Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Eteeristen öljyjen valmistus

Eteeriset öljyt ovat biologisesti aktiivisia yhdisteitä, jotka ovat valmistettu kasveista, yleensä tislaamalla tai puristamalla öljyä ulos kuoresta. Lue lisää prosessista, miten öljyjä valmistetaan.

  • Miten eteeriset öljyt valmistetaan?
  • Vesi- tai höyrytislaus
  • Hydrotislaus
  • Kylmäpuristus

Eteeriset ja kylmäpuristetut öljyt

 
PURE Oreganoöljy
 
PURE Sitruunaruohoöljy
 
PURE Laventeliöljy
 
PURE Piparminttuöljy
 
PURE Rosmariiniöljy
 
Punasederiöljy Luomu
 
PURE Ruusunmarjaöljy
 
PURE Eukalyptusöljy
 
PURE Mandariiniöljy
 
Jasmiiniöljy Luomu
 
Pure Sitronellaöljy

Vaikka eteeriset öljyt tunnetaankin öljyinä, niiden molekyylirakenne ja koostumus ovat hyvin erilaisia kuin esimerkiksi jojobaöljyn tai arganöljyn kaltaisissa kasviöljyissä. Ero on se, että eteerisissä öljyissä on alhainen rasvapitoisuus ja ne ovat haihtuvia nesteitä, joilla on äärimmäisen monimutkainen koostumus. Ne sisältävät nimittäin useita satoja aktiivisia aineita, jotka voivat vaikuttaa sekä kehoomme että mielialaamme.

Miten eteeriset öljyt valmistetaan?

Jotta eteeriset öljyt saisivat terapeuttisia ja energisoivia vaikutuksia sen hienon tuoksun lisäksi, tulee niiden olla luonnollisia ja korkealaatuisia. Valitettavasti nykyään moni markkinoilla oleva eteerinen öljy ei ole laadukasta ja näin ollen monet vaikuttavat aineet katoavat. Joissain tapauksissa voi olla, että eteeristä öljyä on laimennettu kasviöljyllä, ja näin ollen pitoisuus ei ole yhtä korkea. Muissa tapauksissa valmistusprosessi saattaa olla sellainen, että aktiiviset aineet häviävät. Jotta kasviuutetta voidaan kutsua eteeriseksi öljyksi, tulee sen olla uutettu jollakin seuraavista tavoista: tislaamalla (joka on yleisin menetelmä), kylmäpuristamalla tai suoralla lämmityksellä kasvimassasta. Kasviuutteet, jotka uutetaan muilla tavoilla, eivät ole eteerisiä öljyjä.

Mikä menetelmä sitten on paras eteeristen öljyjen valmistukseen? On sanomattakin selvää, että on olemassa muutamia erilaisia tapoja uuttaa haihtuvat aromit kasveista. Sopivin menetelmä riippuu kasvimateriaalista ja tehokkaimmasta tavasta saada eteerisiä öljyjä tai aromeja juuri kyseisestä kasvista. On olemassa monia herkkiä kasvinosia ja kukkia, joiden kohdalla vesi- tai höyrytislaus sopii parhaiten. On myös haihtuvaisia öljyjä, joita voidaan saada vain puristamalla ne ulos kuoresta. Alla voit lukea yleisimmistä menetelmistä.

Vesi- tai höyrytislaus

Yleisin tapa uuttaa eteeriset öljyt on höyrytislaus. Prosessi vaatii paljon osaamista ja tietoa, sillä monia muuttujia on otettava huomioon, kuten aika, lämpötila ja tislauslaitteiden tyyppi. Toiset kasvit on tislattava heti korjaamisen jälkeen, toiset osittain kuivatut, ja jotkin saattavat vaatia täydellisen kuivumisen ennen tislausta. Höyrytislauksessa kasvimateriaali asetetaan säiliöön kiehuvan veden yläpuolelle (veden tislaus) tai erilliseen kameroon, jonka läpi höyryt kulkevat hapettomassa ympäristössä (höyrytislaus). Jälkimmäistä menetelmää kutsutaan joskus kuivatislaukseksi ja se tapahtuu paineen alaisena.

Öljy, joka erotetaan on puhdasta eteeristä öljyä

Hyöty näistä menetelmistä on siinä, että kasvinosat eivät joudu suoraan kosketukseen kiehuvan veden kanssa. Lämpö ja höyry murentavat kasvisolut ja poistavat näin eteeriset öljyt. Höyry ja eteeriset öljyt kuljetetaan sitten jäähdyskäämin läpi, jossa ne tiivistyvät ja palaavat nestemäiseen olotilaan, joka koostuu vedestä ja eteerisestä öljystä. Enimmäkseen eteeriset öljyt nousevat pintaan ja nesteet erotetaan sitten. Vesi, joka jää jäljelle tästä prosessista, kutsutaan hydrosoliksi ja se sisältää pieniä määriä eteeristä öljyä ja muita vesiliukoisia kasviperäisiä ainesosia. Öljy, joka erotetaan, on puhdasta eteeristä öljyä. PURE eteeriset öljyt valmistetaan höyrytislaamalla ja koko valikoiman löydät täältä - Kaikki Healthwell PURE- öljyt.

Eteeristen öljyjen valmistusprosessi höyrytislauksella:

Kuva laboratoriolaitteistosta, joka näyttää eteeristen öljyjen valmistusprosessin. Lopputulos näyttää PURE laventeliöljyn pullossa.

Hydrotislaus

Tässä menetelmässä kasvimateriaali upotetaan veteen. Veden määrän tulee olla riittävä, jotta kasvimateriaali voi liikkua vapaasti kiehuvassa vedessä ja estää ylikuumenemisen. Vesi, joka lämmitetään nopeasti, haihtuu helposti, ja näin ollen voi olla tarpeen lisätä vettä tislausprosessin aikana, jotta ei synny epäpuhtauksia. Eteerinen öljy erotetaan sitten vedestä samalla tavalla kuin höyrytislauksessa. Veden tislaus käytetään useimmiten silloin, kun kasvimateriaali on tiivistä. Vedentislaus on hitaampi prosessi verrattuna höyrytislaukseen ja vaatii enemmän työtä, tilaa, aikaa ja myös enemmän vettä. Toiset kasvin ainesosat voivat myös heikentyä pitkäaikaisessa kosketuksessa kiehuvan veden kanssa, ja joitakin komponentteja ei voida käyttää täysin hyväksi tällä tavalla. Siksi höyrytislaus on usein parempi menetelmä.

Puristus tai kylmäpuristus

Toinen tapa uuttaa eteerisiä öljyjä on kylmäpuristus. -Tätä menetelmää käytetään vain sitrushedelmien kohdalla. Sitrushedelmän kuori sisältää pieniä öljysäkkejä, jotka sijaitsevat aivan uloimman kuoren alla. Kuorta puristamalla käsin voi öljyä saada ulos, mutta tällainen prosessi olisi luonnollisesti rankkaa työtä ja tehotonta. Siksi sitrusöljy puristetaan ulos tehokkailla mekaanisilla puristimilla.

Kuva jaetusta sitruunasta ja pullollisesta eteeristä sitruunaöljyä.

Eteeristen öljyjen valmistaminen ei ole yksinkertainen prosessi, koska jokainen kasvi tulee käsitellä varovaisesti ja omalla tavallaan. Joskus käytetään elävää kasvia, toisinaan kasvi täytyy murskata ensin ja jotkin kasvit täytyy kuivattaa. Myös käytettävän veden laatu on tärkeää ottaa huomioon, sillä veden kovuus/pehmeys vaihtelee, veden lämpötilan täytyy olla tarkka ja tislauksen keston täytyy sopeutua. Laadukkaiden eteeristen öljyjen valmistaminen vaatii siis tietämystä, kärsivällisyyttä, hyviä raaka-aineita ja oikeita menetelmiä, jotta vaikuttavat aineet saadaan irti parhaalla mahdollisella tavalla. Lue lisää eteeristen öljyjen täsmäoppaasta, kuinka käytät eteerisiä öljyjä, miksi eteeriset öljyt ovat sinulle hyväksi, tai inspiroidu DIY-tuotteiden resepteistämme eteerisillä öljyillä.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei