Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Talviuinti eli avantouinti x Vera

Terveyslähettiläämme Vera Grönroos antaa tässä talvisessa artikkelissa vinkkejä ja inspiraatiota, miten saat parhaasi irti avantouinnista, millaisia etuja siitä on, ja kuinka sitä kannattaa tehdä, jotta saat tästä pienen kynnyksen” lajista parhaan mahdollisen irti. Lue alla oleva artikkeli ja sukella tunteita herättävän, ihanan ja inspiroivan talviuinnin maailmaan!

Vera Grönroos

Miksi sinun pitäisi talviuida / avantouida talvisin?

Veran mukaan talviuintia / avantouintia kannattaa ensin maltillisesti kokeilla ja oivaltaa se itse kokemalla! - Yleensä ensimmäisen kerran jälkeen tiedät, sopiiko avantouiminen sinulle, ja tekeekö sinut mieli avantoon uudestaan?

Kylmäaltistus vahvistaa kehoyhteyttä upealla tavalla ja tasapainoittaa hermostoa. Ajassa, jossa olemme jatkuvien ärsykkeiden alaisina ja hälytystilassa, ovat hermoston rauhoittamisen keinot oiva tapa sisällyttää arkeen. Talviuinti on ilmaista ja lähes kaikkien ulottuvilla, tietyt terveydelliset esteet poislukien. Veran mukaan ei ole voimauttavampaa matalan kynnyksen tapaa edistää sekä henkistä-, että fyysistä hyvinvointia. Kylmä opettaa meille, että olemme pystyviä, eivätkä elämän väistämättä tuomat haasteet kaada meitä.

Mitä on avantouinti? - entisajasta nykyhetkeen

Veran teorian mukaan avantouinnin historiasta on, että meillä pohjoisen asukkailla on sydäntalven äärellä ollut haasteita pitää pesuvesi ja talouden käyttövesi sulana, jolloin tiloja, joita kutsumme saunoiksi, on lämmitetty tähän tarkoitukseen. Kuumassa oleilun jälkeen jäähän avatusta aukosta on pulahdettu peseytymään taikka virkistäytymään, jotta vettä ei ole ollut tarpeen kantaa tähän tarkoitukseen. Myöhemmin talviuinnista on tullut suoosittu harrastus ja tapa hoitaa hyvinvointia. - Nykyisin tässä lajissa jopa kisataan!

Avantoon voi pulahtaa joko ns. kylmiltään. Talviuintiseuroilla on usein jäsenilleen pukukopit, jossa vaihtaa uintivarusteet päälle ja pois. Toinen ihana tapa on hyödyntää kylmää sekä kuumaa juuri saunan ja kylmän veden avuin. Tämä lämpötilavaihtelu on hermostolle rauhoittavaa.

Kuinka usein suosittelet avantouintia? Ja kuinka pitkä aika kerrallaan kannattaa olla avannossa?

Veran mukaan on tärkeää, että avannossa käynnin frekvenssinä kuuntelet itseäsi ja kehoasi. Kerta kerralta avantoon pulahtaminen kuitenkin on aavistuksen helpompaa, siispä tietty säännöllisyys on toki eduksi. Aluksi ihan vain kastautuminen riittää, kunnes sietokyky ja tekniikka kehittyvät. Hengitys on tässä A ja O.

Mitä tarvitset avantouintiin?

Veran mukaan, et oikeasti tarvitse avantouintiin mitään, ja kynnys avantouinnin aloittamiseen on pieni.

Vera muistelee ollessaan vaelluksella eräässä kansallispuistossa, kauniin kosken äärellä ja päättäneensä kastautua. Pakkasta oli tuolloin 15 astetta, eikä hänellä ollut mukanaan pyyhettä, saatikka tossuja tai uimapukua. - Tämä kokemus meni oikein hienosti ja loppuvaellus sujui loistavasti. – Tällainen kokemus vaatii kuitenkin karpaasin luonnetta, ja uskaliutta haastaa itsensä.

Tossut, villasukat taikka sandaalit voivat kuitenkin helpottaa matkaa avannolle, sekä villahanskat, taikka tarkoituksenmukaiset avantohanskat. - Uimapuku sekä pyyhe ovat hyvä napata mukana. Lämmin kylpytakki, termosmuki tai - pullo ja myssy tuovat lisämukavuutta.

Avantouinnin terveys etuja?

Kuten jo edellä mainittiin, on avantouinti sekä psyykkiselle terveydelle, että keholliselle hyvinvoinnille lahja. Kylmäaltistus kiihdyttää pintaverenkiertoa ja aktivoi ruskeaa rasvaa, jolla on aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus. Hengitys on isossa roolissa avantouinnissa ja tämä onkin hyvä tapa harjoittaa sitä. Avannossa opittua hengitystä voi hyödyntää elämän stressaavissa tilanteissa. Kylmäaltistus rauhoittaa hermostoa ja on näin ollen unenlaatua edistävää ja resilienssiä kehittävää.

Tietyt rutiinit ovat hyviä olla käydessä avannossa. – Veran rutiineihin kuuluvat avannon jälkeen lämpimän pakuriteen nautiskelu, lämpimät villasukat, sekä usein myös ravitseva ruoka.

Milloin sinun ei pitäisi käydä avannossa?

Konsultoisin aina ensin lääkäriä. On tiettyjä sairauksia, joista kärsiville ei suositella avantouintia. Mikäli sinulla on krooninen sairaus, ota aina ensin yhteyttä lääkäriin ennen kuin kokeilet avantouintia.

Muita ajatuksia ja vinkkejä avantouintiin

Vera näkee doulana, sekä synnyttäneenä äitinä äärimmäisen potentiaalin kylmäaltistuksen yhdistämisessä synnytykseen valmistautumisessa.

Ihmiselle on ominaista tuntea epämukavuutta sekä kipua. Kipu suojaa henkeä ja turvaa meitä. Kipu on aina totta, mutta sen voimakkuus ja merkitys on subjektiivinen. Yksilölliset tunnereaktiot ja stressi vaikuttavat aina kipukokemukseen.

Synnytysaallot ovat kehon tuotos, eikä keho tuottaisi kipua, jota kokeva ei sietäisi. Synnytysaallot ovat epämukavia, mutta tarkoituksellisia. Kehoaan voi konkreettisin keinoin opettaa kuin lipumaan aallon sylissä, olennaisena apuna on oma mieli.

Veran mukaan kylmä valmentaa henkistä kestävyyttä. - Ehkä olet kuullut ”Wim Hofista”, joka päätyi neljän pienen lapsen yksinhuoltajaksi vaimonsa hypättyä kahdeksannesta kerroksesta ja joka löysi terapiansa kylmästä? Kylmä on opettanut Veraakin valtavasti.

On tärkeää ennen kylmän kosketusta kertoa itselleen; tähän epämukavuuteen kykenen. Voit aloittaa suihkuttelemalla ensin käsivarsia, sääriä ja reisiä. Tottuessasi, suihkuttele koko kehosi läpi. - H e n g i t ä.

Päivä päivältä siedät kylmää paremmin, sillä mielesi oppii tämän olevan vaaratonta, tuottavan jopa henkistä, sekä fyysistä hyvää. Veran mukaan tässä kyse onkin, mielen harjoittamisesta, sekä tämän myötä kehon rentoutumisesta ja hengityksen automaattisesta tasaantumisesta.

Jos päädyt jonkin suomen sadankuudenkymmenenkahdeksantuhannen järven luokse tai ehkä meren - saattaa kylmä kutsua oppimaan lisää. Tarvitset mukaasi vain mielesi, jota puhutella rohkaisten. Kylmä ei epäile kykyäsi, ei kehosi, se on mielesi.

Tämä mieli sinulla on mukanasi äidiksi syntyessäsi, aaltoja vastaanottaessasi.

Tuotteet avantouintiin:

 
PURE Saunapaketti
 
Pakuri Jauhe, Luomu
 
Cato Kylpytakki
 
Axelda Tossut
 
Pakuri Jauhe
 
Miesten Tossut
 
Pakuri Uute
 
Kayori Kylpypyyhe
 
PURE Laventeliöljy
 
PURE Manteliöljy
 
PURE Jojobaöljy
 
Selluliittihierontaharja
 
GLACIAL Bottle
 
Bath & Sauna Brush
 
Rauhoittava Saippua
 
Laventelinen Saippua
 
Pakuri & Ginseng

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei