Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Tätä on lesitiini

Lesitiini on rasva-aine, jota esiintyy luonnollisesti kehon soluissa ja jolla on osoitettu olevan vaikutusta kehon rasvan kuljetukseen, ja sitä kautta vaikutus lyhytkestoiseen muistiimme. Lesitiiniä ravintolisissä uutetaan useimmiten soijapavuista tai auringonkukan siemenistä. Lue alta lisää lesitiinistä!

  • Lesitiinin ominaisuudet
  • Terveyshyödyt
  • Käyttökohteet

Mitä on lesitiini ja millaisia terveyshyötyjä sillä on?

auringonkukkia ja auringonkukan siemeniä.Lesitiiniä ravintolisänä uutetaan muun muassa auringonkukan siemenistä.

Lesitiini koostuu vitamiininkaltaisista aineista kuten koliinista ja inositolista yhdessä fosforin, fosforihapon ja fosfatidien kanssa. Lesitiini on luonnollinen aine, jota esiintyy kaikissa kehon soluissa ja solukalvoissa. Erityisen korkeita pitoisuuksia on aivoissa, maksassa, luuytimessä ja munuaisissa. Lesitiini osallistuu muun muassa kehon rasvan kuljetukseen tuottamalla kuljetusproteiineja, erityisesti hyvää kolesterolia eli HDL:ää. Lisäksi lesitiini auttaa emulgoimaan veren kolesterolin, mikä estää sen kertymistä verisuonten seinämiin. Helpottamalla kolesterolin ja rasvan kuljetusta lesitiini voi auttaa alentamaan LDL-kolesterolin tasoa.

Osallistuessaan rasvan kuljetukseen lesitiini voi myös vaikuttaa positiivisesti maksan rasvakertymään. Sama koskee veren kolesterolitasoja. Nämä ominaisuudet ovat tehneet lesitiinistä tunnetun aineen sydämen ja verisuonten kannalta. Tutkimuksissa on tutkittu lesitiinientsyymissä esiintyvää kolesteroliasyltransferaasi-entsyymiä (LCAT), joka edistää HDL:n muodostumista kehossa, sekä sitä, miten tämä entsyymi vaikuttaa sydän- ja verisuonten terveyteen.

Koska lesitiini muodostaa suuren osan aivojen kokonaispainosta, uskotaan sillä olevan tärkeä rooli aivojen ja hermoston toiminnassa. Muun muassa lesitiini näyttää osallistuvan myeliinin muodostumiseen, joka ympäröi hermosäikeitä ja mahdollistaa hermosignaalien nopeamman kulun, sekä parantavan lyhytkestoista muistia. Ainetta on tarkasteltu tutkimuksissa, jotka liittyvät kognitioon ja muistiin iäkkäillä Alzheimerin taudista ja dementiasta kärsivillä (1). Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin johtopäätösten tekemiseksi.

Lesitiini ruuassa ja lisäravinteissa

Lesitiinin nimi on peräisin kreikan sanasta lekitho, joka tarkoittaa munankeltuaista. Nimen alkuperä heijastaa yhtä lesitiinin päälähteistä, joka on siis munankeltuainen. Lesitiiniä löytyy muun muassa soijasta, vehnästä, auringonkukista, rypsistä, maapähkinöistä, maissista ja maksasta. Lisäksi sitä voidaan uuttaa eläinrasvasta, mutta tämä on melko harvinaista. Sen sijaan soija toimii pääasiallisena lesitiinin lähteenä. Lisäravinteena lesitiiniä uutetaan usein soijapavuista, rypsistä tai auringonkukan siemenistä. Sitä löytyy usein jauheena, jotta sen voi helposti sekoittaa mehuun tai smoothieen.

Eläinperäinen lesitiini on koostumukseltaan melko paksua ja tahmeaa, kun taas kasviperäinen lesitiini on juoksevampaa. Lähteen mukaan myös sisältö vaihtelee. Eläinperäisessä lesitiinissä on enemmän tyydyttyneitä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, kun taas kasviperäisessä lesitiinissä on enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Kuva soijapavuista.Myös soijapavut ovat yleinen lähde lesitiinille.

Lesitiiniä käytetään myös elintarviketeollisuudessa, jossa se toimii emulgointi- ja antioksidanttina kaikista kekseistä suklaaseen ja margariiniin. Lesitiini tunnistetaan nimellä E322 ja sitä saa käyttää rajoituksetta kaikissa elintarvikkeissa, joissa sitä on hyväksyttävänä elintarvikelisäaineena. Vaikka elintarviketeollisuus käyttää eniten lesitiiniä, sitä käytetään myös paljon kauneusteollisuudessa. Siellä sitä käytetään hoitoaineissa antamaan antistaattinen vaikutus sekä emulgointiaineena erityisesti kuivalle ja herkälle iholle tarkoitetuissa tuotteissa.

Lesitiinin alkuperä on aina ilmoitettava tuotteessa. Tämä johtuu siitä, että lesitiini voisi teoriassa aiheuttaa allergisia reaktioita herne-, papu-, ja maapähkinäallergikoille, koska lesitiini voi sisältää jäämiä soijaproteiinista. Jos lesitiini on uutettu soijapavuista, ainesosaluettelossa lukee usein soijalesitiini.

Lesitiini lisäravinteet

 
Lesitiini Jauhe
 
Lesitiini
 
Lesitiini Jauhe
 
Lecitiinijauhe

Viitteet

  1. Moré, Margret, Freitas, Ulla & Rutenberg, David. 2014. Groundbreaking effects of soy lecithin-derived phosphatidylserine plus phosphatidic acid on memory, cognition, daily functioning, and mood in elderly patients with Alzheimer's disease and dementia.
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei