Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Tämän vuoksi tarvitsemme elektrolyyttejä

Opi lisää elektrolyyteistä ja kuinka ne vaikuttavat arjessasi! Nämä tärkeät mineraalit eivät ainoastaan vaikuta hyvinvointiimme, vaan auttavat myös tasapainottamaan useita keskeisiä toimintoja kehossamme, kuten nestetasapainon ja lihasten reaktioita. Tässä artikkelissa syvennymme elektrolyyttien toimintoihin kehossamme ja annamme vinkkejä, kuinka voit auttaa kehoasi ylläpitämään hyvää mineraalitasapainoa.

  • Mitä elektrolyytit ovat?
  • Elektrolyytit ja mineraalitasapaino
  • Kuinka elektrolyytit vaikuttavat kehon signaaleihin
  • Elektrolyyttitasapainon häiriöt ja niiden oireet
  • Mistä saat elektrolyyttejä?
  • Yhteenveto

Käsi pitää vesilasia alhaalta ja toinen käsi sekoittaa elektrolyyttijauhetta vedessä lusikan avulla. Tausta on sumea.Elektrolyyteillä on useita tärkeitä toimintoja kehossa.

Mitä elektrolyytit ovat?

Elektrolyytit ovat tärkeitä ravintoaineita ja mineraaleja, jotka esiintyvät luonnostaan kehossamme ja ovat tunnettuja sähköisestä varauksestaan, kun ne liukenevat veteen. Elektrolyytit ovat ratkaisevan tärkeitä kehon hyvinvoinnille ja tarpeellisia useiden keskeisten toimintojen tukemisessa. Menetämme elektrolyyttejä päivittäin virtsan ja hikoilun kautta, erityisesti liikunnan aikana ja kuumassa säässä. Nämä välttämättömät elektrolyytit ovat avainasemassa hyvinvointimme tukemisessa stimuloimalla hermoston toimintaa, edistämällä lihasten terveyttä ja säätelemällä kehon neste- ja mineraalitasapainoa. Sen lisäksi että niillä on tärkeä rooli lihasten toiminnassa, elektrolyytit ovat mukana myös muissa tärkeissä kehon toiminnoissa, kuten sydänterveydessä, energiantuotannossa ja -varastoinnissa, verenpaineen säätelyssä, pH-tasapainon ylläpidossa ja entsyymien aktivoimisessa. Ihmiskehon pääelektrolyytit sisältävät natriumia (suolaa), kloridia, kalsiumia, fosfaattia, magnesiumia ja kaliumia. Erityisesti magnesium on avainasemassa terveen mineraalitasapainon ylläpidossa.

Natrium - Natrium on tärkeä happo-emästasapainon sekä veden ja suolan tasapainon kannalta kehossa. Natriumin ja kaliumin välinen tasapaino vaikuttaa verenpaineeseen. Natrium on myös tarpeellinen hermojen normaalille toiminnalle ja glukoosin sekä tietyntyyppisten aminohappojen imeytymiselle.

Kloridi - Kloridi on tärkeä kehon normaalille neste- ja suolatasapainolle.

Kalsium - Kalsiumia tarvitaan muun muassa luuston ja hampaiden muodostumisessa sekä veren hyytymisessä ja hermoston toiminnassa.

Fosfaatti - Fosfori (fosfaatti) toimii yhdessä kalsiumin kanssa luuston ja hampaiden muodostumisessa ja vahvistumisessa. Fosfori on myös tärkeä happo-emästasapainon säätelyssä kehossa ja kaikkien energiaavaativien toimintojen energiantuotannossa.

Magnesium - Magnesiumia tarvitaan muun muassa proteiinintuotantoon, kalsiumin aineenvaihduntaan sekä normaaliin hermo- ja lihasfunktioon.

Kalium - Kalium on elintärkeä alkuaine. Kaliumia tarvitaan kehon hermo- ja lihasfunktion sekä verenpaineen säätelyyn.

Elektrolyytit ja mineraalitasapaino

Kun hikoilemme liikunnan aikana, saunassa tai kuumina päivinä, sekä kun virtsaamme, menetämme nestettä, tärkeitä mineraaleja ja suoloja. Siksi on tärkeää täyttää varastot uudelleen. Menetettyjen nesteiden ja mineraalien korvaamiseksi meidän täytyy paitsi juoda vettä ja muita nesteitä ylläpitääksemme normaalia nestetasapainoa, mutta myös varmistaa, että täytämme välttämättömien mineraalien varastot varmistaaksemme kehon normaalit toiminnot. Elektrolyytit ovat avainasemassa nesteen ja mineraalien tasapainottamisessa kehossa. Mitä enemmän menetämme niitä, sitä tärkeämpää on korvata ne. Normaalisti keho palauttaa nesteen ja mineraalien tasapainon ajan myötä ruokavalion avulla, mutta jos niitä menettää suurempia määriä, tai jos niiden tasapaino on palautettava nopeasti (24 tunnin sisällä) esimerkiksi treeniä varten, elektrolyyttien lisäys voi olla hyödyllistä (1).

Kuinka elektrolyytit vaikuttavat kehon signaaleihin

Kehon mineraalitasapaino on ratkaisevan tärkeä useisiin keskeisiin toimintoihin, jotka vaikuttavat hyvinvointiimme. Elektrolyytit näyttelevät keskeistä roolia näissä prosesseissa, erityisesti aivojen signaalitoiminnossa. Aivomme kommunikoivat sähköisten impulssien avulla aktivoidakseen lihaksia tai suorittaakseen muita tärkeitä tehtäviä. Elektrolyytit, jotka johtavat sähköä, toimivat näiden signaalien välittäjinä aivojen ja lihasten välillä. Kun keho menettää elektrolyytteja esimerkiksi hikoillessa, näiden tärkeiden mineraalien saatavuus lihaksille vähenee. Tämä voi johtaa siihen, että lihakset eivät reagoi yhtä tehokkaasti aivojen signaaleihin, mikä voi vaikuttaa suorituskykyyn ja kykyyn suorittaa toimintoja, kuten painojen nostamista tai muita fyysisiä aktiviteettejä. Siksi on erityisen tärkeää palauttaa elektrolyyttitasot intensiivisen treenin aikana tai treenatessa kuumassa säässä, jotta voimme varmistaa optimaalisen lihasfunktion ja suorituskyvyn. Täydentämällä elektrolyyttitasojamme tuemme paitsi mineraalitasapainoamme ja nestetasapainoamme, mutta myös suorituskykyämme.

Tutkimukset osoittavat, että elektrolyyttejä sisältävien juomien nauttiminen treenin aikana vaikuttaa positiivisesti kehon nestetasoon (2). Elektrolyyttien nauttiminen treenin yhteydessä mahdollistaa kehon suorituskyvyn pysymisen huipussaan säilyttäen samalla optimaalisen nesteytyksen, myös pitkäaikaisen treenin aikana.

Elektrolyyttitasapainon häiriöt ja niiden oireet

Lyhyesti sanottuna elektrolyyttiepätasapaino tarkoittaa, että mineraalien ja kehon nestemäärän välinen suhde on häiriintynyt. Elektrolyyttien määrä on joko suurempi tai pienempi kuin sen pitäisi olla suhteessa kehon nesteen määrään. Elimistön elektrolyyttiepätasapaino eli ns. elektrolyyttihäiriö ilmenee usein melko nopeasti, koska elektrolyyteillä on niin tärkeä rooli kehon toiminnassa. Usein oireilu on havaittavissa, kun olemme hikoilleet paljon, kuten raskaan treenin jälkeen, saunassa tai erittäin kuumana kesäpäivänä.

Oireita, jotka voivat viitata elektrolyyttitasapainon häiriöön, ovat esimerkiksi päänsärky, väsymys, huimaus, keskittymisvaikeudet ja levottomuus. Se voi ilmetä myös unihäiriöinä, heikkouden tunteena, kramppeina, sydämentykytysnä ja verenpainemuutoksina. Tämä liittyy vahvasti myös kehon nestetasoon, sillä hien kautta menetämme elektrolyyttejä ja siten myös nestettä. Koska eri elektrolyytit ja mineraalit osallistuvat niin moniin erilaisiin prosesseihin ja toimintoihin kehossa, epätasapainon oireet voivat vaihdella suuresti tapauskohtaisesti.

Mineraali- ja nestetasapaino kehossa ovat kaksi tärkeää ja toisiinsa kietoutuvaa prosessia, jotka vaikuttavat toisiinsa. Pelkän veden juominen ei siis riitä, jos keho kärsii nestehukasta, sillä se voi johtaa kivennäisaineiden puutteeseen. Terveen tasapainon ylläpitäminen edellyttää myös mineraalitasapainon palauttamista, koska sekä neste että mineraalit ovat välttämättömiä optimaalisen tasapainon ylläpitämiseksi kehossa.

