Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Voiko kylmä parantaa suorituskykyäsi?

Kryoterapia on terveyssuuntaus, joka kasvaa yhä suositummaksi. Se on hoito, jossa keho jäähdytetään erittäin mataliin lämpötiloihin. Lähettiläämme Alexander Bica käyttää sitä suorituskykynsä maksimoimiseksi ja kertoo tässä artikkelissa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää.

Kryoterapia on räjähtänyt suosioon Yhdysvalloissa viime aikoina, mutta on nyt levinnyt laajemmalle. Useimmat urheilutähdet omistavat omat kryokammionsa kotonaan ja käyttävät sitä säännöllisesti harjoittelussaan ja elämäntyyliinsä. Esimerkkeinä urheilijoista ovat Floyd Mayweather, LeBron James, Cristiano Ronaldo, Serena Williams ja monet muut. Myös suuret ja menestyksekkäät urheilujoukkueet NFL:ssä, NHL:ssä ja NBA:ssa ovat investoineet kryoterapiaan pelaajilleen ja heidän palautumiseensa. Alexander Bica johtaa itse COLD Kryoterapiaa, yritystä, joka myy kryoterapeuttisia tuotteita ja toimittaa niitä koko Ruotsissa.

Mikä on kryoterapia?

Kryoterapia on tehokas terveys- ja urheiluhoito, joka käynnistää kehon oman luonnollisen parantumiskyvyn altistamalla kehon lämpöshokille, joka saadaan aikaan äärimmäisen kylmällä, jopa -150 asteella celsius. Keho menee tällöin selviytymisvaiheeseen, kaiken mitä tässä prosessissa tapahtuu on osoittautunut hyödylliseksi monille eri kohderyhmille.

Miten kylmähoito toteutetaan?

Kylmähoitoistunto kestää noin 2-3 minuuttia ja se toteutetaan ns. kylmäkabiinissa. Hoitojakson aikana keho altistetaan -150 - -180 celsiusastetta käyttämällä nesteistä typpeä, eli kuivaa höyryä. Kun keho altistetaan tälle äärimmäiselle kylmyydelle, se reagoi termisellä shokilla, joka aloittaa vasokonstriktion, mikä tarkoittaa että verisuonet supistuvat ja keskittävät veren ympärille tärkeitä sisäelimiä. Istunnon päätyttyä tapahtuu vasodilataatio, kun verisuonet laajenevat, ja uusi hapettunut veri palaa kehon äärimmäisiin osiin ja erityisesti tulehtuneisiin ja vahingoittuneisiin alueisiin. Istunnon aikana vapautuu runsaasti serotoniinia, dopamiinia ja endorfiineja, ja hoidon jälkeen tuntee uskomatonta euforiaa!

Kryoterapiakone.Kryoterapian aikana kehoa altistetaan äärimmäiselle kylmyydelle, jopa -180 astetta.

Voiko kylmähoito parantaa suorituskykyä?

Lyhyesti sanottuna kylmähoito parantaa suorituskykyä aktivoimalla kehon luonnollisen paranemiskyvyn. Se nopeuttaa palautumista ja vähentää kehon tulehdusta. Kylmähoidosta ja kylmäaltistuksesta tehdyissä tutkimuksissa on selkeä punainen lanka, nimittäin dramaattiset noradrenaliini-signaaliaineen ja hormonin tasojen nousut, joka on tärkein välittäjäaine sympaattisessa hermostossa. Noradrenaliinin lisääntyminen johtaa parantuneeseen henkiseen hyvinvointiin, mutta myös tulehduksen vähenemiseen estämällä proinflammatorisen sytokiinin TNF-alphan tuotantoa. Tämä on erittäin positiivista, jos pyrit parantamaan suorituskykyä, sillä parempi mieliala ja vähemmän tulehdusta sekä kipua taipuvat johtamaan parempiin fyysisiin tuloksiin.

Miksi käyttää kryoterapiaa?

- Käytän kryoterapiaa yksinkertaisesti nopeuttaakseni palautumistani, mikä puolestaan auttaa parantamaan suorituskykyäni harjoittelun/kilpailun aikana. Jo ensimmäisestä kerrasta lähtien, kun kokeilin hoitoa, huomasin eron kehossani, ja se sai minut vieläkin kiinnostuneemmaksi ymmärtämään, mitä tarkalleen ottaen kehossani tapahtuu.

Alexander Bicalle on tärkeää ajatella eri tavalla, olla ainutlaatuinen ja uskaltaa kokeilla uusia asioita, jotka voivat auttaa häntä hänen urheilu-urakassaan.

Jos teet sitä, mitä olet aina tehnyt, saat sen, mitä olet aina saanut.


- Heti hoidon jälkeen tunnen, miten kehoni tulee kevyemmäksi ja rentoutuneemmaksi. Saan uskomattoman energiapiikin, joka tekee minut iloisemmaksi ja positiivisemmaksi. Se ei ole outoa, koska tehdyissä tutkimuksissa näemme selvästi, että serotoniini-, dopamiini- ja endorfiinitasot nousevat kun tehdään kryoterapiaa. Olen myös huomannut, että nukun paljon paremmin sekä kryoterapian, kylmän suihkun että kylmän uidon jälkeen, mikä puolestaan edistää parempaa palautumista/suorituskykyä.

Kryoterapiaa voidaan pitää jääkylpynä, mutta se on tehokkaampi, miellyttävämpi ja kuivempi.

- Hoidon jälkeisenä päivänä minulla on huomattavasti vähemmän lihaskipuja kehossani, mikä mahdollistaa nopeamman paluun harjoituksiini ja vähentää loukkaantumisriskiä. On tunnettua tosiasiaa, että eniten vammoja ilmenee, kun keho on kulunut kovasta harjoittelusta.

mitkä ovat Kylmähoidon edut?

 • Nopeutettu palautuminen
 • Vähentynyt tulehdus
 • Parantunut mieliala
 • Terävämpi keskittyminen
 • Vähentyneet kivut
 • Parempi uni
 • Lisääntynyt aineenvaihdunta
 • Lisääntynyt energia
 • Kuka voi käyttää kryoterapiaa?

  - Useimmat terveet ihmiset voivat käyttää kylmähoitoa.

  Onko kylmähoidolle vasta-aiheita?

  - Jos olet raskaana, kärsit sydän- ja verisuonisairauksista, korkeasta verenpaineesta tai kylmäallergiasta, pitäisi sinun välttää kylmähoitoa.

  - Kylmähoito on melkein kaikkien saatavilla, eikä siihen liity tunnettuja riskejä.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei