Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Miksi sinkki on hyvä kropalle

Sinkki on osa yli 300 entsyymiä, jotka esimerkiksi osallistuvat proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen sekä joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden synteesiin ja aineenvaihduntaan. Toisin sanoen, sinkki on erittäin tärkeä kivennäisaine, jonka saanti rkannattaa varmistaa ruokavaliosta

  • Lisää sinkistä
  • Lisäravinne sinkillä
  • Mistä sitä löytyy luonnosta?

Suosikki tuotteemme

 
Sinkki 25 Plus
 
Sinkki 15
 
Kolmois Sinkki
 
Vegaaninen Multivitamiini
 
Multivitamiini Miehille
 
Multivitamiini Naiset 55+
 
Monivitamiinit Raskauteen
 
Miesten Moniivitamiini
 
Sinkkioksidijauhe
 
Naisten Monivitamiini

Lisää sinkistä

Jos treenaat paljon, sinkki on yksi tärkeimmistä mineraaleista, koska se auttaa ylläpitämään proteiini- ja rasva-aineenvaihduntaa, ja on siksi merkittävä sekä palamisen että lihasten kasvun kannalta. Lisäksi sinkki on tärkeä immuunijärjestelmällemme ja solujen jakautumiselle, mutta se myös auttaa suojaamaan proteiinejamme ja rasvojamme hapettumiselta. Tämä johtuu siitä, että sinkki toimii antioksidanttina, joka auttaa suojelemaan meitä ja solujamme vapaaradikaaleilta.

Sinkki on tärkeä mineraali, koska se osallistuu yli sataan kehon toimintoon. Sinkki edistää lihasten kasvua ja normaalia RNA/DNA:n ja proteiinin synteesiä. Sinkki on myös suosittu aineosa normaalin hiusten, ihon ja kynsien ylläpitämiseksi.

Sinkin vajauksen riski on alhainen Suomessa, mutta sinkin puute voi johtaa heikentyneeseen immuunijärjestelmään, makuaistiin sekä huonompaan hiusten, ihon ja kynsien kuntoon. Suurimmassa riskissä kärsiä sinkin alhaisesta saannista ovat ne, jotka noudattavat tiukkoja ruokavalioita tai joiden ravinto on hyvin yksipuolista. Myös vegaanit ja kasvissyöjät voivat kärsiä sinkin puutoksesta, koska sinkiä löytyy pääasiassa lihasta, kalasta ja maitotuotteista. Tämän välttämiseksi aikuisten suositellaan saavan 7-9 mg sinkiä päivässä ja lasten 8-12 mg päivässä, riippuen iästä ja sukupuolesta.

Normaalikäytössä ei pitäisi esiintyä sivuvaikutuksia, mutta koska sinkki on hivenaine, se voi kertyä kehoon. Siksi hyvin korkea annostus pitkän ajan kuluessa voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten ripulia ja oksentelua, mutta noudattamalla annettuja ohjeita sinun ei tarvitse huolehtia!

Vihannekset, hedelmät ja pähkinät.

Täysjyväruoat ja pähkinät ovat rikkaita sinkin lähteitä.

Lisäravinne, joka sisältää sinkkiä

Sinkki kuuluu monivitamiineihin, mutta sitä on saatavilla myös yksittäisenä lisäravinteena, ja vinkki sinulle, joka olet kiinnostunut sinkkilisäravinteesta, on etsiä sen kelaatattua muotoa. Tämä tarkoittaa, että sinkki on sidottu aminohappoihin, mikä edistää sen parempaa imeytymistä, ja esimerkkejä tästä ovat sinkkiglukonaatti tai sinkkiaspartaam. Sopiva sinkkilisäravinteen annos on yleensä 10-30 mg.

ZMA on lisäravinne, joka sisältää sinkkiä, mutta sen lisäksi myös magnesiumia ja B6-vitamiinia. Sinkillä on tärkeä rooli lihaksia rakentavien hormonien tuotannossa ja rasvanpoltossa. Magnesium varmistaa kehon entsyymien toimivuuden ja lihasten asianmukaisen rentoutumisen. B6-vitamiini edesauttaa punasolujen normaalia muodostumista ja hermoston normaalia toimintaa. ZMA on hyvä lisä sinulle, joka olet kiinnostunut lihasrakennuksesta. Sen on nimittäin tarkoitus auttaa sinua ja kehoasi pitämään lihasten rakentamiselle merkityksellisten hormonien tasapaino.

Mistä sitä löytyy luonnostaan?

Hyviä ja rikkaita sinkin lähteitä ovat esimerkiksi liha, maito ja maitotuotteet sekä täysjyväviljatuotteet ja pähkinät, mutta mineraali löytyy myös pienemmissä määrissä useimmissa ruoka-aineissa, joita syömme.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei