Kaikki omega-3:sta
Rasvaisella kalalla on monia etuja muun muassa runsaan omega-3-pitoisuutensa ansiosta. Omega-3 on hyvin tutkittu aine, josta on saatu erittäin lupaavia tuloksia. Opi lisää artikkelistamme!
Lohi on hyvä omega-3:n lähde.
Mitä omega-3-rasvahapot ovat?
On olemassa kaksi keskeistä rasvahappoa, joita elimistö ei pysty tuottamaan itse; siksi ne ovat välttämättömiä rasvahappoja, jotka on saatava ravinnosta. Näihin rasvahappoihin kuuluvat omega-3-rasvahapot ja omega-6-rasvahapot. Nämä rasvahapot toimivat lähtöaineina erilaisille niin sanotuille eikosanoideille, joilla on erilaisia tehtäviä elimistössä.
Monessa suhteessa omega-3:lla ja omega-6:lla on vastakkaisia vaikutuksia, ja ennen kaikkea niiden välinen suhde ratkaisee lopputuloksen.
Omega-3 ruokavaliossamme
Metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota tutkittaessa on havaittu, että ravinnossa oli suunnilleen yhtä paljon omega-3:a kuin omega-6:tta. Nykyään länsimainen ruokavalio sisältää huomattavasti enemmän omega-6-rasvahappoja, muun muassa vähentyneen kalan syönnin vuoksi. Omega-6-rasvahapot muodostavat joukon yhdisteitä, jotka edistävät sydän- ja verisuonitautien, allergioiden ja erilaisten tulehdussairauksien kehittymistä.
Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä näiden kahden rasvahapon ihanteellinen suhde olisi yleisen terveyden kannalta, mutta tutkijoiden keskuudessa on yleisesti hyväksyttyä, että meidän tulisi pyrkiä lisäämään omega-3-rasvahappojen saantia. Näiden rasvahappojen on nimittäin todettu tuovan monia myönteisiä terveyshyötyjä.
Omega-3 ja sydän- ja verisuonitaudit
Sydämeen ja verisuoniin kohdistuva myönteinen vaikutus huomattiin ensimmäiseksi Grönlannin inuiiteilla. Merkittävin vaikutus on omega-3-rasvahappojen kyky vähentää rytmihäiriöiden riskiä, ja lisäksi niiden on osoitettu vähentävän verihiutaleiden kasaantumista, alentavan veren rasva-arvoja, nostavan HDL-kolesterolia (ns. hyvä kolesteroli), laskemaan LDL-kolesterolia (ns. huono kolesteroli) ja alentamaan verenpainetta (1).
Omega-3 vaikuttaa myönteisesti verirasvoihin erityisesti triglyseridipitoisuutta alentamalla. Tutkimusten mukaan omega-3 voi laskea triglyseridejä ja verenpainetta, jotka molemmat ovat sydänsairauksien riskitekijöitä (2).
Omega-3-annostus
Kuinka paljon omega-3:a tulisi saada päivässä? Koska omega-3 ja omega-6 kilpailevat keskenään, niiden välinen suhde on olennaista. Jos saat ruokavaliosta runsaasti omega-6-rasvahappoja, huolehdi myös riittävästä omega-3-rasvahappojen saannista. Kuten aiemmin todettiin, optimaalista suhdetta ei ole varmistettu, mutta Ruotsin ruokaviraston (Livsmedelsverket) mukaan omega-3:a tulisi saada 2,5-3 grammaa päivässä (3). Tämä vastaa suunnilleen yhtä lohiannosta tai kahta omega-3-kapselia päivässä.
Vinkki! Kokeile Healthwellin Omega-3-kalaöljyä.
| Omega-3 Kalaöljy | Omega-3 Plus | Leväöljy Omega-3 | Antarctic Krilliöljy | Islantilainen Omega-3 | |
| Muoto: | Kapseli | Kapseli | Kapseli | Kapseli | Nestemäinen |
| Annostus: | 2 kapselia | 2 kapselia | 2 kapselia | 1 kapseli | 1 tl |
| Alkuperä: | Kalaöljy, jossa 35 % omega-3:a | Kalaöljy, jossa 60 % omega-3:a | Leväljy | Krilliöljy, jossa 25 % omega-3:a | Kalanmaksaöljy (turskasta) |
| Omega-3 | 2000 mg | 1000 mg | 250 mg | 120 mg | 1100 mg |
| EPA | 360 mg | 330 mg | 83 mg | 60 mg | 400 mg |
| DHA | 240 | 220 mg | 167 mg | 32.5 mg | 500 mg |
| E-vitamiini | 4 mg | 2 mg | - | - | - |
| Astaksantiini | - | - | - | 100 µg | - |
| Muut omega-3-rasvahapot | 100 mg | 50 mg | - | 27.5 mg | 200 mg |
| Muut rasvahapot | - | - | - | Omega-6, omega-9 | - |
Meidän Omega-3-tuotteet
Omega-3:n mahdolliset haittavaikutukset
Rasvainen kala voi sisältää enemmän haitallisia aineita, kuten dioksiineja ja PCB:tä. Viljelty lohi sisältää yleensä vähemmän ympäristömyrkkyjä. Omega-3-lisäravinteissa öljy kuitenkin puhdistetaan näistä toksiineista.
Omega-3-rasvahapot hapettuvat ja härskiintyvät helposti, millä voi olla kielteisiä terveysvaikutuksia. Pitkän säilyvyyden varmistamiseksi ja hapettumisen estämiseksi kalaöljyyn lisätään E-vitamiinia. Ostaessasi kalaöljyä varmista siis, että tuote sisältää E-vitamiinia.
Koska omega-3 saattaa heikentää veren hyytymistä, siitä varoitellaan toisinaan lisääntyneen verenvuotoriskin vuoksi. Tätä vaikutusta ei kuitenkaan ole ihmisillä varmistettu, ja jopa suuret omega-3-annokset ovat vaikuttaneet hyytymiseen hyvin vähän. American Heart Association (AHA) suosittelee lisäksi yhteensä 1 gramman EPA:n ja DHA:n päivittäistä saantia, perustuen kliinisiin tutkimuksiin.
Lähteet
1. Vijaya Juturu. 2008. Omega-3 fatty acids and the cardiometabolic syndrome.