Yleensä meillä on melko hyvä käsitys ruoka- ja juomakulutuksestamme päivän aikana sekä siitä, olemmeko hikoilleet paljon, mikä voi toimia vihjeenä, jos veden ja kivennäisaineiden saantia tulisi säätää. Kun olemme tietoisia kehomme signaaleista, voimme yrittää auttaa kehoa ylläpitämään elektrolyyttitasapainoa. Jos epäilet, että sinulla on elimistösi mineraalien epätasapaino tai elektrolyyttihäiriö, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon lisätutkimuksia varten.

Mistä saat elektrolyyttejä?

Alla on lueteltuna yleisimmät kivennäisaineet ja mitkä elintarvikkeet sisältävät runsaasti kivennäisaineita:

Kalium: banaani, punajuuri, lohi, valkoiset pavut, avokado, peruna, maito, sienet
Natrium: tilli, suolakurkku, simpukat, ruokasuola, juusto, kuivapaahdetut auringonkukansiemenet
Magnesium: Pinaatti, kurpitsansiemenet, limapavut, tonnikala, täysjyväriisi, mantelit
Fosfori: keltaevätonnikala, tofu, maito, kana, kampasimpukat, kurpitsansiemenet, kvinoa
Kalsium: Maito, juusto, pinaatti, tofu, jogurtti, okra, taimen, kesäkurpitsa


On tärkeää muistaa, että useimpien meistä ei yleensä tarvitse ajatella elektrolyyttitasapainoa, koska keho säätelee sitä luonnollisesti. Yleensä riittää, että syöt ja juot kunnolla kuumina päivinä sekä liikunnan aikana, ja muistat huolehtia tasapainoisesta ja ravitsevasta ruokavaliosta. Jos tuntuu, että elektrolyyttitasapaino on häiriintynyt ylimääräisen hikoilun seurauksena esimerkiksi erittäin kuumina kesäpäivinä tai intensiivisen treenin jälkeen, tarjolla on myös elektrolyyttilisäaineita, jotka tukevat kehon mineraalitasapainoa.

Lisäravinteet elektrolyyteillä

 
Nestetasapaino
 
Elektrolyytti
 
Proteiinivesi
 
Elektrolyytit

Yhteenveto

Elektrolyytit ovat välttämättömiä kehon hyvinvoinnille ja niitä tarvitaan useiden tärkeiden toimintojen tukemiseen. Menetämme päivittäin elektrolyyttejä virtsan ja hien kautta, erityisesti treenin aikana ja kuumalla säällä. Jotta kehomme toimisi optimaalisesti, voi olla hyödyllistä täydentää elektrolyyttejä sekä treenin aikana että sen jälkeen sekä kuumissa lämpötiloissa. Elektrolyyteillä on myös keskeinen rooli signaalien välittämisessä aivoista lihaksiin, mikä puolestaan voi parantaa suorituskykyä intensiivisen treenin aikana. Täydentämällä elektrolyyttejä voimme tukea kehon kykyä reagoida tehokkaasti fyysiseen toimintaan sekä edistää lihasten optimaalista toimintaa.

Saamme elektrolyyttejä ravinnosta, mutta voimme myös täydentää niitä ravintolisillä, jos tunnemme tarvitsevamme niitä lisää. Jos esimerkiksi hikoilet paljon treenin, lämmön tai muun toiminnan seurauksena, elimistösi voi hyötyä elektrolyyttitasojen täydentämisestä. Tämä voi auttaa sinua valmistautumaan tuleviin treeneihin lisäämällä kehosi impulssien voimaa ja parantamalla lihasten vastetta. Siksi elektrolyyttitasapainon ylläpitäminen on tärkeää terveytesi ja suorituskykysi edistämiseksi treenin ja päivittäisten toimien aikana.

Viitteet:

1. Susan M Shirreffs, Michael N Sawka. 2011. Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery. (Haettu 2024-03-27)

2. Rowlands, D.S., Kopetschny, B.H. & Badenhorst, C.E. 2022.The Hydrating Effects of Hypertonic, Isotonic and Hypotonic Sports Drinks and Waters on Central Hydration During Continuous Exercise: A Systematic Meta-Analysis and Perspective. Sports Med 52, 349–375. (Haettu 2024-03-27)

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei