Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Ympäristöystävälliset puhdistustuotteet

Kemiallisen buumin jälkeen 20. vuosisadalla, puhdistustuotteemme kääntyvät yhä enemmän ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin. Ympäristöystävälliset puhdistustuotteet ovat parempi sekä ihmisille että ympäristölle. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ja niksejä siihen, miten voit kemiallisesti vähentää arkeasi.

  • Miksi ympäristöystävällinen puhdistusaine on hyvä?
  • Ympäristömerkit ympäristöystävälliselle puhdistamiselle
  • Kotitalousvinkit kotitekoisiin puhdistusaineisiin

Miksi ympäristöystävälliset puhdistusaineet ovat hyviä?

Jotkin puhdistusaineiden kemikaalit ovat osoittaneet aiheuttavan negatiivisia vaikutuksia meihin ihmisiin, puhumattakaan niiden ympäristövaikutuksista eläimiin ja luontoon, kun huuhtelemme ne viemäriimme. Ympäristöystävällisissä puhdistusaineissa vaarallisten kemikaalien määrää on vähennetty tuotteissa ja sen sijaan on valittu luonnollisia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat tehokkaan puhdistuksen, mutta ovat säästeliäämpiä ihmisiä ja ympäristöä kohtaan. Saattaa olla monia syitä, miksi haluat valita ympäristömerkittyjä puhdistustarvikkeita.

Suosikki tuotteemme

 
Lasinpuhdistus
 
Pesulaput pesuaine, Ilman hajusteita
 
Ocean Breeze
 
Pyykinpesuaine
 
Omenaviinietikka
 
Tuoksupussi
 
Yleispesuaine
 
Pesuaine
 
Vege Pyykkietikka
 
Jätepusseja 11,4 L
 
Puhdistava Ilmasuihke

Meidän ja lastemme terveys on etusijalla, kun kyse on kemiallisten tuotteiden välttämisestä. Kemikaalit, jotka on todettu hormonihäiriköiksi, syöpää aiheuttaviksi tai allergiaa aiheuttaviksi, eivät ole sallittuja ympäristösertifioiduissa tuotteissa.

Eläimistä ja luonnosta koituvat ympäristövaikutukset ovat vakavaa huolenaihetta, joka pohtii kemiallisten puhdistusaineiden korvaamista ympäristöystävällisillä vaihtoehdoilla. Luomu- ja ympäristömerkityt tuotteet noudattavat tiukkoja vaatimuksia ympäristön hajoavuuden osalta, eivätkä ne saa jättää myrkyllistä jälkeä vesiympäristöön. Lisäksi vaatimuksena on, että pakkauksen tulee olla kierrätettävä ja valmistettu kestävämmällä tavalla.

Kotitalous on toinen näkökulma kaikkeen tähän. Monet meistä ostavat tarpeettoman paljon erityyppisiä puhdistusaineita eri käyttötarkoituksiin, kun samaa puhdistusainetta voisi käyttää useille pinnoille. Saippuaa voidaan esimerkiksi käyttää sekä lattioille että vesijärjestelmiin, ja jos haluat tehdä omia reseptejäsi etikalla ja ruokasoodalla, se toimii monille pinnoille ja on paljon edullisempaa. Ympäristöystävälliset pesuaineet ovat myös riittoisia, niitä tarvitsee käyttää vähemmän ja siten ne rasittaa ympäristöä vähemmän sekä huuhdottaessa sittemmin viemäriin että tuotannon aikana.

Vinkki! Kasta tiskirättisi pariksi minuutiksi pesuaineeseen tai pese se pesukoneessa pidentääksesi sen käyttöikää ja vähentääksesi tiskirättien kulutusta.

Tee itse puhdistusaineita

Perinteiset kotiäidin neuvot ovat edelleen erittäin ajankohtaisia sinulle, joka haluat siivota ympäristöystävällisesti. Jos haluat pestä ja siivota ilman myrkyllisä puhdistusaineita, sinun tulisi hankkia etikkaa ja ruokasoodaa. Saippua on myös hyvä vaihtoehto ympäristölle, jota voidaan käyttää muuhunkin kuin vain lattioiden puhdistamiseen. Vinkki! Lisää pari tippaa eteeristä öljyä myrkyttömiin siivoustuotteisiin, ja saat samalla ihanan tuoksuvan kodin! Eteerisiin öljyihin pääset täältä.

Suosikki tuotteemme

 
Kiinteä Sappisaippua
 
Nestemäinen Sappisaippua
 
Lillyn Monitoimisuihke
 
WC-puhdistus
 
Pesuaine
 
Ruokasooda
 
Tiskiaine
 
Monitoimi Puhdistussuihke
 
Tiskihanskat/Puutarhahanskat 1 pari
 
Tiskirätti

Saippuaa voidaan käyttää kaikkeen kosteapyyhinnästä lattioiden pesuun, uunin, lieden ja palaneiden kattiloiden puhdistukseen. Pieni nokare riittää kiiltävään tulokseen ja raikkaaseen tuoksuun kotona.

Etikka ja sooda yhdistelmänä ovat erinomaisia viemärin puhdistamiseen, pinttyneen lian pois saamiseen keittiöstä, kylpyhuoneesta ja pyykkietikanä pesussa. Ole kuitenkin varovainen etikan kanssa kiiltävillä pinnoilla, sillä se on happoa, ja vältä soodaa pinnoilla, jotka naarmuuntuvat helposti. Testaa ensin pienellä alueella, jos olet epävarma.

  • Viemärin puhdistus: Kaada viemäriin 1-2 dl ruokasoodaa ja sama määrä suolaa. Lisää sitten sama määrä etikkaa. Anna vaikuttaa 10-15 minuuttia ja huuhtele sitten kiehuvalla vedellä.
  • Huuhteluaine pyykkikoneeseen: Lämmitä 3 dl etikkaa 0,5 dl veden kanssa. Sekoita sitten 0,5 dl ruokasoodaa ja halutessasi 5-10 tippaa eteeristä öljyä hyvän hajun aikaansaamiseksi.
  • Ikunoiden pesu: Sekoita etikkaa ja vettä (1 rkl etikkaa per litra vettä) suihkepulloon ja suihkuta ikkunoita.
  • Palanut ruoan roiskeet lieden ja kattilan pinnalla: Ripottele hieman ruokasoodaa päälle ja anna sen kiehua hetken, pyyhi pois.
  • Kylpyhuoneen seinät ja kylpyammeet: Suihkuta etikkaa ja anna vaikuttaa kylvyn tai suihkun jälkeen.

Thieves Oil on klassinen öljyseos, joka koostuu erilaisista eteerisistä öljyistä, joilla on antibakteerisia ja antiseptisiä ominaisuuksia. Sekoittamalla se veden kanssa se toimii luonnollisena puhdistusaineena erilaisille kodin pinnoille. Voit myös käyttää sitä pyykkikoneessa puhtaan ja hyvän tuoksuisen pyykin saamiseksi.

Ympäristömerkinnät ympäristöystävälliseen siivoukseen

Jos suosit valmiiden puhdistusaineiden ostamista, voit etsiä ympäristömerkkejä vinkkinä siitä, mitkä tuotteet ovat hellävaraisimpia.

Ympäristömerkinnän symbolit.

Hyvä Ympäristövalinta on Luonnonsuojeluliiton merkintä erilaisille tuotekategorioille, mukaan lukien ympäristöystävälliset puhdistus- ja pesuaineet. Tämän merkinnän saadakseen tuotteiden on täytettävä useita kriteerejä. Esimerkiksi hormonitoimintaa häiritsevät aineet, syöpää aiheuttavat aineet tai lisääntymishäiriöitä aiheuttavat aineet eivät ole sallittuja. Allergiaa aiheuttavat säilöntäaineet, kuten BIT ja MIT, eivät ole sallittuja. Lasten tuotteiden tulee olla myös hajusteettomia allergiariskin vähentämiseksi. Myös fosfori, joka edistää rehevöitymistä, on kielletty.

Joutsen merkki on tunnettu merkki, joka ottaa huomioon muun muassa sen, että puhdistusaineiden tulee olla luonnossa hajoavia, niiden ekotoksisuuden tulee olla alhainen ja vaarallisten kemikaalien, kuten tuoksu- ja säilöntäaineiden suhteen on oltava tiukat vaatimukset. Lisäksi pakkauksen tulee täyttää materiaaleja koskevat vaatimukset ja tuotannon tulee ottaa ympäristön huomioon. Puhdistusaineiden tulisi myös olla tehokkaita mahdollisimman pienellä määrällä.

EU Ecolabel, tunnetaan myös nimellä EU-kukka, on EU:n ympäristömerkintä. Valtion omistama yritys Miljömärkning Sverige AB on vastuussa sekä tästä merkinnästä että Joutsenmerkistä, ja se valvoo, että eri tuotteiden kriteerit täyttyvät.

Muista! Kaikki bakteerit eivät ole huonoja – ne ovat jopa välttämättömiä terveydellemme. Älä siis käytä liikaa bakteereja tappavia aineita arjessasi.

Viitteet: Ruotsin Luonnonsuojeluyhdistys, Ruotsin Ympäristömerkintä

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei