Omega-6
Täältä löydät ravintolisiä, jotka sisältävät omega-6-rasvahappoja CLA:lla ja GLA:lla, joita saa muun muassa helokkiöljystä.
Täältä löydät ravintolisiä, jotka sisältävät omega-6-rasvahappoja CLA:lla ja GLA:lla, joita saa muun muassa helokkiöljystä.
Omega-6 on itse asiassa rasvahappojen ryhmä, johon CLA ja GLA kuuluvat. Omega-6-ryhmään kuuluu myös linolihappo, joka on yksi välttämättömistä rasvahapoista, joita meidän on saatava ruokavaliomme kautta, koska elimistö ei pysty tuottamaan sitä itse.
CLA on lyhenne sanoista konjugoitu linolihappo, ja se on omega-6-rasvahappo, joka muun muassa toimii antioksidanttina kehossa. CLA ravintolisänä yhdistetään usein vähäkalorisiin ruokavalioihin ja rasvanpolttoon. Tutkijat uskovat, että CLA:n vaikutus johtuu sen estävistä entsyymeistä, jotka muuten johtaisivat rasvan varastoitumiseen kehossa. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta. Niille, jotka haluavat testata CLA:n vaikutuksia, on saatavilla useita erilaisia lisäravinteita – löydät ne tästä kategoriasta.
GLA puolestaan on lyhenne sanoista gamma-linoleenihappo, jolla on myös tärkeitä tehtäviä kehossa. GLA:ta käytetään yleisesti myös kauneudenhoitotuotteissa kuivan ja ongelmallisen ihon hoitoon.
Vinkki! Lue lisää helokkiöljystä täältä.
Omega-6-rasvahappoa saa pääasiassa elintarvikkeista, kuten safloriöljystä, rypäleensiemenöljystä ja auringonkukkaöljystä. Usein sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja saa samoista elintarvikkeista, ja tarvitsemmekin niitä molempia. Omega-6 ja omega-3 vaikuttavat kehoon eri tavoin ja molemmat ovat vuorovaikutuksessa keskenään, joten on tärkeää, että saamme niitä oikean määrän, ja omega-3:n ja omega-6:n välinen tasapaino on tärkeä.
Omega-6-rasvahappojen annostukselle ei ole tarkkoja ohjeita. On kuitenkin suositeltavaa, että noin 5–10 prosenttia kaikesta ruokavaliomme kautta saamastamme energiasta muodostuisi monityydyttymättömistä rasvahapoista, kuten omega-6-ja omega-3-rasvahapoista. Tämä tarkoittaa, että meidän tulisi syödä noin 10 g monityydyttymättömiä rasvoja päivässä, mutta muista noudattaa tasapainoista ruokavaliota, ja sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja on tärkeää saada oikea määrä. Tämä johtuu siitä, että omega-3 ja omega-6 ovat vuorovaikutuksessa keskenään elimistössä, ja toisen erittäin runsas saanti voi johtaa toisen toiminnan heikkenemiseen.