Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Hyvinvointi | Ravinto ja ravintolisät | Reseptit | Liikunta | Kauneus | Eteeriset öljyt ja DIY  | Koti ja ympäristö | Lähettiläät

Kaikki omega-3:sta

Rasvaisella kalalla on monia etuja muun muassa runsaan omega-3-pitoisuutensa ansiosta. Omega-3 on hyvin tutkittu aine, josta on saatu erittäin lupaavia tuloksia. Opi lisää artikkelistamme!

Kolme lohifileetä leikkuulaudalla yhdessä omega-3-kapselien ja sitruunalohkojen kanssa. Lohi on hyvä omega-3:n lähde.

Mitä omega-3-rasvahapot ovat?

On olemassa kaksi keskeistä rasvahappoa, joita elimistö ei pysty tuottamaan itse; siksi ne ovat välttämättömiä rasvahappoja, jotka on saatava ravinnosta. Näihin rasvahappoihin kuuluvat omega-3-rasvahapot ja omega-6-rasvahapot. Nämä rasvahapot toimivat lähtöaineina erilaisille niin sanotuille eikosanoideille, joilla on erilaisia tehtäviä elimistössä.

Monessa suhteessa omega-3:lla ja omega-6:lla on vastakkaisia vaikutuksia, ja ennen kaikkea niiden välinen suhde ratkaisee lopputuloksen.

Omega-3 ruokavaliossamme

Metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota tutkittaessa on havaittu, että ravinnossa oli suunnilleen yhtä paljon omega-3:a kuin omega-6:tta. Nykyään länsimainen ruokavalio sisältää huomattavasti enemmän omega-6-rasvahappoja, muun muassa vähentyneen kalan syönnin vuoksi. Omega-6-rasvahapot muodostavat joukon yhdisteitä, jotka edistävät sydän- ja verisuonitautien, allergioiden ja erilaisten tulehdussairauksien kehittymistä.

Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä näiden kahden rasvahapon ihanteellinen suhde olisi yleisen terveyden kannalta, mutta tutkijoiden keskuudessa on yleisesti hyväksyttyä, että meidän tulisi pyrkiä lisäämään omega-3-rasvahappojen saantia. Näiden rasvahappojen on nimittäin todettu tuovan monia myönteisiä terveyshyötyjä.

Omega-3 ja sydän- ja verisuonitaudit

Sydämeen ja verisuoniin kohdistuva myönteinen vaikutus huomattiin ensimmäiseksi Grönlannin inuiiteilla. Merkittävin vaikutus on omega-3-rasvahappojen kyky vähentää rytmihäiriöiden riskiä, ja lisäksi niiden on osoitettu vähentävän verihiutaleiden kasaantumista, alentavan veren rasva-arvoja, nostavan HDL-kolesterolia (ns. hyvä kolesteroli), laskemaan LDL-kolesterolia (ns. huono kolesteroli) ja alentamaan verenpainetta (1).

Omega-3 vaikuttaa myönteisesti verirasvoihin erityisesti triglyseridipitoisuutta alentamalla. Tutkimusten mukaan omega-3 voi laskea triglyseridejä ja verenpainetta, jotka molemmat ovat sydänsairauksien riskitekijöitä (2).

Omega-3-annostus

Kuinka paljon omega-3:a tulisi saada päivässä? Koska omega-3 ja omega-6 kilpailevat keskenään, niiden välinen suhde on olennaista. Jos saat ruokavaliosta runsaasti omega-6-rasvahappoja, huolehdi myös riittävästä omega-3-rasvahappojen saannista. Kuten aiemmin todettiin, optimaalista suhdetta ei ole varmistettu, mutta Ruotsin ruokaviraston (Livsmedelsverket) mukaan omega-3:a tulisi saada 2,5-3 grammaa päivässä (3). Tämä vastaa suunnilleen yhtä lohiannosta tai kahta omega-3-kapselia päivässä.

Omega-3 KalaöljyOmega-3 PlusLeväöljy Omega-3Antarctic KrilliöljyIslantilainen Omega-3
Muoto:KapseliKapseliKapseliKapseliNestemäinen
Annostus:2 kapselia2 kapselia2 kapselia1 kapseli1 tl
Alkuperä:Kalaöljy, jossa 35 % omega-3:aKalaöljy, jossa 60 % omega-3:aLeväljyKrilliöljy, jossa 25 % omega-3:aKalanmaksaöljy (turskasta)
Omega-32000 mg1000 mg250 mg120 mg1100 mg
EPA360 mg330 mg83 mg60 mg400 mg
DHA240220 mg167 mg32.5 mg500 mg
E-vitamiini4 mg2 mg---
Astaksantiini---100 µg-
Muut omega-3-rasvahapot100 mg50 mg-27.5 mg200 mg
Muut rasvahapot---Omega-6, omega-9-

Meidän Omega-3-tuotteet

 
Omega-3 Kalaöljy
 
Omega-3 Plus
 
Leväöljy Omega-3
 
Antarctic Krilliöljy
 
Islantilainen Omega-3
 
Pellavansiemenöljy

Omega-3:n mahdolliset haittavaikutukset

Rasvainen kala voi sisältää enemmän haitallisia aineita, kuten dioksiineja ja PCB:tä. Viljelty lohi sisältää yleensä vähemmän ympäristömyrkkyjä. Omega-3-lisäravinteissa öljy kuitenkin puhdistetaan näistä toksiineista.

Omega-3-rasvahapot hapettuvat ja härskiintyvät helposti, millä voi olla kielteisiä terveysvaikutuksia. Pitkän säilyvyyden varmistamiseksi ja hapettumisen estämiseksi kalaöljyyn lisätään E-vitamiinia. Ostaessasi kalaöljyä varmista siis, että tuote sisältää E-vitamiinia.

Koska omega-3 saattaa heikentää veren hyytymistä, siitä varoitellaan toisinaan lisääntyneen verenvuotoriskin vuoksi. Tätä vaikutusta ei kuitenkaan ole ihmisillä varmistettu, ja jopa suuret omega-3-annokset ovat vaikuttaneet hyytymiseen hyvin vähän. American Heart Association (AHA) suosittelee lisäksi yhteensä 1 gramman EPA:n ja DHA:n päivittäistä saantia, perustuen kliinisiin tutkimuksiin.

Lähteet

1. Vijaya Juturu. 2008. Omega-3 fatty acids and the cardiometabolic syndrome.

2. Safi U Khan, Ahmad N Lone. 2021. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis.

3. Livsmedelsverket.

4.. Yashodhara BM, Umakanth S, Pappachan JM, Bhat SK, Kamath R, Choo BH. 2009. Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of
their role in health and disease.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei