Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Mineraalit treeniin

Mineraalit eivät välttämättä ole ensimmäinen asia, johon ajatuksesi kiinnittyvät harjoittelusta ja suorituskyvystä puhuttaessa. Kehosi tarvitsee mineraaleja ylläpitääkseen useita elintärkeitä prosesseja kehossasi.

  • Mitä hivenaineet ovat?
  • Mineraalien saanti ja suorituskyky
  • Miten harjoittelusi vaikuttaa mineraalitarpeeseesi?

Nainen treenaamassa veden äärellä.

Keho tarvitsee mineraaleja toimiakseen.

Suosikki tuotteemme

 
Rauta 20
 
Silika 250
 
Magnesium 800
 
MultiMineraalit
 
Vegaaninen Multivitamiini
 
Monivitamiini Naisille
 
Multivitamiini Miehille
 
Sinkki 25 Plus
 
Kolmoismagnesium

Mitä ovat kivennäisaineet?

Kivennäisaineet jaetaan lisäksi makroelementteihin ja mikroelementteihin (hivenaineet) niiden esiintymisen määrän perusteella kehossa. Makroelementtiluokkaan kuuluu seitsemän ainetta, jotka muodostavat vähintään 0,01 % kokonaispainosta. Näitä ovat kalium, natrium, kloori, kalsium, magnesium, fosfori ja rikki. Mikroelementit sisältävät mineraaleja, joita tarvitaan hyvin pieninä määrinä (alle 100 mg/päivä), ja tähän kategoriaan kuuluvat mm. rauta, kupari, sinkki ja jodi.

Mineraalien saanti ja suorituskyky

Puutteellinen mineraalien saanti on yhdistetty joukkoon sairauksia, kuten anemiaan (verenvähyyteen), syöpään, diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, osteoporoosiin jne. Jotkut mineraalit, kuten kalsium ja fosfori, ovat myös luuston rakennusaineita. Magnesium, kupari ja sinkki ovat tarpeellisia useiden keskeisten metabolisten toimintojen entsyymien toiminnalle. Mineraaleihin kuuluvat myös ns. elektrolyytit, kuten natrium, kalium ja kloori. Ne ovat tarpeellisia mm. hermoston ja lihasten toiminnan, sekä kehon nestetasapainon ylläpitämiseksi. Ne ovat myös yleisesti esiintyviä urheilujuomissa nesteen saannin optimoimiseksi, nesteen menetyksen minimointiin ja suolan puutteen estämiseksi.

Kovan harjoittelun yhteydessä lihaksiisi syntyy vaurioita, jotka on havaittu vähenevän antioksidanttisten vitamiinien ja mineraalien saannin yhteydessä. Mm. kupari, seleeni ja mangaani kuuluvat antioksidanttisiin entsyymeihin, jotka voivat olla ratkaisevia suorituskyvyllesi ja kehityksellesi. Harjoituksen aiheuttama lihasvaurio heikentää sen toimintaa, energipitoisten ravintoaineiden imeytyminen ei ole yhtä hyvä ja glykogeenin varastointi heikkenee.

Suosikki tuotteemme

 
Kupari
 
Seleeni 200
 
Mangaani
 
Core Creatine
 
Core ZMA
 
Core Heraproteiini
 
Super Greens
 
MCT Öljy
 
MCT-öljy Luomu
 
Punajuurijauhe

Miten harjoittelusi vaikuttaa mineraalitarpeeseesi?

Mineraalien tarve ja harjoittelu tuo mieleen epäilemättä lisääntyneet natriumin, kaliumin ja kloorin häviöt, ts. ne mineraalit, jotka ovat yleisesti käytettyjä urheilujuomissa. Jos kuulut kestävyysurheilijoihin tai harjoittelet säännöllisesti kuumassa ympäristössä, sinun tulisi nauttia jonkinlaista nesteytyksen korvausta, joka sisältää suoloja.

Urheilijoilla on myös yleistä havaita raudan puutetta, koska hiki- ja virtsahävikit kasvavat yhteydessä harjoitteluun. Lämpimässä ympäristössä hikihävikki voi nousta 1 mg:aan liittyen fyysiseen aktiviteettiin. Koska raudan imeytyminen on erittäin heikkoa ja vain 10% raudasta imeytyy mahalaukussa, on 10 mg lisättävä ruokavalioon. Koska raudan suositeltu saanti on 9 mg miehille ja 15 mg naisille, tämä tarkoittaa, että raudan tarve ruokavaliosta kaksinkertaistuu harjoittelun aiheuttamien hävikien vuoksi.

MakroelementtiToiminto
KalsiumStimuloi luuston ja hampaiden muodostumista. Käynnistää lihassupistukset ja tarvitaan hermoimpulssien välittämiseen. Vähentää rasvan imeytymistä suolistossa, lisää rasvahappojen vapautumista ja vähentää rasvahappojen tuotantoa.
KloridiTarvitaan hermoimpulssien välittämiseen ja suolahapon tuotantoon mahalaukussa.
MagnesiumSisältyy luuston rakenteelliseen komponenttiin. Stimuloi proteiinin ja joidenkin entsyymien tuotantoa.
KaliumTarvitaan hermoimpulssien käynnistämiseen, lihassupistukseen ja pH-tasapainoon.
FosforiStimuloi luuston muodostumista ja tarvitaan optimaaliseen lihasten toimintaan.
NatriumSäätää veren tilavuutta, hermoimpulssien generointia ja välitystä, lihassupistusta, pH-tasapainoa.
RikkipH-tasapaino ja maksan toiminta

MikroelementtiToiminta
KromiTekee insuliinin toiminnan tehokkaammaksi.
KobolttiMuodostaa komponentin B12-vitamiinissa.
KupariSäätelee raudanottoa, sidekudoksen muodostumista ja hemoglobiinia.
FluoriStimuloi luuston ja hampaiden muodostumista.
JodiMuodostaa keskeisen komponentin kilpirauhashormoneille T3 ja T4.
RautaVaaditaan happea kuljettavissa hemoglobiineissa ja myoglobiineissa. Muodostaa keskeisen komponentin joissakin entsyymeissä. Stimuloi immuunijärjestelmää.
MangaaniMuodostaa rakenteellisen komponentin energia-aineenvaihduntaan osallistuvissa entsyymeissä. Stimuloi luuston muodostumista ja rasvahappojen tuotantoa.
MolybdeeniOn keskeinen rooli hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnassa.
SeleeniTukee antioksidanttisen entsyymin glutationiperoksidaasin toimintaa.
SinkkiStimuloi proteiinien tuotantoa (proteiinisynteesi), immuunijärjestelmää, kudosten korjausta, energia-aineenvaihduntaa ja antioksidanttitoimintaa.

Viitteet

Zemel MB. Maitotuotteiden rasvakudoksen muokkauksen mekanismit. J Nutr. 2003 Jan;133(1)

Jeukundrup ja Gleeson. Urheiluravitsemus parempaan suorituskykyyn. 2007

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei