Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Silmien lisäravinteet

Käytämme silmiämme koko ajan ja otamme jatkuvasti vastaan uusia vaikutelmia näköaistimme avulla. Mitä emme usein ajattele, on että näkö on hyvin monimutkainen ja monia asioita pitää toimia, jotta voimme havaita, mitä näemme. Tässä annamme vinkkejä mielenkiintoisista lisäravinteista silmille.

Lähikuva sinisistä silmistä.

Näkö on monimutkainen ja monien asioiden on toimittava, jotta voimme havaita mitä näemme.

Mielenkiintoisia aineita näkökyvylle:

  • Luteiini
  • Zeaxantiini
  • Omega-3
  • Seleeni
  • A-vitamiini
  • Sinkki
  • E-vitamiini

Silmät ovat, kuten mikä tahansa muu elin kehossamme, ja tarvitsevat myös ravintoa toimiakseen. Jotkin osat silmissämme sisältävät erityisen korkeita pitoisuuksia joistakin ravintoaineista, joten siellä on useita vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä silmille ja näön terveydelle. Oletko kuullut, että mustikat ovat hyväksi? Tämä johtuu siitä, että mustikat sisältävät useita ainesosia, jotka osoittautuvat positiivisiksi erilaisissa tutkimuksissa ja tutkimusraporteissa. Marjat sisältävät esimerkiksi luteiinia ja zeaksantiinia, jotka ovat erittäin kiinnostavia aineita. On myös yleistä, että ravintolisät sisältävät näitä aineita, kuten esimerkiksi Healthwell Wonderful Eyes. Olemme tässä tiivistäneet monia niitä aineita, jotka usein mainitaan näön yhteydessä.

Suosittelemme

 
Luteiini 100 Plus
 
Omega-3 Plus
 
Mustikka Uute
 
Blue Eye
 
Omega-3 Kalaöljy
 
Wonderful Eyes
 
Antarctic Krilliöljy
 
Astaksantiini 8

Luteiini

Luteiini on niin kutsuttu karotenoidi ja se on aine, jota on runsaasti verkkokalvossa ja keltapilkussa. Yksi teoria on, että luteiini auttaa suodattamaan haitallista UV-valoa ja suojaa siten verkkokalvoa vaurioilta. Lisäksi tutkitaan kuinka luteiini voi auttaa suojautumaan harmaakaihista ja ikäsuhteisesta makuladegeneraatiosta. Luteiinia on runsaasti esimerkiksi lehtikaalissa, pinaatissa, parsakaalissa, munissa, maississa ja kesäkurpitsassa. Miksi et tekisi suurta salaattia näistä vihreistä ruoka-aineista ja nauttisi luteiini-rikas ja terveellinen lounas?

Zeaxantiini

Zeaxantiini on samoin kuin luteiini karotenoidi ja nämä aineet ovat erittäin samankaltaisia. Zeaxantiinia on myös silmässä ja erityisesti keltapilkussa. Uskotaan, että zeaxantiinilla on positiivisia vaikutuksia silmien terveyteen, mutta tätä ei ole vielä tieteellisesti todistettu. Sinun, joka haluat nauttia runsaasti zeaxantiinia, tulee syödä runsaasti paprikaa, gojimarjoja, munia, maissia ja sahramia. Astaksantiini on myös karotenoidi, jota usein näkee yhdessä zeaxantiinin kanssa.

Omega-3

Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä, mikä tarkoittaa, että meidän on saatava ne ruoasta, koska elimistö ei itse voi tuottaa niitä. Omega-3-rasvahappo DHAa on suuria määriä keltapilkkussa ja näkösoluissa (tapit ja tangot). Riittävän omega-3:n nauttiminen on tärkeää normaalin näön säilyttämiseksi ja koska rasvahapot ovat myös välttämättömiä silmän kehittymiselle, on äärimmäisen tärkeää, että sikiöt saavat niitä riittävästi. Raskauden aikana on siis erityisen tärkeää syödä riittävästi omega-3:a, jota löytyy muun muassa rasvaisesta kalasta, rypsiöljystä, chiensiemenistä ja pellavansiemenöljystä.

Omega-3 Plus -kapselit kalaaöljyn ja lohen kanssa leikkuulaudalla.

Omega-3 on tärkeää normaalin näön ylläpitämiseksi.

Seleeni

Seleeni on alkuaine, jota löytyy maasta ja se on myös erittäin tehokas antioksidantti. Kehossa on useita entsyymejä, jotka auttavat suojaamaan soluja vapaista radikaaleista ja seleeni on tärkeä osa useita näistä entsyymeistä. Seleeni toimii myös yhdessä E-vitamiinin kanssa ja tehostaa vitamiinin vaikutusta. Koska seleeniä on maaperässä, suurin osa ruoasta sisältää seleeniä. Ruotsissa, kuitenkin, maat ovat seleeni-köyhiä ja seleenivaje ei ole kokonaan harvinaista. Jotkut tutkijat uskovat, että seleenipuutos voi lisätä harmaakaihin riskiä, mutta ennen kuin voidaan olla täysin varma, tarvitaan lisää tutkimusta. Saadaksesi seleeniä sinun tulisi säännöllisesti valita sellenia sisältäviä elintarvikkeita kuten parapähkinöitä, kalaa, linssejä ja kikherneitä. Myös sisäelimet sisältävät seleeniä.

A-Vitamiini

A-vitamiini tunnetaan silmiemme vitamiinina, ja olet varmasti kuullut, että porkkanat edistävät hyvää näköä. Tämä on todellakin totta, ainakin jossain määrin. Porkkanat sisältävät nimittäin beetakaroteenia, joka toimii A-vitamiinin edeltäjänä. Beetakaroteenia varastoidaan ihon alle ja keho voi itse muuttaa beetakaroteenin aktiiviseksi A-vitamiiniksi tarvittaessa. A-vitamiini on välttämätöntä hämäränäköä varten ja sen puute voi johtaa yön sokeuteen. Ruotsissa A-vitamiinin puutos on harvinaista, mutta monilla maailman alueilla se on hyvin yleistä. A-vitamiini on rasvaliukoinen ja se voi siksi varastoitua kehossa, jossa pääasialliset varastointipaikat ovat maksa, munuaiset, rasvakudos ja keuhkot. A-vitamiinista löytyy päästäisesti sisäelimistä (erityisesti maksasta) sekä munista, rasvasta ja juustosta. Beetakaroteenia löytyy porkkanoista, mutta sitä on myös jossain määrin muissa vihanneksissa ja juureksissa.

Sinkki

Sinkki on elintärkeä mineraali, jota on suuria määriä silmien osassa, jota kutsutaan verkkokalvoksi. Uskotaan, että sinkkipuutos, erityisesti pitkäaikainen, saattaa lisätä riskiä saada näkömuutoksia ja silmäsairauksia, kuten harmaakaihia ja ikäsuhteista makuladegeneraatiota. Sinkkiä löytyy muun muassa sellaisista elintarvikkeista kuin liha, maitotuotteet, pähkinät, täysjyvätuotteet ja äyriäiset.

Vitamiinit & mineraalit

 
Beetakaroteeni 50
 
Seleeni 100
 
Sinkki 25
 
A-vitamiini 5000 IU
 
Sinkki 15
 
Vitamiini E 400 IE

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei