Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Ruokasooda, ihmeaine kotiin ja terveyteen

Tiesitkö, että ruokasoodaa voi käyttää muuhunkin kuin vain perinteiseen leivontaan ja ruoanlaittoon? Ruokasoodaa voi nimittäin käyttää monenlaisiin asioihin keittiön ja kylpyhuoneen puhdistamisesta suunhuuhteluun, mutta myös esimerkiksi luonnollisena boostina solujesi hapensaantiin.

Kuva kädessä pidettävästä teelusikasta läpinäkyvässä kulhossa olevan ruokasoodan kanssa, tiskialtaan päällä.Ruokasoodaa voi käyttää muuhunkin kuin vain ruoanlaittoon.

Mikä on ruokasooda?

Ruokasooda, NaHCO3 tai natriumbikarbonaatti, on luontainen aine ja yksi hiilihapon natriumsuoloista. Sitä käytetään usein leivonnassa kohotusaineena. Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa leivinjauheeseen. Ruokasooda on 100-prosenttista natriumkarbonaattia, toisin kuin leivinjauhe, joka on sekoitus ruokasoodaa ja muita happamia ainesosia.

Puhdista koti ruokasoodalla

Keittiössä ja kylpyhuoneessa ruokasooda on erittäin hyödyllistä. Se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi uunin, tiskialtaan, kylpyhuoneen seinien puhdistamiseen tai yksinkertaisesti pahojen hajujen poistoon.

Ruokasooda uunin puhdistukseen

Uunin puhdistaminen ruokasoodalla on helppoa. Kaikki mitä tarvitset, on yksi osa ruokasoodaa ja niin paljon vettä kuin on tarpeen hyvän tahnan aikaansaamiseksi. Levitä tahna uuniin ja anna vaikuttaa muutaman tunnin, mieluiten yön yli. Sen jälkeen pyyhi pois kostealla mikrokuituliinalla tai pehmeällä sienellä. Onko uuni todella likainen? Voit myös täyttää pullon etikalla ja suihkuttaa sitä ruokasoodalla siveltyyn uuniin. Tämän seurauksena tapahtuu kemiallinen reaktio, joka kuplii ja sihisee. Kun seos on kuivunut, voit pyyhkiä puhtaaksi kostealla liinalla tai sienellä.

Ruokasooda pahan hajun poistajana jääkaapista

Tunnetko epämiellyttävän tai pahan hajun jääkaapissa? Silloin ruokasooda voi auttaa! Aloita tyhjentämällä jääkaappi. Sekoita sitten vettä muutamaan ruokalusikalliseen ruokasoodaa, kasta liina liuokseen ja puhdista jääkaappi. Nyt muoviosat ovat kuin uusia ja paha haju on poissa!

Ruokasooda ruostetahroja vastaan

Ruostetahroista pääset eroon helposti puristamalla sitruunamehua ja ripottelemalla sen jälkeen ruokasoodaa päälle, ja pyyhkimällä puhtaaksi. Nyt ruostetahrat ovat menneen talven lumia!

Ruokasooda kirkkaan puhtaaseen kylpyhuoneeseen

Vedellä ja ruokasoodalla kostutetulla sienellä voit helposti puhdistaa lavuaarit, kylpyammeet, suihkut ja seinät.

Ruokasooda ruoanlaitossa

Ruokasoodan käyttö leivän ja keksien leivontaan antaa ilmavan rakenteen tai lisää tilavuutta, mutta tällä jauheella on vieläkin enemmän käyttötarkoituksia. Entäpä entistäkin mureampi liha, puhtaammat ja sitä paitsi maukkaammat vihannekset ja hedelmät?

Mureampi liha ruokasoodalla

Jos haluat erityisen mureaa ja herkullista lihaa, joka irtoaa helposti luista, kannattaa kokeilla lihan hieromista ruokasoodalla kaksi tuntia ennen sen valmistamista. Maku ei muutu.

Ruokasooda puhtaampia vihanneksia varten

Kostuttamalla kädet ja ripottelemalla hieman ruokasoodaa kun puhdistat hedelmiä ja vihanneksia, voit olla varma, että saat pestisidien ja säilöntäaineiden jäämät pois. Ruokasooda neutraloi kemikaalit, jotka sitten on helppo huuhdella pois.

Kulho vihanneksia ja käsi, joka pitää teelusikkaa ruokasoodaa. Puhtaampia ja maukkaampia vihanneksia ruokasoodan avulla.

Maukkaampia vihanneksia ruokasoodalla

Kokeile lisätä ½ teelusikallista ruokasoodaa keitinveteen kun keität vihanneksia. Se saa enemmän makua esiin ja vihannekset säilyttävät kiinteän rakenteensa.

Ilmava perunamuusi

Unelmoitko täydellisestä valkoisesta, ilmavasta perunamuusista? Kokeile lisätä nipistys ruokasoodaa noin puolivälin paikkeilla muusin valmistuksessa, niin tulos on aivan ihana, ilmava ja täydellinen perunamuusi.

Makeampi kiisseli ja piirakka ruokasoodalla

Jos keität oman raparperikiisselisi, voit käyttää paljon vähemmän sokeria, jos annat ensin raparperin liota vedessä, johon on lisätty nipistys ruokasoodaa. Vesi muuttuu hetken päästä tummaksi; kaada se pois ja vaihda uuteen veteen ennen raparperin keittämistä. Ruokasooda neutraloi hapot, ja siksi tarvitset vähemmän sokeria.

Hienompi kuorrutus ruokasoodalla

Jos haluat varmistaa, että saat virheettömän kuorrutuksen kakullesi, kokeile lisätä ½ teelusikallista ruokasoodaa seokseen. Kuorrutuksesta tulee ihanan kiiltävä ja se levittyy tasaisesti ilman säröjä!

Ruokasooda terveyteen ja kauneuteen

Nyt tiedämme, että ruokasoodalla on monia käyttötarkoituksia niin keittiössä, kylpyhuoneessa kuin ruoanlaitossa, mutta sitä on myös erinomaista käyttää kauneudesta huolehtimiseen, sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Ruokasooda luonnollisena valkaisuaineena

Hammaspastat sisältävät tavallisesti erilaisia lisäaineita, mukaan lukien bakteereja tappavia aineita ja fluoria. Yhtenä vaihtoehtona on valmistaa oma hammastahna luonnollisista aineista. Ruokasoodalla on luontainen valkaiseva vaikutus ja se poistaa tahroja.

Pyyhkeellä oleva hammasharja, johon on laitettu valkoista ruokasoodatahnaa.Ruokasoodan avulla voit valmistaa oman valkaisevan hammastahnan.

Poista kuolleet ihosolut ruokasoodalla

Ruokasoodan avulla voit helposti tehdä oman vartalonkuorintavoiteesi ja kuoria ihoa. Sekoita yksi osa vettä ja kolme osaa ruokasoodaa ja hiero seosta iholla pyörivin liikkein. Huuhtele sitten lämpimällä vedellä ja muista levittää iholle kosteuttavaa voidetta.

Suosittuja ruokasooda-vaihtoehtoja:

 
Ruokasooda
 
Sooda
 
Ruokasooda

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei