Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Mikä on sarviapila?

Yrtti sarviapila on käytössä mausteena lukuisissa ruokalajeissa muun muassa Intiassa, Thaimaassa ja Iranissa, mutta viimeiaikoina se on tullut suosituksi myös täällä Pohjoismaissa. Tällä yrtillä on monia hyviä ominaisuuksia tarjottavana. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä sarviapila oikeastaan on ja miten sitä käytetään ruoanlaitossa ja ravintolisänä.

  • Maultaan rikas, hieman katkera mauste
  • Ainesosa curryssa
  • Otettavissa kapselina, jauheena tai siemenenä

Kasvi sarviapila eli Fenugreek, joka on sen englanninkielinen nimi, on erittäin vanha yrtti, joka on ollut suosittu ruoanlaitossa sekä ulkoisesti kehon hoitoon jo tuhansien vuosien ajan. Latinaksi kasvi tunnetaan nimellä Trigonella foenum-graecum ja se kuuluu hernekasvien perheeseen. Kasvi on yksivuotinen, mikä tarkoittaa, että se kuolee yhden kasvukauden jälkeen.

Sarviapila löytyy luonnonvaraisena Välimeren itäiseltä alueelta Kiinaan asti, mutta sitä voidaan hyvin kasvattaa myös muualla maailmassa. Useimmiten sarviapilan siementä on käytetty eri tarkoituksiin, muun muassa ihon ärsytysten lievittämiseen, suoliston toiminnan ylläpitämiseen, verensokerin vakauttamiseen ja kehon testosteronitasojen säätelyyn. Ne, jotka eivät halua syödä itse kasvia mutta silti hyödyntää sen hyviä ominaisuuksia, voivat sen sijaan valita sarviapilasta valmistetun kapselin ravintolisänä.

Sarviapila

 
Sarviapila
 
Sarviapilan siemeniä
 
Sarviapila

Sarviapila mausteena

Sarviapila tunnetaan ehkä parhaiten osana maultaan rikasta mausteseosta currya, mutta sitä löytyy useista ruokalajeista, jotka ovat peräisin Persian, Intian ja Thaimaan keittiöistä. Useimmiten sarviapilan siemenet kuivataan ja murskataan mausteeksi, mutta siemeniä voidaan myös käyttää sellaisenaan ruoassa tai liottamalla saadaan esille maukkaita ituja. Sarviapilalla on makea, pähkinäinen maku, joka sopii myös hyvin leipien ja leivonnaisten mausteeksi. Joskus myös itse kasvin lehtiä kuivataan ja käytetään samaan tarkoitukseen sen siementen kanssa.

Mihin sarviapila on hyvä?

Sarviapilan maku on suosittu ruoanlaitossa, mutta kasvia arvostetaan myös monista muista ominaisuuksistaan.

Ravintoainesisältö

Sarviapila on sekä erittäin proteiinipitoinen että kuiturikas. Juuri kuidut ovat saaneet aikaan suosituksia käyttää sarviapilaa suoliston toiminnan ylläpitämiseen ja aineenvaihdunnan edistämiseen. Kuten kaikki kuitupitoiset elintarvikkeet, se edistää myös pidempää kylläisyyden tunnetta, aiheuttaa verensokerin tasaisen nousun ja lisää syljeneritystä suussa, mikä on hienoa bonusta hampaille. 1

Ravintolisä diabeteksen yhteydessä

Useita tutkimuksia on tehty sarviapilan vaikutuksesta verensokeriin, ja tarkemmin, miten se vaikuttaa tyypin 2-diabetesta sairastaviin henkilöihin. Intian Punjab Agricultural Universityssa tehtyssä tutkimuksessa 60 tyypin 2-diabetesmiesten alkoivat ottaa ravintolisänä sarviapilajauhetta, katkeramelonia ja jambolanomenaa, minkä jälkeen tarkkailtiin heidän verensokeritasojaan. Miehet saivat 1 gramman lisäravintetta puolentoista kuukauden ajan ja 2 grammaa toisen puolentoista kuukauden ajan, tuloksena oli, että heidän verensokerinsa oli todellakin laskenut kolmen kuukauden kuluttua.2 Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta sarviapilan ja diabeteksen yhteydestä tehdäkseen lääketieteellisen arvion vaikutuksista. Siitä huolimatta sarviapila on suosittu lisä myös ei-diabeetikoille sen suolistovaikutusten vuoksi.

Ruuanlaitto ja leipominen sarviapilan kanssa

Sarviapilan siementen tai jauheen käyttö ruoanlaitossa onnistuu hyvin, mutta on hyvä ottaa huomioon, että sekä siemenillä että jauheella on lievästi katkera maku. Siksi kannattaa kokeilla lisätä maustetta vähän kerrallaan oikean tason saavuttamiseksi. On myös tärkeää käyttää sarviapilaa varmasta lähteestä, sillä muuten on olemassa ruokamyrkytyksen riski. Turvallisuuden varmistamiseksi voit paahtaa siemeniä pannulla ennen niiden murskaamista tai lisäämistä ruokaan.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei