse matto joogamuodon mukaan
Jooga Nidra, Ashtanga vai Vinyasa? Eri joogamuodot sopivat eri matoille. Yleisesti ottaen paksumpi matto sopii rauhallisempaan joogaan, kun taas ohuempi matto toimii paremmin aktiivisemmassa joogassa. Rauhallisemmissa joogamuodoissa, kuten Yoga Nidrassa tai restoratiivisessa joogassa, ollaan usein lähellä lattiaa, ja maton on oltava mukava lepoon tai Savasanaan. Aktiivisempi joogamuoto vaatii matolta hyvän pidon, joka antaa tasapainoa liikkeisiin.
Mikä joogamatto sopii hot joogaan?
Bikram, Yin ja hot jooga, jotka tehdään kuumassa, vaativat maton, joka ei liu'u, vaikka se kastuisi. Hot joogassa hikoillaan paljon, joten valitse matto, jossa on pieniä reikiä kosteuden läpäisemiseksi. Tämä antaa hyvän rakenteen ja antaa maton hengittää, vaikka pitäisit pyyhettä sen päällä.
Vinkki! Joogamatto voi tarvita “sisäänajoa” ennen kuin pito on optimaalinen. Mitä enemmän käytät mattoa, sitä paremmaksi pito yleensä kehittyy.
Joogamatto kuntosalille
Kuntosalille on hyvä valita matto, joka on kevyt ja helppo kantaa mukana. Kannattaa etsiä matto, jossa on hyvä pito, koska salin lattia voi olla liukas, eikä sinun tarvitse huolehtia liukumisesta harjoituksen aikana.
Joogamatot matkoille
Joogamaton koko
Joogamatto määrittää tilan, jossa harjoittelet. Sinun ei pitäisi joutua rajoittamaan liikkeitäsi maton koon takia, joten valitse sopivan kokoinen matto, jossa tunnet olosi mukavaksi. Jos olet pitkä ja jäykkä, saatat tarvita hieman pidemmän maton. Kokeneempien joogien on helpompi sovittaa liikkeet pienempään tilaan. Yleinen nyrkkisääntö on valita matto, joka on noin 10–20 cm pidempi kuin oma pituutesi. Saatavilla on myös leveämpiä mattoja, jotka sopivat leveä-olkaisille tai niille, jotka haluavat enemmän tilaa.
Kuinka paksu joogamaton tulisi olla?
Joogamatot ovat usein ohuempia kuin perinteiset jumppamatot, yleensä 3–7 mm paksuja. Ohuempi matto antaa paremman kontaktin lattiaan ja paremman pidon. Yli 5 mm paksu matto voi olla miellyttävä rauhallisessa joogassa tai polvia kuormittavissa asennoissa, mutta paksumpi matto voi heikentää tasapainoa. Yleisesti ottaen yli 4 mm paksuista mattoa ei tarvita, ellei sinulla ole erityisiä tarpeita. Jos haluat ohuen maton, mutta sinulla on polvivaivoja, etsi matto, jolla on tiheämpi ja pehmeämpi rakenne.
Joogamaton pito ja rakenne
Maton pinta vaikuttaa pitoon ja siihen, liukuvatko kädet ja jalat harjoittelun aikana. Pinnan rakenne vaihtelee täysin sileästä selvästi kuvioituun. Esimerkiksi kumista, juutista tai puuvillasta valmistetut matot ovat usein kohokuvioituja, mikä vähentää liukumista.
Matkajoogamatto
Jos haluat joogata myös matkoilla, etsi erityisesti matkustamiseen suunniteltu matto, joka on helppo pakata mukaan reissuun. Noin 1,5 cm paksuinen matkamatto on kevyt ja helppo taittaa mukaan. Matkajoogamatto sopii käytettäväksi hyvin myös kuntosalimattojen päälle.
Joogamatot kauniista materiaaleista
Joogamattojen materiaalit
Joogamattoja valmistetaan monista eri materiaaleista. Halvemmissa matoissa pito voi olla huonompi, ja ne saattavat sisältää myrkyllisiä väriaineita tai ftalaatteja. Kalliimmat matot ovat usein ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia terveydelle, koska ne on testattu huolellisemmin. Tässä yleisimmät joogamattojen materiaalit:
PVC – Polyvinyylikloridi on maailman toiseksi käytetyin muovi, ja monet joogamatot ovat PVC:stä, koska se on liukumaton ja kestää kosteutta. Valmistusprosessi voi olla haitallinen ympäristölle ja terveydelle, mutta myrkytöntä PVC:täkin on saatavilla. Tarkista, että matto on ftalaatiton ja myrkytön.
TPE – Termoplastinen elastomeeri on kumimainen, joustava, kevyt ja kierrätettävä materiaali. Se on ftalaatiton eikä sisällä PVC:tä. TPE sopii hyvin joogamattoihin, sillä se vaimentaa ja tarjoaa hyvän pidon.
Bambu – Bambumateriaalista tehdyt matot valmistetaan biopohjaisista raaka-aineista, kuten bambusta, oljesta ja riisin kuorista. Ne ovat luonnollinen ja kestävä ympäristövalinta.
Korkki – Korkki on orgaaninen, uusiutuva ja biohajoava materiaali, joka antaa joogamatolle luonnollisen tunteen. Korkkimatto parantaa pitoa kosteana.
Juutti – Juutti valmistetaan kasvikuiduista ja on 100 % biohajoava. Se tarjoaa tukevan pinnan käsille ja jaloille ja pysyy hyvin paikallaan. Juuttimatoissa on usein myös pehmeämpi, vähemmän kuvioitu puoli, jota voi vaihdella harjoittelun mukaan.
Puuvilla ja villa – Puuvillasta tai villasta valmistetut joogamatot sopivat mainiosti rauhalliseen joogaan, kuten Kundalini- tai Restoratiiviseen joogaan, tai rentoutumiseen iltaisin. Myös Yoga Nidra sopii pehmeämmälle matolle. Näitä mattoja ei ole tarkoitettu rankkaan harjoitteluun tai voimakkaaseen hikoiluun.