Omega-9
Täältä löydät omega-9-rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä, kuten pellavansiemenöljyä ja tyrniä. Valitse nestemäisten lisäravinteiden, tablettien ja kapseleiden väliltä.
Täältä löydät omega-9-rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä, kuten pellavansiemenöljyä ja tyrniä. Valitse nestemäisten lisäravinteiden, tablettien ja kapseleiden väliltä.
Omega-9 on ryhmä ei-välttämättömiä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, joita pidetään terveellisinä rasvahappoina. Pellavansiemenöljy ja tyrniöljy ovat hyviä kasviperäisiä omega-9-lähteitä. Pellavansiemenöljy uutetaan pellavansiemenistä, ja yli puolet öljyn sisällöstä koostuu monityydyttymättömistä rasvahapoista. Toisin kuin kalaöljy, pellavansiemenöljy on täysin kasvipohjaista ja siksi sekä kasvissyöjät että vegaanit voivat käyttää sitä. Oranssinvärisestä tyrnistä saatava tyrniöljy sisältää omega-7-rasvahappoja omega-9:n lisäksi.
Omega-9:ää pidetään terveellisenä rasvahappona, ja eri omega-rasvahappojen välinen tasapaino on tärkeä. Omega-9 auttaa myös pitämään kolesterolitasot terveellisinä. Omega-9-rasvahappoja saa luonnostaan avokadoista, manteleista ja oliiveista, ja niitä on saatavilla myös ravintolisänä, usein yhdessä muiden rasvahappojen kanssa. Hyviä omega-9-rasvahappojen lisäravinteita ovat pellavansiemenöljy ja tyrnituotteet.
Vinkki! Lue lisää omega-9:stä täältä!
Omega-9 on rasvahappojen ryhmä, joka voi muun muassa parantaa veren rasva-arvoja ja siten myös vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Siksi omega-9 toimii erinomaisena vahvistuksena monityydyttymättömille omega-3- ja omega-6-rasvahapoille.
Omega-9 on ryhmä ei-välttämättömiä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Se tarkoittaa, että kehomme voi tuottaa niitä itse jossain määrin, mutta niitä täytyy saada luontaisesti myös ravinnosta. Yleisin omega-9-rasvahappo on öljyhappo, jota on runsaasti esimerkiksi oliiveissa ja oliiviöljyssä. Oliiviöljyn öljyhapolla uskotaan olevan hyödyllisiä vaikutuksia muun muassa verenpaineeseen. Tämä johtuu siitä, että öljyhappo voi auttaa suojaamaan ateroskleroosilta.
Avokadot, pähkinät ja rasvainen kala sisältävät terveellisiä rasvoja.
Pohjoismaisten suositusten mukaan noin 10-20 prosenttia päivän aikana saamastamme energiasta tulisi olla peräisin kertatyydyttymättömistä rasvoista. Henkilölle, joka tarvitsee noin 2000 kcal päivässä, tämä tarkoittaa, että 200-400 kcal tulisi olla peräisin kertatyydyttymättömistä rasvoista, kuten omega-9:stä, sillä se auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tämä tapahtuu muun muassa auttamalla alentamaan huonoa LDL-kolesterolia ja nostamaan hyvää HDL-kolesterolia.
Omega-9:ää saa useimmiten ravintolisistä, jotka sisältävät myös monityydyttymättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Tämä johtuu luultavasti siitä, ettemme tarvitse niin paljon omega-9:ää, koska sitä on helpompi saada ravinnosta.