Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Kaikki Q10:sta

Q10 sai suuren läpimurtonsa 90-luvulla ja on tänään yksi suosituimmista ravintolisistämme. Sen suosio on helppo ymmärtää, sillä Q10:llä on monia tehtäviä kehossamme ja se on tärkeä osa elintärkeitä elimiämme.

  • Mikä on Q10?
  • Miksi Q10 kannattaa ottaa ravintolisänä?

Mikä on Q10?

Koentsyymi Q10 on tärkeä kehomme oma aine, jota tuotetaan maksassa ja jota on luonnostaan joissakin elintarvikkeissa, joista merkittävimpiä lähteitä ovat makrilli ja rypsiöljy. Aineella on vitamiinin kaltaisia ominaisuuksia ja se on suurimpina pitoisuuksina elintärkeissä elimissämme, muun muassa sydämessä, sekä immuunijärjestelmän kaikissa soluissa. Q10:llä on tärkeä rooli antioksidanttina sekä normaalin sydän- ja verisuoniterveyden ylläpitäjänä. Ikääntyessämme oma Q10-tuotantomme heikentyy, ja tuotannon väheneminen alkaa jo 30-vuotiaana.

Kuva erilaisista antioksidanteista, kuten öljyistä, avokadosta ja pähkinöistä.Monet ruoka-aineissa esiintyvät aineet toimivat antioksidantteina, esimerkiksi: pähkinät, siemenet ja appelsiinit.

Antioksidantti Q10 auttaa estämään solujen hajoamista, joka johtuu kehossa vapaista radikaaleista. Myös haitallisen LDL-kolesterolin hapettumista voidaan vastustaa Q10:n avustuksella.

Q10 on myös mukana energiaprosessissa, solujen mitokondrioissa, jossa kaikki ruoasta saatava energia muutetaan kropan käyttämään energiamuotoon. Q10 on välttämätön, jotta tämä prosessi toimii oikein.

Alhaiset Q10 tasot voivat aiheuttaa voimattomuuden tunnetta, mikä on erityisen yleistä iäkkäämmillä aikuisilla, joiden tuotanto on vähentynyt. Q10:ää voidaan siis käyttää myös väsymyksen vähentämiseen.

Q10 ravintolisänä on suosittu sekä virkistäytymistarkoituksessa että sydämen ja immuunijärjestelmän terveyden ylläpitämisessä. Tutkimuksia sen vaikutuksesta tehdään säännöllisesti, jotta voidaan selvittää sen merkitystä elimistöllemme. Eräässä hiljattaisista tutkimuksista* tarkasteltiin sydämen vajaatoiminnasta lääkkeitä käyttäviä potilaita. Yli 400 lääkityksellä olevaa potilasta osallistui kahtena vuonna kestäneeseen tutkimukseen. Puolet osallistujista söi 100 mg Q10:ää kolme kertaa päivässä tavallisen lääkityksensä lisäksi, kun taas toinen ryhmä sai lumelääkettä tavallisen lääkityksensä ohella. Tulokset olivat merkittäviä; noin 43 % Q10:ää syöneistä koki vähemmän komplikaatioita ja ongelmia, ja Q10:een luottamus vahvistui entisestään.

Miksi Q10 ravintolisänä?

Koska Q10:llä on kehossa monia eri toimintoja, sitä käytetään ravintolisänä lähes yhtä monista syistä. Lisäaine voi erityisesti hyödyttää iäkkäitä aikuisia, kun oma tuotanto vähenee, tarkoituksena palauttaa Q10-tasot ja edistää normaalia sydän- ja verisuoniterveyttä, toimia antioksidanttina tai vähentää väsymisen tunteita.

Haluatko kokeilla Q10-lisäravinnetta, etsi tuote, joka sisältää ubikinonia. Se on Q10 :n keinotekoinen muoto, joka vastaa kehomme omaa ainetta ja on helposti imeytyvä. Muista, että Q10 on rasvaliukoinen ja se tulisi siksi nauttia yhdessä aterian kanssa, jotta se imeytyisi kunnolla.

Q10

 
Q10
 
Q10 100
 
Q10 100 Plus
 
Q10 300
 
Q10 200
 
Cashewpähkinät
 
Biofood Parapähkinät
 
Pekaanipähkinät
 
Saksanpähkinät Luomu
 
Pistaasipähkinät
 
Parapähkinät Luomu
 
Hasselpähkinävoi
 
Q10 + Seleeni + E-vitamiini

Viitteet:

* Koenzym Q10:n vaikutus kroonisen sydänvian sairastavuuteen ja kuolleisuuteen: Q-SYMBIO-tutkimuksen tulokset: Satunnaistettu kaksoissokkotutkimus. Mortensen, Rosenfeldt, Kumar, Dolliner, Filipiak, Pella, Alehagen, Steurer, Littarru. 2014.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei